Uçak Bileti

Son yıllarda geleneksel müzecilik algısını değiştiren çok sayıda müze açılan Türkiye‘de; belli konularda uzmanlaşan konsept müzeler bir bir kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu ilginç ve yaratıcı müzeler yenilikçi, üç boyutlu ve gerçeklik hissi uyandıran farklı sunum ve sergileme teknikleriyle ziyaretçilerinin hoş ve keyifli zamanlar geçirmesini sağlıyor.

Müze ziyaretlerini pek de keyifli bulmayan kitlelere dahi hitap eden bu sıradışı müzeler, yaşanmışlık ve gerçeklik hissi uyandıran sunumları, ziyaretçilere müzenin çağdaş ruhunu hissettiren interaktif bölümleriyle oldukça heyecan verici. Türkiye’nin en yaratıcı müzeleri ve onların enfes koleksiyonlarını keşfetmek için bu listeye mutlaka göz atın.

Türkiye’nin En Yaratıcı 15 Müzesi

15. Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Balıkesir

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Alibey Kudar isminde bir ilkokul öğretmeni tarafından kurulan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Balıkesir Edremit Tahtakuşlar Köyü’nde yer alıyor. Orta Asya’dan Türkiye’ye göç eden Türk boylarının kültür eserleri ve Kazdağı efsanelerine ait materyallerin sergilendiği müzenin bir de sanat galerisi bulunuyor.

Müze, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi ve bir köyde kurulan ilk sanat galerisi unvanını da taşıyor. Adres: Tahtakuşlar Mahallesi, 10395 Edremit/Balıkesir. Giriş ücreti: Tam 4 TL, öğrenci 2 TL. Ziyaret saatleri: Haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında açık.

Mobil Uygulama

14. Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, İstanbul

Türkiye’nin ilk özel çağdaş sanat müzesi olan Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana sahip. Pek çok sanatçıya yaratıcılıklarını sanatsal üretime dönüştürebilme fırsatı sunan bu müzede; dönemsel sergilerin yanı sıra Türk ve yabancı ustalarla genç sanatçıların birlikte çalıştığı Elgiz Koleksiyonu da üslup, tür ve malzeme bakımından görülmeye değer.

Adres: Beybi Giz Plaza, Maslak 34398, İstanbul. Giriş ücreti: Ücretsiz
Ziyaret saatleri: Çarşamba, perşembe ve cuma 10.00–17.00, cumartesi 10.00–16.00 saatlerinde ziyarete açık. Pazar ve pazartesi günleri kapalı olan müze, salı günleri de randevu alınarak ziyaret edilebiliyor.

13. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Samsun

tekkekoy-muzesi

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi. Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ndeki eski Rum evlerinden birinin restore edilmesiyle kurulan müzede, Paleolitik ve Kalkolitik dönemden günümüze dek gelen eserler sergileniyor.

Tekkeköy Mağaraları’nda bulunan çeşitli eşyalar, kazılardan elde edilen buluntular ve heykeller müzede görülebilecek parçalar arasında. Samsun gezinizde ziyaret edeceğiniz Samsun müzeleri listenizde olsun.

Adres: 23 Nisan Mahallesi, Delikli Kayalar Sokak No: 50, 55300 Tekkeköy/Samsun
Giriş ücreti: Ücretsiz.
Ziyaret saatleri: Yılın her günü ziyarete açık olan müze, yaz döneminde 08.00-19.00, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.

ⓘ En ucuz Samsun otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

12. Adana Sinema Müzesi

Adana Sinema Müzesi

Eski Adana evlerinden birinin Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından ziyarete açılan Adana Sinema Müzesi, bölgenin sinema tarihine ve kültürüne ışık tutuyor. Müzede, sinema sektörüne emek veren Adanalılara ait objeler, Yeşilçam oyuncularının heykelleri, film afişleri, fotoğraflar ve sinema ekipmanları sergileniyor. İçinde Yılmaz Güney Odası, Altın Koza Odası gibi bölümlerin yer aldığı müzenin ikinci katında da zengin bir koleksiyona sahip Sinema Kütüphanesi bulunuyor.

Adres: Kayalıbağ Mahallesi, Seyhan Caddesi, 01010 Seyhan/Adana
Giriş ücreti: Ücretsiz.
Ziyaret saatleri: Yılın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

11. Çamlık Tren Müzesi, İzmir

Türkiye’nin en eski demiryolu hattı olan İzmir-Aydın Demiryolu üzerindeki Çamlık İstasyonu (Selçuk) yakınlarında kurulan Çamlık Tren Müzesi, açıkhavada sergilenen buharlı lokomotifleriyle, Avrupa’nın en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından birine sahip.

Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı buharlı lokomotifler, 9 yolcu vagonu ve 7 yük vagonunun yer aldığı bu ilginç müzede, Atatürk’ün Çamlık’a gelirken seyahat ettiği vagon da yer alıyor.

Koleksiyonun en önemli parçaları arasında; odunla çalışan ve dünyada yalnızca iki tane bulunan İngiliz yapımı bir lokomotifle, 2. Dünya Savaşı döneminde Hitler tarafından yaptırılan üç silindirli bir lokomotif de var.

Adres: Çamlık Mahallesi, İzmir Aydın Yolu No: 53, 35920 Selçuk/İzmir. Giriş ücreti: 5 TL
Ziyaret saatleri: Yılın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

10. Kastamonu Şapka Müzesi

Kastamonu Şapka Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün şapka devrimini yaptığı Kastamonu’nun en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Kastamonu Şapka Müzesi, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi içerisinde yer alıyor.

Türkiye’nin tek şapka müzesi unvanını taşıyan müzede, 550’den fazla şapka bulunuyor. Cumhuriyet döneminden günümüze dek uzanan geniş bir koleksiyona sahip olan Kastamonu Şapka Müzesi’nde; Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Cemil İpekçi ve Filiz Akın gibi isimlerin de şapkaları sergileniyor.

Adres: Saraçlar Mahallesi Koru Sokak 37100 Merkez/Kastamonu. Giriş ücreti: Ücretsiz
Ziyaret saatleri: Yılın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

9. Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Mevlevilik kültürünü yansıtan değerli bir müze. 1638 yılında inşa edilen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük mevlevihanesi olan Antep Mevlevihanesi’nin restore edilmesiyle hayata geçti.

Müzenin içerisinde; el yazması Kur’an-ı Kerimler, hat levhalar, şamdanlar, halı ve kilimler sergileniyor. Mevlevi dervişlerinin maketleri ve canlandırmaları da müzeye etkileyici bir hava katıyor.

Adres: Boyacı Mahallesi Eski Buğday Arastası Tekke Camii Yanı Şahinbey/Gaziantep. Giriş ücreti: Ücretsiz. Ziyaret saatleri: Yılın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

ⓘ En uygun Gaziantep otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme ve daha fazla turna.com otobüs bileti sayfalarında.

8. Bodrum Sualtı Müzesi, Muğla

Bodrum Sualtı Müzesi

Saint John şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi içerisindeki Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri. Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıklarının yanı sıra dünyanın en eski batık gemi kalıntısına da ev sahipliği yapan müzede, 14 adet sergi salonu bulunuyor. dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonunun da görülebildiği müze, Bodrum’un heyecan veren ziyaret noktalarından.

Adres: Çarşı Mahallesi 48400 Bodrum/Muğla
Giriş ücreti: 30 TL, Müzekart geçerli. (Tadilat dolayısıyla kapalı)
Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri kapalı. 15 Nisan-2 Ekim döneminde 08.30-18.30, 3 Ekim-14 Nisan döneminde 08.30-16.30

7. Baksı Müzesi, Bayburt

Baksı Müzesi

Baksı Müzesi, Bayburt şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta, Çoruh Vadisine bakan bir tepe üzerinde kurulu. Eski adıyla Baksı olan Bayraktar Köyü’nün adını taşıyan müze, çağdaş ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana ve iç içe yer veriyor.

40 dönümlük geniş bir araziye yayılan müze, Bayburtlu sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın hayallerinin ürünü. İçerisinde sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevini barındıran müze, gönüllülerin katkısıyla muhteşem bir koleksiyona sahip.

Adres: Bayraktar Köyü, Çayırlar Mevkii, Bayburt. Giriş ücreti: Tam 10 TL, öğrenci 5 TL, grup 7 TL (10 kişi ve üzeri). Müze, salı günleri ücretsiz gezilebiliyor.
Ziyaret saatleri: 10.00-19.00, pazartesi hariç yılın her günü ziyarete açık.

6. Rahmi M. Koç Müzesi, Ayvalık

Rahmi M. Koç Müzesi

Ayvalık Cunda Adası’ndaki Rum Ortodoks cemaati tarafından 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi’nde bulunan Rahmi M. Koç Müzesi, 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları sonunda günümüzdeki haline kavuştu.

Ankara ve İstanbul’da bulunan Rahmi Koç müzelerinin benzer mantığıyla oluşturulan koleksiyonda; teneke oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine kadar pek çok farklı obje bulunuyor. Cunda’nın tarihi dokusu ve yaşanmışlık kokan eserleriyle göz kamaştıran müze oldukça etkileyici bir atmosfere sahip.

Adres: Namık Kemal Mahallesi, Şeref Sokak No: 6A Alibey Adası (Cunda) 10400 Ayvalık/Balıkesir
Giriş ücreti: Tam 5 TL, öğrenci 2 TL.. Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri kapalı. 1 Ekim- 31 Mart döneminde 10.00-17.00, 1 Nisan-30 Eylül döneminde ise 10.00-19.00 saatleri arasında açık.

5. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, İstanbul

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Nejat Çuhadaroğlu’nun küçük yaşlarda başlayan koleksiyonerlik arzusunun görkemli bir eseri. Müzede, Osmanlı dönemine ait askeri ve etnografik tarihi eserler sergileniyor.

Tarihin farklı dönemlerini betimleyen diaramalar ve mankenler ise müzenin en keyifli bölümünü oluşturuyor. Gerçek ve kurgu ürünü olayların üç boyutlu olarak modellenmesi anlamına gelen diorama tekniği, müzeyi etkileşime açık bir hale getiriyor.

Adres: Hürriyet Mahallesi Cemil Bengü Caddesi No: 21 34403 Çağlayan/İstanbul. Giriş ücreti: Tam 30 TL, öğrenci 10 TL. Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı olan müze; pazar günleri 12.00-18.00, haftanın diğer günleri ise 10.00-18.00 saatleri arasında açık.

4. Key Museum Torbalı, İzmir

Key Museum Torbalı

Murat ve Selim Özgörkey kardeşlerin koleksiyoner olma tutkusu sonucunda İzmir’in Torbalı ilçesinde açılan Key Museum, alanında dünyanın sayılı müzeleri arasında. Dünyada, 1880’lerin sonu ile 2011 yılları arasında üretilen birbirinden farklı araçların sergilendiği müze, Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi unvanına sahip.

Müzede her biri birbirinden etkileyici 130 klasik otomobil, 40 motosiklet, 300 otomobil maskotu, 2550 tane model otomobil ve otomobil dünyasının parçası olan çeşitli obje ve eşyalar da bulunuyor.

Adres: Çapak Mahallesi Özgörkey Caddesi No: 5 Torbalı/İzmir. Giriş ücreti: Tam 20 TL, öğrenci 10 TL. Ziyaret saatleri: Pazartesi ve salı günleri hariç haftanın diğer günleri 10.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

3. Masumiyet Müzesi, İstanbul

Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk’un aynı isimli romanından uyarlanan Masumiyet Müzesi, yazarın 1990’ların başından beri kurduğu hayale dayanıyor. Romanı yazma aşamasını müzeyle birlikte planlayan Orhan Pamuk, müzede 1950 ve 2000’li yıllar arasındaki İstanbul’u gözler önüne seriyor.

Romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği her şey kutu ve vitrinlerde sergileniyor. Müzeyi gezmek ve anlamak için romanı okumaya gerek yok.

Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, 2, 34425, Beyoğlu/İstanbul
Giriş ücreti: Tam 20 TL, öğrenci 15 TL.
Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı olan müze perşembe günleri 10.00-21.00, haftanın diğer günleri ise 10.00-18.00 saatleri arasında açık.

2. İstanbul Oyuncak Müzesi 

İstanbul Oyuncak Müzesi

Şair-Yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en güzel örneklerini sergiliyor. Göztepe’deki tarihi bir köşkte bulunan müze, Sunay Akın’ın 1990 yılından itibaren dünyanın farklı noktalarından satın aldığı eserlerden oluşuyor.

Akılda kalıcı bir öğrenme yöntemiyle ziyaretçilerini karşılayan müzenin dekoru da sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan’ın imzasını taşıyor.

Adres: Göztepe Mahallesi, Ömerpaşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren Sokağı No:15, 34730 Göztepe-Kadıköy/İstanbul. Giriş ücreti: Tam 13 TL, öğrenci 10 TL.
Ziyaret saatleri: Hafta içi 09.30-18.00, hafta sonu 09.30-19.00 saatleri arasında açık.

1. Turkcell Diyalog Müzesi

Turkcell Diyalog Müzesi

Gayrettepe Metro İstasyonu’nda ayrılan özel bir bölümde hizmet veren Turkcell Diyalog Müzesi, katılımcılara görme ve işitme engellilerin dünyasını deneyimleme şansı tanıyor. Sergide çalışan görme ve işitme engellilere istihdam olanağı da yaratan müzede karanlıkta diyalog, karanlıkta futbol, sessizlikte diyalog gibi bölümler bulunuyor.

Adres: Esentepe Mahallesi, 34394 Gayrettepe Metro İstasyonu Sergi Alanı Şişli/İstanbul
Giriş ücreti: Tam 33 TL, öğrenci 24 TL. Ziyaret saatleri: Haftaiçi ve cumartesi günleri 10.00-19.30, pazar günü 12.00-19.30 saatleri arası açık.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here