Uçak Bileti

Antalya yüzyıllar boyu, Anadolu halklarının ilgi gösterdiği bir coğrafya olmuş. ‘Attalos Yurdu’ anlamına gelen Antalya, Bergama Krallığı döneminde kurulmuş. Antik çağda, ‘çok verimli’ anlamına gelen Pamphylia adıyla anılan Antalya’nın Batı kesimine ise görkemli Lykia uygarlığı vardı.

Bugün Antalya sınırlarında kalan pek çok antik kent, etkileyici kalıntılarıyla arkeologların çalışmalarıyla ayağa kaldırıldı. Coğrafya antik kentler yönünden inanılmaz zengin. Antalya seyahat planı yaptığınızda aşağıdaki görkemli antik kentleri ziyaret edin.

Antalya’nın Antik Kentleri

1. Perge

perge

Perge, bir dönemler Pamfilya Bölgesinin başkenti olan, kalıntıları ortaya çıktıkça da heyecan veren bir antik kent. Antalya’nın 18 kilometre doğusunda bulunan Perge Antik Kenti, Aksu ilçesi sınırlarında kalıyor.

Helenistik dönemin en zengin ve güzel şehirleri arasında yer alıyordu. Perge Antik Kentinde, 1946’dan bu yana kazılar sürüyor. Yapıların etkileyici mimarisinin olduğu kadar mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü olan antik kentte yapılan kazılar sonucu çok sayıda heykel gün yüzüne çıkarıldı.

Mobil Uygulama

Türkiye’nin pek çok şehrinden Antalya Havalimanı’na ya da otobüslerle Antalya otogarına ulaşılabiliyor. Antalya’ya gittikten sonra Aksu minibüsleriyle, taksilerle ya da araç kiralayarak Perge bölgesi yakınlarına gitmek mümkün. En uygun Antalya otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasını ziyaret edin.

2. Aspendos

Aspendos

Aspendos Antik Kenti, günümüze ulaşan görkemli tiyatrosu ve antik kalıntılarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Ticaret yolları üzerinde bulunan ve Köprüçay Nehri sayesinde Akdeniz’e bağlanan Aspendos Antik Kenti, çağlar boyunca ele geçirilmek istenen bir zenginliğe sahipti.

Anadolu’da Roma döneminden günümüze ulaşan en eski tiyatro niteliği taşıyan yer, şimdilerde oyun, etkinlik ve konser sahnesi olarak da kullanılıyor.

Antalya‘ya şehirdışından gelen misafirler, Antalya Havalimanı üzerinden ya da şehirlerarası otobüslerle şehre ulaşabilir. Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan antik kente gitmek için en konforlu ulaşım şekliyse özel araç çünkü toplu ulaşım tercih edenlerin birkaç aktarma yapması gerekiyor.

Toplu ulaşım kullanacak kişiler, Antalya şehir merkezinden TC93 veya TC94 numaralı şehiriçi otobüsleriyle otogara gidip, Serik ilçesine hareket eden otobüslere binmeli. İlçeye ulaştıktan sonra da Aspendos’un hemen önünden geçen minibüslerle antik tiyatroya gidilebilir.

3. Myra

myra

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra, antik bir Likya kenti. Demre ilçesinin 1,5 kilometre kuzeyindeki yer alıyor. Demre, etkileyici güzellikteki kaya mezarları ve dünyada Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olmasıyla ünlü olan Myra, Hristiyanlık dünyasında ayrı bir yere sahip.

Myra Antik Kenti, Likya Birliğinin altı büyük şehrinden biri. Özellikle uzaktan büyük ev şeklinde görülen kaya mezarları, turistik açıdan oldukça önemli. 2009 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla bölgede antik tiyatro, akropol, hamam, bazilika ve çok sayıda kaya mezarı ortaya çıkarıldı.

Burada en çok dikkat çeken kaya mezarı ise keşfedildiği 1840 yılında, üzerinde kırmızı, sarı, mavi ve mor renklerin görülebildiği ‘Renkli Mezar’. Demre’nin Alakent Mahallesinde bulunan antik kente, Antalya otogarından hareket eden otobüs ve minibüs seferleriyle ya da özel araçla ulaşmak mümkün.

4. Patara

patara

Antalya’nın Kalkan beldesinde bulunan Patara, Likya Birliği’nin başkentliğini yapan antik bir şehir. Patara, MÖ 8. yüzyıla kadar dayanan tarihiyle ticareti ve dini açıdan büyük önem taşıyan yerler arasında.

Kurulduğu dönemin en önemli kentlerinden biri olan Patara’nın, bölgedeki limanın kumla dolmasıyla eski gücünü kaybettiği biliniyor. Şehirdeki yapı ve eserlerin çoğu da kumlar altında kaldığı için antik kentten günümüze ulaşan pek fazla kalıntı da bulunmuyor.

Sınırları içinde büyük bölümü kumlar içinde bulunan 10 bin kişilik tiyatro, eski hamamlar, dünyanın ilk meclis binası ve en eski deniz fenerinin de yer aldığı Patara, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun plajı olan Patara Plajı’na da sahip.

Kaş ilçesine bağlı Kalkan’a yaklaşık 16 kilometre uzaklıktaki Patara Antik Kenti’ne ulaşım için karayolu ya da havayoluyla Antalya otogarına giderek, Kalkan beldesine ulaşmalısınız. Buradan da Patara minibüslerine ya da taksiye binip, antik kenti gezebilirsiniz.

5. Termessos

Termessos, Antalya’nın 30 kilometre batısında, Güllük Dağı’nın tepesine kurulmuş olduğundan Anadolu’nun en iyi korunan antik kentlerinden biri. Anadolu’nun en eski halklarından olan Solym’ler tarafından kurulan ve günümüzde Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı içinde yer alıyor.

Termessos, vahşi bitkilerin arasında saklanarak, sık çam ormanlarıyla sınırlanıyor. Pek çok antik eserini günümüze ulaştıran kentte, farklı büyüklük ve çeşitte altı tapınak bulunuyor. Henüz kazı çalışması başlamayan şehir, hala gizli kalmış birçok sırrı barındırıyor.

Antik şehre özel araçla ulaşım için Antalya-Korkuteli karayolunu takip edip, milli park tabelasından içeri dönerek, yaklaşık 9 kilometre daha gitmeniz gerekli. Bu bölgeye toplu ulaşımla gitmeyi düşünenler de Antalya Otogar’dan, Korkuteli otobüslerine binip, Korkuteli merkeze ulaştıktan sonra taksiyle antik kente gidebilir.

6. Letoon

Letoon

Fethiye’den 65 kilometre uzaklıkta bulunan Letoon Antik Kenti, Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi olduğu için benzerlerine göre oldukça küçük. Likya’nın en büyük idari merkezi olan kent, günümüze dek korunarak gelen etkileyici mimarisiyle görülmeye değer.

Anlatılan öykülere göre, Zeus’tan hamile kalan Leto adına kurulan Letoon‘un kuzeyinde Leto, ortasında Artemis ve güneyinde de Apollon’a adanan tapınaklar bulunuyor. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan şehir MS 7. yüzyılda tamamen terk edilerek sessizliğe büründü.

Helenistik döneme ait, sırtını doğal yamaca yaslayan tiyatro da günümüze kadar ulaşmayı başaran yapılardan biri olarak ziyaret edilebiliyor. Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Letoon, aynı zamanda Likya yolunun da bir parçası.

Letoon’a Fethiye merkezden özel araçla 55 dakika, Antalya’dan ise yaklaşık 1 saat 20 dakikada gidiliyor. Toplu ulaşımdan yararlanmak isteyenler de Antalya-Fethiye-Kumluca arasında yolcu taşıyan otobüsleri kullanabilir.

7. Xanthos

xanthos

Fethiye merkeze 46 kilometre uzaklıktaki Xanthos, geçmişte Likya Uygarlığının en büyük idari merkeziydi. Tarihinde pek çok kanlı savaş gören ve yıkılan kent, sonrasında yeniden kurulsa da günümüze kadar ulaşabilen fazla yapıya sahip değil.

Bizans döneminde piskoposluğun merkezi olan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Likya, Pers, Roma ve Bizans uygarlıklarının önemli şehirlerinden olan Xanthos’ta 1840’larda yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan en önemli eserler British Museum’da sergileniyor.

Düşmana teslim olmamak için toplu şekilde intihar eden kahraman halkı ve onların acı dolu hikayesiyle oldukça cazip bir yer haline dönüşen antik kent, Fethiye-Kalkan karayolu yakınlarında konumlanıyor. Havayolu ve otobüslerle Antalya ya da Fethiye çevresine gelen turistler, antik kente ulaşım için özel araç kiralayabilir ya da taksilere binebilir.

8. Olympos

olympos

Olympos, Helenistik dönemde kurulan ve Antalya’nın en çok ilgi gören antik kentlerinden. Antalya’da doğa, deniz ve tarihi bir arada sunan atmosferiyle Türkiye’nin en harika antik kentleri arasında yer alan Olimpos, bu etkileyici özelliğiyle mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Akçay’ın ikiye böldüğü Olympos Antik Kenti, köprüyle birbirine bağlanıyor. Şehrin kalıntıları, geçmişte iskele olarak kullanılan, doğudan batıya akan bu nehrin iki yakasında bulunuyor.

Şehir, günümüze kadar ulaşan antik kentlerden farklı yapı özellikleri göstermesinden dolayı, eski Anadolu dillerinden yüksek dağ ya da ulu dağ olarak da adlandırılıyor. Tüm bunların yanı sıra caretta carettaların yumurtladığı bir kumsala da sahip olan Olympos, eşsiz doğal güzelliğiyle gelenleri büyülüyor.

Antik kent Antalya’ya 87 kilometre, Kumluca ilçesine de 28 kilometre uzaklıkta. Şehir merkezinden Kumluca- Yazır Köyü dolmuşlarıyla ulaşım sağlanabilen antik kente kendi özel aracıyla gitmek isteyenler de Antalya-Finike yolunu takip edebilir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here