Kayısı diyarı olarak bilinen Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yaklaşık 800 bin nüfusa sahip bir şehir. Modern kent yaşamı, hareketli sokakları ve doğal güzellikleriyle Anadolu'nun en güzel köşelerinden Malatya, sahip olduğu baraj gölleriyle önemli bir çekim merkezi.
İsmi Kültepe tabletlerinde Melita, Hitit tabletlerinde ise Maldia olarak geçen şehrin, geçmişte Kapadokya Krallığı'nın bir parçası olduğu biliniyor. Anadolu'nun stratejik bölgesinde kurulu olan şehirde, ilk yerleşim MÖ 6,000 yıllarına kadar uzanıyor.
Malatya Gezilecek Yerler
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, doğusunda Fırat Nehri, güneyinde ise Toros Dağları bulunan Malatya, geçmişte Medler, Persler, Hititler, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı uygarlıkların egemenliğine girmiş.
Şehir merkezine 94 km mesafede bulunan Nemrut Dağı, deniz seviyesinden 2,150 metre yükseklikte. İnsanlık tarihine ışık tutan özellikteki bu yerleşim yeri, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Kommagane Krallığı'nın izlerini taşıyan alanda gün doğumunu izlemek, dev heykeller arasında yolculuğa çıkmak oldukça keyifli.
Malatya gezilecek yerler arasında bulunan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Melih Sunullah Camii ve Ulu Camii şehir merkezinde geçmişten günümüze gelen birer hazine. Türkiye'nin en büyük arkeolojik sahalarından biri olan Arslantepe Höyüğü, Malatya'nın 7 km kuzeydoğusunda yer alıyor. 30 metre yükseklikteki höyük, Roma ve Bizans etkilerinin görülebildiği bir yapıda.
Tarihi camiler, medreseler, hanlar ve hamamlarla her köşesinde ayrı bir güzelliğin görülebildiği şehirde, Sultansuyu, Karakaya Barajı ve Levent Vadisi görülebilecek doğal güzelliklerden.
Kültür sanat etkinlikleri ve yerel kültür izlerinin geçmişten günümüze yaşatıldığı kentte, halk oyunları en önemli miraslardan. Haziran ayında düzenlenen Yeşilyurt Kiraz Kültür ve Sanat Şenliği, Temmuz'da düzenlenen Arguvan Kültür ve Sanat Festivali ile Kültür, Sanat ve Kayısı Festivali, Ağustos ayında düzenlenen Yazıhan Kültür ve Sanat Festivali şehre ziyaretçi çeken organizasyonlar arasında.
Kayısı bahçeleriyle bezeli şehirde Malatya kayısısı yemeden dönmemek gerekiyor. Şehirde mutlaka yapılması gerekenler arasında Eski Malatya, Arslantepe ve Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmek, Nemrut Dağı'nı görmek, kağıt kebabı yemek, yerel ürünlerin satıldığı Şire Pazarı'nda alışveriş yapmak bulunuyor.
El sanatı örneklerinden hediyelik eşyaların bulunduğu Malatya sokaklarında oymacılık da gelişmiş. Bakırdan mutfak aletleri, halıcılık, kilimcilik, ahşap oymacılığı için doğru yerdesiniz. Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Pazarı bu el sanatı örneklerini görmek için gidilebilecek yerler. Kent merkezinde yan yana sıralanan hediyelik dükkanlarda kayısı ve tatlı çeşitleri de denenebiliyor. Bu dükkanlar için Atatürk, Milli Egemenlik ve İnönü caddelerine uğrayabilirsiniz.
Malatya'da Ne Yenir
Et ve buğdayın ana malzeme olduğu Malatya mutfağında, buğdayla yapılan 50'yi aşkın köfte çeşidi bulunuyor. Gilgirikli köfte, analıkızlı köfte, elmalı köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, yumru köfte, kel köfte bu köfte çeşitlerinden ilk akla gelenlerden.
Malatya'ya Nasıl Gidilir
İstanbul, Ankara ve İzmir'den direkt uçak seferlerinin yapıldığı Malatya'ya ulaşım oldukça rahat. Ayrıca şehre, dönemsel olarak yurt dışı bağlantılı seferler de düzenleniyor. Malatya Erhaç Havalimanı şehir merkezine 29 km mesafede. Uygun uçak bileti seçenekleri ve hava yolu firmalarının kampanyalarını takip ederek Malatya'ya ucuz uçak bileti bulunabilir. Türkiye'nin hemen hemen her yerinden şehirlerarası otobüslerle ulaşılabilen Malatya'ya, Ankara'dan kalkan 4 Eylül Mavi Treni ile de gidilebiliyor.
Zengin tarihi geçmişi, yerel lezzetleri, Anadolu izleri taşıyan cadde ve sokakları ve etkileyici mimari yapılarıyla, kayısının ana vatanı Malatya, keyifle seyahat edilecek bir nokta. Kentte bulunan havalimanının, Türkiye'nin dört bir yanından uçak bileti ile bağlantıya imkan vermesi nedeniyle ziyaret etmesi daha da kolaylaşan şehir, Anadolu'nun kültürünün izlerini taşıyor.