Uçak Bileti

Avrupada yoğun turist ziyareti nedeniyle iğneden ipliğe fiyatların arttığı şehirlerde turist karşıtı akımlar güçleniyor. Birçok Avrupa şehrinde yerel halk, özellikle yaz aylarında artan yabancı turist hareketliliği nedeniyle kiralardan yiyecek içeceğe fiyatların yükselmesinden, meydanlarda ve kafelerde oturamamaktan şikayetçi.

Kendi şehirlerinde birçok etkinliğin turist odaklı olması nedeniyle diledikleri gibi eğlenemedikleri, istedikleri kafelerde oturamadıkları ve kiralayacak ev dahi bulamadıklarını ifade eden yerel halk organize olup turist sınırlaması getirilmesini savunuyor. Aşırı turist hareketliliğinin şehirlerdeki yaşamı zorlaştırdığını savunanlar turist sınırlaması getirilmesini istiyor.

Turist Karşıtı Şehirler

1. Barselona, İspanya

İspanya’nın Akdeniz kıyısındaki şehri Barselona, yılda 38 milyon turist ağırlıyor. Barselona Belediyesi’nin yaptırdığı kamuoyu anketine göre yerel halk şehirdeki en büyük sorunu işsizlikten sonra turist patlaması olarak görüyor.

Mobil Uygulama

Birçok sivil toplum kuruluşu kentte turist karşıtı eyleme imza atarken, şehrin sokaklarında ‘evinize gidin’, ‘turistleri istemiyoruz’ gibi afiş ve duvar yazıları görülebiliyor.

2. Korfu, Yunanistan

Yunanistan’ın Adriyatik Denizi’ndeki Korfu Adası, turist karşıtlığı ile bilinen merkezlerden biri. Yunan Hükümetine çağrıda bulunan ada halkı, hükümetin adayı kirli bir cennete çevirdiğini belirtiyor. Doğal kaynakların aşırı tüketimi, adadaki çevre kirliliğinin artması, genç turistlerin eğlence odaklı turizmle gün içerisinde adada para harcamaması tepki gösterilen durumlar arasında.

3. Venedik, İtalya

İtalya’nın en çok turist ağırlayan şehirlerinden Venedik, adalardan oluşan karmaşık bir coğrafyaya sahip. Şehirde her yıl artan su seviyesi nedeniyle belediye hizmetlerinin verilmesi güçleşiyor. Çok sayıda cruise gemisinin yanaştığı, günlük paket turlarla binlerce kişinin sokaklarında dolaştığı şehirde günlük ziyaretçi sayısının 70 binle sınırlandırılması konuşuluyor. Kanallara atlayan, sokaklarda yemek yiyen, merdivenlerde toplanan turistlere 25 ile 500 euro arasında ceza verilmesi kararı alındı.

4. Dubrovnik, Hırvatistan

Adriyatik’in gözde tatil merkezlerinden Hırvatistan’ın Dubrovnik ve Hvar adasında da turist karşıtlığı son yıllarda yükselişe geçti. Açık havada alkol tüketen, mayoyla ya da üstsüz dolaşan ziyaretçilere karşı yaptırım uygulanması isteniyor. Genç turistlere karşı bir dizi önlem alınmasını isteyen yerel halk, bu kitleye nerede nasıl davranacaklarının öğretilmesini şart koşuyor.

5. Atina, Yunanistan

Demokrasinin beşiği Atina, müzeleri, meydanları, açık hava ören yerleri ile ülkenin en çok turist ağırlayan merkezlerinden. Şehirde anarşizmin merkezi olarak da bilinen Excarhia bölgesi, turist karşıtlığının zirve yaptığı nokta. Semtin sokakları grafitilerle kaplanmış durumda. Airbnb uygulaması ile ev kiralayanlara ve bu kişilere dairelerini kiralayanlara ciddi bir tepki var. Semtte yaşayanlar pazar günü çalışmasının da emek sömürüsü olduğunu ifade ediyor.

Atina uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here