Uçak Bileti

Aladere Şelalesi, ülkemizin nadide köşelerinden Fethiye’nin en bakir köşelerinden biri olarak kalmış Faralya Köyünde, so yıllarda gençlerin sığınağı Kabak Vadisi’nde yer alıyor. Kabak’tan 60 dk’lık biri yürüyüşle ulaşılan orman içerisindeki şelale, 3-4 metre yükseklikten dökülüyor. Döküldüğü yerde 170 cm derinliğinde ve 15-20 metrekare genişliğinde doğal bir havuz oluşturmuş.

Likya Yolu üzerinden, adrenalin yükselten patikalardan yürüyerek ulaşılan Aladere Şelalesi’ne giden yol boyunca sandal ağaçları, keçiboynuzları, çamlar ve envai çeşit bitkilerin kokusu temiz havaya karışıyor. Profesyonel rehberli turların da düzenlendiği şelaleye ulaşımın zor oluşu ve yeterince tabela olmaması nedeniyle bireysel yürüyüşler önerilmiyor.

Aladere Şelalesi

Kabak Koyu Aladere Şelalesi, Fethiye

Aladere Şelalesi, Muğla’nın Fethiye ilçesinde, son dönemde doğayla baş başa vakit geçirmek isteyen gençler arasında giderek popülerleşen Kabak Vadisi’nde yer alıyor. Kabak sahiline 60 dakikalık yürüme mesafesinde olan şelale, etkileyici doğası, temiz havası ve trekking parkuru ile Faralya bölgesinin en huzurlu yerlerinden.

Fethiye ilçe merkezine 30 km uzaklıktaki Faralya Köyü’nde Likya Yolu parkurundan yürüyerek iki ayrı patikadan ulaşılabilen Aladere Şelalesi, 3-4 metre yükseklikten dökülüyor. Şelale, döküldüğü yerde 170 cm derinliğinde ve 15-20 metrekare genişliğinde doğal bir havuz oluşturuyor.

Mobil Uygulama

Yüksek zorlukta ve orta zorlukta iki ayrı patikadan yürüyerek gidilen şelale, yüksek zorluktaki patikadan 30 dakika, orta zorluktaki patikadan ise yürüyerek 60 dakika sürüyor. Her iki yürüyüş parkurunda da çok sayıda endemik bitki türü görülebiliyor. Bölgeye özgü keçiboynuzları, çamlar ve envai çeşit bitkilerin kokusu tertemiz havaya eşlik ediyor. Yamaçlardan akan pınarlar ise doyumsuz bir manzaraya sahip.

Aladere Şelalesinin yer aldığı Kabak Vadisi, aynı zamanda endemik sandal ağaçlarıyla da ünlü. Yazın kabuk değiştiren sandal ağaçları, kışın kırmızı olan kabuklarını atıp, sarı bir kabuğa bürünüyor. Dokununca insan tenine değiyormuş hissi veren pürüzsüz bir gövdesi var. Islandıkça sertleşen bu ağaçlar, geçmişte tekne yapımında kullanılıyormuş.

Yönlendirme tabelalarının eksikliği ve yağan yağmurlar nedeniyle yatak değiştiren patikalar nedeniyle çok dikkatli bir şekilde ilerlenmesi gereken parkuru mümkünse profesyonel rehberler yürümek gerekiyor. Son yıllarda bireysel olarak şelaleye giderken kayalıklardan düşüp hayatını kaybeden çok sayıda insan olmuş.

Aladere Şelalesine gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

Aladere Şelalesi’ne giden patika yol, zorlu bir trekking parkuru. Zaman zaman su kanalları ve şelalenin göletinden Kabak Vadisine doğru ilerleyen su akıntısının içerisine girerek ilerlemek gerekiyor. Su seviyesindeki değişimlere ve boyunuza göre belinizi geçen bir su kütlesinin içerisinden geçmek zorunda kalabiliyorsunuz. Yanınızda su geçirmez poşet taşıyarak cüzdan ve telefonunuzu bu poşetin içine koyabilirsiniz.

Sandalet ve terlik gibi suyla temas ettiğinde kayabilecek ayakkabılar yerine su geçirmez yürüyüş ayakkabısı giymenizi öneriyorum. Rehberli turlarda profesyonel rehberlik yapan isimlerin önerisi ise bot giymek. Şelaleye yaklaştıkça zorlaşan parkurda kayalıklar ve sivri taşlarla bezeli patikalarla karşılaşılıyor. Yolun bir bölümünde ise kayalara tırmanmak gerekiyor.

Şelaleye bireysel gidebileceğiniz gibi Ölüdeniz ve Kabak Vadisindeki otellerden düzenlenen günübirlik turlara da katılabilirsiniz. Ancak zorlu parkur koşulları ve parkurda yeterli yönlendirme tabelası olmaması nedeniyle profesyonel rehber eşliğinde gitmenizi öneriyorum. Son yıllarda parkura tırmanırken kayıp düşen ve hayatını kaybeden çok sayıda kişi olmuş.

Aladere Şelalesi nerede

Aladere Şelalesi’ne nasıl gidilir

Aladere Şelelasi, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya köyünde yer alıyor. Kabak Vadisinin tepelerinde bulunan Aladere Şelalesine gitmek için öncelikle Faralya Köyüne ulaşmak gerekiyor. Faralya Köyünden Kabak Koyuna düzenli dolmuş seferleri yapılıyor.

Fethiye otobüs bileti seçeneklerine göz atın. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazlası turna.com’da.

Kabak Koyuna giden stabilize yol üzerinde Mamma’nın Yeri’nden dönerek Likya Yolu’na giriyorsunuz. Likya Yolu parkuru üzerinde kısa süre içerisinde yol iki ayrı patikaya ayrılıyor. İlk yol tehlikeli tırmanışları da barındıran Kabak Koyundan yaklaşık 30 dakika süren yol, ikinci yol ise 60 dakika süren güvenli patika yol.

Aladere Şelalesine en yakın havalimanı 77 km uzaklıktaki Dalaman’da. Dalaman Havalimanından Fethiye üzerinden şelaleye ulaşılabiliyor. Şelale, İzmir’e 366 km, İstanbul’a 831 km, Ankara’ya 654 km, Muğla’ya ise 157 km uzaklıkta. Arabayla Aladere Şelalesine ulaşım için Fethiye-Ölüdeniz-Faralya güzergahının takip edilmesi gerekiyor.

Aladere Şelalesi, Fethiye bölgesinin en ünlü tatil merkezlerinden Kabak Vadisinin saklı doğa harikası. Zor bir yürüyüş parkuru aşılarak ulaşılan şelale, doğa ve adrenalin severlerin gözdesi.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here