Uçak Bileti

Datça, Muğla’nın en ünlü turistik ilçelerinden biri. Datça Yarımadası’ndaki irili ufaklı koylardan biri olan belde, masmavi denizi, bozulmamış doğası ve Knidos Antik Kenti ile tanınıyor. Geçmişi 4000 yıl öncesine kadar uzanan Datça Dor, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan izler taşıyor. Oksijen bakımından dünyanın ikinci, Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biri olan belde 235 kilometrelik sahil şeridiyle dikkat çekiyor.

Yılda 300 günün güneşli geçtiği Datça’da birbirinden güzel 52 koy ve çok sayıda mavi bayraklı plaj bulunuyor. Bu koylar ve plajlar mavi yolculuk teknelerinin sıklıkla uğradığı noktalar yer alıyor. Eşsiz bir doğaya ve muhteşem koylara sahip olan belde kalabalıktan, gürültüden kaçıp doğayla baş başa bir tatil yapmak isteyenler için oldukça güzel bir alternatif.

datça gezilecek yerler

✔️ Masmavi denizi ve enfes koyları keşfetmek için Datça otobüs bileti sayfasını ziyaret edin.

Datça Gezilecek Yerler

1. Eski Datça

Eski Datça, Datça iline bağlı bir mahalle. 583 kişilik bir nüfusa sahip olan mahalle Datça Yarımadasında Antik Çağlar’dan günümüze kadar gelebilmiş tek yerleşim olma özelliğine sahip. Tarihi MÖ 11.yüzyıla uzanan mahallede farklı medeniyetlere ait izler bulunuyor. Taş evler, arnavut kaldırımlı ve begonvillerle süslü sokaklara sahip olan Eski Datça, ilçenin en görülesi yerlerinden biri.

Mobil Uygulama

2. Can Yücel Evi

Can Yücel Evi, Eski Datça’nın Çarşı Caddesi üzerindeki Can Yücel Sokak’ta bulunuyor. Ünlü şair ve yazar Can Yücel’in ömrünün bir kısmın geçirdiği bu evde, yazarın kişisel eşyaları ve kitapları bulunuyor. Günümüzde ziyarete kapalı halde bulunan ev yalnızca her yıl 12 Ağustos’ya Can Yücel için gerçekleştirilen anma töreninde açılıyor.

3. Knidos Antik Kenti

knidos antik kenti

Datça’nın en etkileyici yerlerinden biri olan Knidos Antik Kenti, Datça ilçe merkezinin Dalacak Burnu üzerinde bulunuyor. MÖ 1000 yıllarında Trakya üzerinden bölgeye gelen Dorlar tarafından kurulan kent tarih sayfalarında bilim, mimarlık ve sanatta gelişmişliğiyle tanınıyor. Büyük astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos gibi ünlü isimleri yetiştiren kentin çevresi 4 km’yi bulan surlarla çevrili.

Afrodit Tapınağı, Apollon Tapınağı ve Korint Tapınağı’na sahip olan Knidos Antik Kenti iç ve dış limandan ve 20.000 ile 5.000 kapasiteye sahip 2 tiyatrodan oluşuyor. İlk kazı çalışmalarının İngiliz Charles Newton tarafından 1856-1858 yılları arasında yapıldığı antik kentte bugün hala kazı çalışmalarına devam ediliyor. Kazılardan çıkarılan buluntular ise ören yerindeki küçük müzede sergileniyor.

4. Kızlan Köyü

datça kızlan köyü

Datça Yarımadası’nın en çok rüzgar alan yeri olan Kızlan Köyü, Datça’ya 8 km uzaklıkta bulunuyor. İlçenin en gelişmiş köyü olan Kızlan’da zeytin ve zeytinyağı ürünleri ile diğer sebze ve meyveler yetiştiriliyor. Doğa sporları yapan kişiler tarafından sıklıkla geçiş noktası olarak kullanılan köyde yarımadanın meşhur yeldeğirmeleri de görülebiliyor.

 5. Gebekum

Datça Gebekum
Datça Gebekum

Uzunluğu 7 km’yi bulan kumsalıyla ünlü Gebekum, Datça’nın en eşsiz yerlerinden biri. İlçe merkezinden yaklaşık 10 km mesafede bulunan kumul 3. ve 4. jeolojik zamandan günümüze kadar gelen Akdeniz’in tortullaşmış fosil materyallerinden oluşuyor.

İçinde çakıllı akarsu tortulları bulunan Gebekum bu özelliğiyle kendine özgü farklı bitkü türlerine de ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin korunması gereken doğal güzelliklerinden biri olan kumul çok rüzgar alan bir bölgede bulunduğu için özellikle sörfçüler tarafından tercih ediliyor.

 6. Kargı Koyu

kargı koyu datça

Şehir merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Kargı Koyu, Datça’nın muhteşem koylarından. Etrafı dağlarla çevrili olan koy masmavi denizinin yanında sessiz ve sakinliği nedeniyle tercih ediliyor. Hem deniz turizmi hem doğa yürüyüşleri için oldukça ideal bir yer olan Kargı Koyu’na belediye otobüslerle sağlanıyor.

7. Domuzbükü

Domuzbükü, Datça’nın yalnızca deniz yoluyla ulaşılabilen koylarından biri. Datça merkezden tekneyle yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan bükün çevresinde yürüyerek ulaşılabilen mağara ve ilginç kaya şekilleri bulunuyor. Geniş plajı kum ve çakılla kaplı Domuzbükü’nde bungalovlardan oluşan küçük bir konaklama tesisi de mevcut.

8. Palamutbükü

Palamutbükü

Datça merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Palamutbükü, mavi yolculuk teknelerinin sıklıkla uğradığı noktalardan biri. Ağaçlarla çevrili upuzun kumsalıyla ünlü olan bük Datça’nın en gözde koyları arasında. 2 km uzunluğundaki kum ve çakıl karışımı kumsalında denize girebileceğiniz Palamutbükü köy evleri, küçük pansiyonları ve balıkçı tekneleriyle ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunuyor.

Eski taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, benzersiz koyları ile plajları ve diğer doğal güzellikleriyle Datça doğayla kucaklaşmak isteyenler için keşfedilmeyi bekliyor!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here