Uçak Bileti

Pek çok konuda dünyada ilklere ve ‘en’ lere sahip olan Amerika havalimanları konusunda da oldukça iddialı. ABD, dünyanın en büyük on havalimanından beşine sahip. Hem büyüklük hem de yoğunluk bakımından dünyada ilk sıralarda yer alan Amerika’nın en büyük havalimanlarını listeledik.

Amerika’nın En Büyük Havalimanları


1. Denver International Airport

denver havalimani

Denver Uluslararası Havaalanı (IATA: DEN, ICAO: KDEN) ABD’nin Colorado eyaletinin Denver şehrine hizmet veren uluslararası bir havalimanı. ABD’nin ve Dünyanın en işlek havalimanları arasında yer alan 135,69 km²’lik alanıyla ABD’deki en büyük havaalanı.

Hava taşımacılığı derecelendirme kuruluşu Skytrax, Denver Havalimanı’nı 2018’de dünyanın en iyi 29. sırasına koydu ve bu, herhangi bir ABD havalimanı için en yüksek konumdu. Büyüklüğüne rağmen 61,4 milyon yolcuyu misafir ederek kıtadaki en yoğun beşinci havalimanı oldu. Havaalanı 4,200 ft aralıklı altı piste sahip ve 16,000 ft 16R / 34L pisti ABD’de kamu kullanımına açık en uzun pist.

2. Dallas/Fort Worth International Airport

dallas-fort-worth-airport

Dallas/Fort Worth International Airport (IATA: DFW, ICAO: KDFW) Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde yer alan, Dallas ile Fort Worth şehirlerine hizmet eden uluslararası havalimanı. Havalimanı, ABD’nin en büyük havayolu şirketlerinden biri olan ve idare merkezi Fort Worth’ta bulunan American Airlines’ın önemli bir bağlantı merkezi (hub) noktası.

Mobil Uygulama

Havalimanı 78 km2‘lik alanıyla Teksas’ın en büyük, ABD’nin ise Denver Uluslararası Havalimanı’ndan sonra ikinci en büyük havalimanı. Bunun yanı sıra uçak trafiğine göre dünyanın en yoğun üçüncü, yolcu sayısına göre ise dünyanın en yoğun dokuzuncu havalimanı. ABD’nin Teksas eyaletinde Dallas ve Fort Worth şehirleri arasında 69.63 km²’lik alanı kaplayan Dallas / Fort Worth Uluslararası Havalimanı (DFW) toplam 165 kapısı olan beş terminal binasına sahip.

3. Orlando International Airport

orlando havalimani

Orlando International Airport (IATA: MCO , ICAO: KMCO, FAA LID: MCO) Florida’nın 10 km güneydoğusunda yer alıyor. Havaalanının eski adı olan McCoy Air Force Base, bu Stratejik Hava Komutanlığı anlamına geliyor. SAC tesisi, Vietnam Savaşı’nın sona ermesinin ardından genel bir askeri çöküşün parçası olarak 1975’te kapatıldı .

Havaalanı, Silver Airways için bir merkez , JetBlue , Southwest Airlines ve Spirit Airlines için bir operasyon üssü ve Frontier Airlines için bir odak şehir olarak hizmet veriyor. Havaalanı aynı zamanda Florida’nın ortası bölgesi için önemli bir uluslararası ağ geçidi ve 44 havayoluyla günlük 850’den fazla uçuşa ev sahipliği yapıyor.

Havalimanı ayrıca 135 yurt içi ve yurt dışı noktaya hizmet veriyor. 12.600 dönümlük MCO, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki arazi alanı açısından en büyük ticari havalimanlarından biri. Ek olarak, havaalanı United Airlines için bir bakım üssüne ev sahipliği yapıyor.

4. Washington Dulles International Airport

dulles airport

Washington Dulles Uluslararası Havalimanı (IATA: IAD, ICAO: KIAD, FAA LID: IAD) ABD’nin Virginia eyaletinde yer alıyor. Washington DC’nin 26 mil batısındaki 52,6 km²’lik alanı kaplıyor.

Dulles, dünyanın en büyük havalimanlarından biri. 2017 yılında yaklaşık 22 milyon yolcuyu misafir etti ve Kuzey Amerika’nın en yoğun 29. havalimanı oldu.

Havalimanının bir ana terminal binası ve toplam dört yolcu salonuna sahip iki orta saha terminali var. Ana bina bilet satışını, bagaj taleplerini, ABD gümrüklerini ve bir saatte 2.400 yolcuyu işleyebilmesi için 2009 yılında genişletilen bir geliş binasını kolaylaştırıyor.

Yolcu Salonları A ve B, ana terminale en yakın binada yer alıyor. İkinci binada C ve D yolcu salonlarını tam olarak kullanan United Airlines tarafından gerçekleştirilmeyen dış hatlar ve iç hat uçuşları için kullanılırlar.

5. George Bush Intercontinental Airport

George Bush Intercontinental Airport

George Bush Kıtalararası Havalimanı (IATA: IAH, ICAO: KIAH) ABD’nin Teksas eyaletinin Houston şehrinde yer alıyor. Havalimanı, şehrin 37 km kuzeyinde, 40.46 km²’lik bir alana sahip.

Havalimanı, 1969 yılında faaliyete geçmiş. Chicago’nun O’Hare Uluslararası Havaalanı’ndan sonra ülkedeki en büyük ikinci Birleşik Havayolları merkezi. IAH, 2017 yılında 450.383 uçak hareketi ile 40 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi.

Havalimanında üç ana girişten ulaşılabilen AE isimli beş terminal bulunuyor. B ve C Terminalleri arasında yer alan tesis bünyesinde bir Marriott Hotel hizmet veriyor.

Terminal A, çoğunlukla United Airlines tarafından işletilmeyen iç hat ve Kanada uçuşlarına hizmet veriyor ve her biri on kapıya sahip iki Kuzey ve Güney yolcu salonuna bölünmüş.

6. San Francisco International Airport

San-Francisco-International-Airport

San Francisco Uluslararası Havalimanı, (IATA: SFO, ICAO: KSFO, FAA: SFO), Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco şehrinde yer alıyor. Havalimanı, San Francisco Körfezindeki en büyük, Kaliforniya eyaletinde ise Los Angeles Uluslararası Havalimanı’ndan sonra ikinci yoğun havalimanı.

Havalimanı United Airlines ve Virgin America havayolları için en önemli bir merkez. 21,07 km²’lik alanı kaplayan Kaliforniya’daki San Francisco şehir merkezinin 13 mil güneyinde yer alıyor. 2017 yılında 55 milyondan fazla yolcuyu yöneterek dünyanın en yoğun 24.’ü havalimanı oldu.

Havalimanında Dış Hatlar Terminali dahil olmak üzere dört terminal bulunuyor. Airbus A380 çift katlı uçağı barındırabilen kapılara sahip olan dünyadaki ilk havalimanı oldu.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here