Uçak Bileti

Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’e adanmış bir antik kent Aphrodisias. Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Aphrodisias Antik Kenti, 2009’da UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilip, 2017’de ise Dünya Mirası olarak tescil edildi. Yaşadığımız topraklar nasıl müthiş bir tarihe ev sahipliği yapıyor değil mi?

Aphrodisias, antik dünyanın en iyi korunmuş stadyumu ve anıtsal tapınak kapısına sahip. Görkemli Aphrodite Tapınağı, beyaz mermer tiyatrosu ve daha daha bir çok görülecek tarihi kalıntısıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken antik kentlerden biri. O halde Aphrodisias Antik Kenti nerede, tarihi, hikayesi gibi bilinmesi gereken tüm detaylar için anlatmaya başlıyorum.

Aphrodisias Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Aphrodisias Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

aphrodisias antik kenti

Aphrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit’e adanmış bir eski çağ kenti. Anadolu’nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunuyor.

Aphrodisias Antik Kenti’ni görmek istiyorsanız Aydın otobüs bileti fırsatlarımıza göz atabilirsiniz.

Mobil Uygulama
  • Aphrodisias Antik Kenti’nin haritadaki konumu için buraya tıklayın.

Aphrodisias Antik Kenti’nin Tarihi

aphrodisias antik kenti

Aphrodisias Antik Kenti MÖ 5. yüzyılda kurulmuş. MÖ 6. yüzyılda küçük bir köy görünümünde olan Aphrodisias, MÖ 2. yüzyılda kent devleti (polis) statüsü kazanmış. MÖ 1. yüzyılda Roma ile yakın ilişkilere sahip olmuş Aphrodisias. Roma İmparatoru olarak Augustus unvanını alan Octavian “Tüm Asya’dan kendime bu kenti seçtim.” sözleriyle Aphrodisias’ı koruma altına almış. Kent, Roma Senatosu tarafından MÖ 39 yılında vergi muafiyeti ve özerklik gibi ayrıcalıklar tanınmış ve sonrasında hızla gelişmeye başlamış. 

Kent, Roma İmparatorluğu döneminde gelişim göstermiş. Heykelcilik ve bir çok alanda önemli bir sanat merkezi haline gelen kent, Afrodit tapınağıyla ve Afrodit adına yapılan törenlerle ünlenmiş.

Aphrodisias Antik Kenti’nin Hikayesi

aphrodisias antik kenti

Aphrodisias’ın hikayesi Aphrodisias Antik Kenti’ni kim buldu sorusunun cevabında gizli. Ara Güler, Aydın’ın Geyre beldesinde bir baraj açılışı için bölgeye gazeteci olarak gitmiş. Dönüşte yolunu kaybeden gazeteci, bir köyden geçerken burada gördükleri karşısında oldukça şaşırmış. Köylüler tarihle iç içe bir yaşam sürüyormuş. Roma sütunları, mimari parçalar günlük yaşamın bir parçası olmuş. Mimari yapılarda, Roma dönemi eserlerini kullanmış, üzüm şırası süzmek için tarihi lahitlerden faydalanıyorlarmış.

Ara Güler, köyün onlarca fotoğrafını çekmiş ve İstanbul’a döndüğünde bu bölgeyi araştırmaya başlamış. Hiçbir bilgiye ulaşamayınca kimsenin buradan haberi olmadığını anlamış. Güler, çektiği fotoğrafları bir çok kuruluşa göndermiş ancak beklediği ilgiyi görememiş. En sonunda fotoğrafları dünyaca ünlü Times dergisine göndermiş.

Times fotoğrafların renkli şekilde çekilmesini istemiş ve Ara Güler tekrar aynı köye giderek renkli fotoğraflar çekmiş. Bu yolla dünya basınına dağıtılan fotoğraflar bir anda büyük yankı uyandırmaya başlamış. Amerika’dan gelen arkeologlar Geyre’de araştırma yapmaya başlamışlar. Ve buranın Roma İmparatorluğu’na ait, tarihi MÖ. 500’li yıllara dayanan ve ismini tanrıça Afrodit’ten alan Aphrodisias olduğu anlamışlar.

Aphrodisias Antik Kenti’nde Görülecek Yerler

aphrodisias antik kenti

Bu antik kentte görebileceğiniz bir çok mimari yapı bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle;

  • 30.000 kişilik iyi korunmuş stadyum
  • Tetrapylon adındaki görkemli giriş kapısı
  • Sebasteion (imparatorlar tapınağı) ve mükemmel kabartmaları
  • Güney Agora
  • Lahitler
  • Tetrastoon (Sütunlu Meydan)
  • 10.000 kişilik tiyatro
  • Hadrian Hamamı
  • Antik Havuz
  • Bouleuterion (Meclis Binası)
  • Afrodit Tapınağı
  • Piskopos Sarayı

Aphrodisias Antik Kenti Giriş Ücreti

aphrodisias antik kenti

Aphrodisias Antik Kenti giriş ücreti : 40 TL

Müze kartınız varsa antik kenti ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Buradaki gişeden de müze kart çıkartabilirsiniz.

Sesli rehberlik hizmeti bulunuyor.

Aphrodisias Antik Kenti Ziyaret Saatleri

aphrodisias antik kenti

Antik kent her gün ziyarete açık.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati: 17:00

Aphrodisias Antik Kenti İletişim Bilgileri

aphrodisias antik kenti

Adres: Geyre Beldesi Kenan Erim Caddesi No:4
E-mail: [email protected]
Tel 1: 02564488086

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here