Uçak Bileti

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Türkmenistan, günümüzde Orta Asya’nın en önemli ülkelerinden biri. Dünyadaki doğalgaz rezervinin yüzde 12’sine sahip olmasıyla ekonomik açıdan da oldukça zengin olan Türkmenistan, etkileyici doğa alanları ve Türk kültürünü yansıtan turistik noktalarıyla da göz kamaştırıyor.

Türkmenistan’da Görmeniz Gereken 5 Yer

1. Cehennem Kapısı

Ülkenin en popüler turistik noktası olan Cehennem Kapısı (Darvaza Krateri), Türkmenistan’a gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerden biri. Kara Kum Çölü’nün ortasında yer alan 69 metre genişliğindeki bu kraterin derinliği ise 30 metreyi buluyor. Ülkede sondaj çalışması yapan yer bilimcilerin bir yer altı mağarasını delmesi sonucunda kazara ortaya çıkan bu krater, 1970 yılından bu yana hala aktif.

2. Tarafsızlık Anıtı

Aşkabat şehrinde yer alan ve ülkenin sembol yapısı olarak kabul edilen Tarafsızlık Anıtı, 1998 yılında inşa edildi. Bir bölümü altın kaplama olan bu görkemli yapının ayaklarında halkın birliğini ve ülkede yaşanan tarihi olayları tasvir eden rölyefler bulunuyor. İhtişamlı görüntüsüyle öne çıkan 95 metre yüksekliğindeki bu anıt, Türkmenistan gecelerine renk katan ışıklandırmasıyla da şahane bir görüntü oluşturuyor.

Mobil Uygulama

3. Nisa Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Nisa Antik Kenti (Parthaunisa), Aşkabat şehrinin 18 kilometre güneyindeki Bagir köyü sınırlarında bulunuyor. Bu arkeolojik kente yapılan kazılarda çok sayıda mezar, tapınak ve yazılı belge ortaya çıkarıldı. Kentteki en ünlü arkeolojik yapı ise 14 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan Nusay Kalesi. 43 kulesi olan bu toprak kale, Türkmen tarihinin en önemli yapılarından.

4. Türkmenbaşı Ruhi Camii

Orta Asya’nın ve dünyanın en büyük kubbesine sahip olan Türkmenbaşı Ruhi Camii, ülkenin en önemli ibadet yerlerinden biri. Muhteşem mimarisiyle göz alan bu dini yapı, Kıpçak şehrinde yer alıyor. 2004 yılında ibadete açılan Türkmenbaşı Ruhi Camii, Türkmenistan ilk Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın adını taşıyor.

5. Turkmen Carpet Museum

Turkmen Carpet Museum, dünyaca ünlü Türkmen halılarını görebileceğiniz etkileyici bir müze. Aşkabat Ulusal Halı Müzesi olarak da bilinen bu yer 1994 yılından bu yana ülkeye gelen turistlerin ilgi odağı. 18-19 ve 20 yüzyıldan kalma çok sayıda değerli el dokuması halının sergilendiği bu müzenin en önemli parçalarından biri ise 2001 yılında dokunan 301 metrekare büyüklüğündeki halı.

Orta Asya’nın zengin kültürünü daha yakından tanımak isteyenler Türkmenistan uçak bileti kampanyalarına göz atarak keyifli bir seyahat için hazırlıklara başlayabilir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here