Uçak Bileti

Komşumuz Yunanistan‘ın başkenti Atina, coğrafi komşuluğun yanı sıra ortak yemek kültürü ile sanki kapı komşunuzu ziyaret etmişcesine tanıdık lezzetler bulabileceğiniz bir şehir.

Yüzlerce yıl boyunca aynı topraklar üzerinde yaşayan iki milletin yemeklerinde de benzerlikler olması çok doğal. Tadı, pişirme tekniği, sunumu ve hatta ismiyle benzer birçok lezzeti deneyimleyebileceğiniz Atina’da mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler bu yazıda.

Atina uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Atina’da Ne Yenir?

1. Gyros (Döner)

Mobil Uygulama

Türkiye’de döner olarak tanıdığımız lezzet komşumuz Yunanistan’da gyros adıyla anılıyor. Pita ekmeğinin arasına konulan tavuk ya da domuz döneri, marul, mayonez, domates, patates kızartması ve cacık sosuyla birleşiyor.

Atina’da şehrin hemen hemen her yerinde bulabileceğiniz gyros’u sipariş ederken ‘pita gyros’ olarak söylerseniz dürüm şeklinde getiriyorlar. Gyro ‘giros’ şeklinde telaffuz ediliyor.

2. Kebab

Yunanistan’da en çok tüketilen yemekler arasında bulunan kebab, Türk-Yunan ortak geçmişinin sembollerinden. Şiş üzerine eklenen kıyma ile Adana ya da Urfa kebabına benzer biçimde servis edilen kebabın üzerine limon sıkılması Atina’nın geleneklerinden. Kebabın malzemesi yüzde 50 domuz, yüzde 50 koyun. Bu yüzden lezzeti alışık olduğumuzdan biraz farklı.

3. Souvlaki

Yunanistan’da gyros ve kebab ile birlikte en sık tüketilen fast food lezzetlerinden biri de souvlaki. Çöp şişe benzeyen çubuklara geçirilen et parçalarının ateşte pişirilmiş haliyle servis edilen souvlaki yanında pita ekmeği, patates kızartması ve limonla sunuluyor. Tavuk ya da domuz seçenekleri var.

4. Moussaka

Sakın adına aldanmayın. Musakka olarak menüde görüp karıştırabileceğiniz moussaka’nın adı bizdeki musakkaya benzese de tadı benzemiyor.

Kıyma, patates ve patlıcanın üzerine beşemal sos eklenerek servis edilen moussaka daha çok Türkiye’de lazanya olarak yediğimiz yemekle benzerlik gösteriyor. Porsiyonları çok büyük gelen bu yemeği sipariş verirken yalnızca bir dilim istediğinizden emin olun.

5. Yunan Salatası

Ünü Yunanistan sınırlarını aşan meşhur Yunan Salatası, ‘Greek Salad’ ismiyle dünyanın farklı şehirlerinde de popüler bir yiyecek. Yunan salatasının en büyük özelliği içerisindeki malzemelerin iri iri doğranması ve taze olması. Zeytinyağı sosuyla getirilen Yunan salatasının olmazsa olmazı salatanın üzerine eklenen iri dilim feta peyniri.

6. Tzatziki

Bizim cacığımız varsa Yunanların da tzatziki’si var. Tzatziki yazılış olarak çok bir şey ifade etmese de okununca ‘cacıki’ye dönüşüyor. Ülkemizde alışık olduğumuz daha sulu cacıkların aksine Yunanistan’da cacık koyu kıvamla yapılıyor ve bol sarımsak içeriyor. Gyros’un içine dahi kullanılan cacikiyi Atina’da hemen hemen tüm restoranlarda bulabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here