Uçak Bileti

Antik Çağ’daki ismi Amisos olan Samsun, günümüzde Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kenti ve bölgenin ticaret limanı konumunda. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı ile milli mücadelenin başladığı ilk nokta olan Samsun, Türk halkı için tarihi bir öneme sahip. Bununla birlikte Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yerine de ev sahipliği yapan kentte tarihi ve arkeolojik bakımdan birçok değerli müze bulunuyor.

Samsun’da Ziyaret Edilecek 5 Müze

1. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Samsun’un simgesi olan Bandırma Vapuru, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi iken kurmayları ile birlikte İstanbul’dan yola çıktığı vapurun birebir aynısının yapılarak müze haline getirilmesiyle oluşturulmuş. Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi alanında yer alan müzede, Atatürk’ün fotoğrafları ve şahsi eşyaları ile kurmaylarının ve gemi mürettebatının bal mumu heykelleri sergileniyor. Milli Mücadele Park alanında ise, Türkiye’nin en uzun seramik rölyefleri, Samsunlu 1200 şehidin isminin yer aldığı Şehitler Yazıtı, milli mücadeleyi anlatan 10 bronz rölyef ve yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı yer alıyor.

2. Samsun Kent Müzesi

Samsun’un tarihine ışık tutan, tasarımı, bilgi kalitesi ve ziyaretçileriyle olan interaktif iletişimiyle pek çok kent müzesinden ayrılan Samsun Kent Müzesi, eskiden Demiryolu Lokali olarak kullanılan TCDD binalarının restore edilmesiyle oluşturulmuş. Yemyeşil bir bahçesi de bulunan müze, Tarihi Kentler Birliği’nin jüri özel ödülüne layık görülmüş ve 2015 yılından bu yana da Avrupa’nın en prestijli altı müzesi içerisinde yer alıyor.

Mobil Uygulama

3. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

1981’de ziyarete açılan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait buluntular ile Amisos Antik Kenti’ndeki mezar odasında bulunan Amisos Hazineleri yer alıyor. İki bölümden oluşan müzenin etnografya bölümde ise Samsunluların gündelik yaşamına ait eşyalar, giysiler, el sanatları ve aksesuarlar görülebilir.

4. Gazi Müzesi

Samsun kent merkezinde yer alan Gazi Müzesi, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karaya ayak basmasını müteakip konakladığı yer olan Mantıka Palas Oteli’nin restore edilmesi ile oluşturulmuş. 1940’ta ziyarete açılan müzede, Atatürk ve silah arkadaşlarının bal mumu heykelleri ile döneme ait fotoğraflar bilgi ve belgeler sergileniyor. Müzenin en değerli parçalarından biri de Nutuk’un Osmanlıca aslı.

5. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi ve Müze Evi

Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olarak MÖ. 15.000 ila MÖ. 60.000 yıllarına tarihlenen bölgede; mağaralar, Frig Kalesi ile Hitit Yolu’ndan oluşan bir açık hava müzesi olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi ve içerisinde yer alan Müze Evi bulunuyor. Ziyarete yeni açılmış olmasına karşın çok önemli buluntuların, restore edilen Rum Evlerinin ve imitasyon heykellerin sergilendiği müzede, Çınarcık ve Fındıcak Vadileri’nin kesiştiği noktada yemyeşil bir doğanın kucağında ziyaretçilerini bekliyor.

Samsun’a Nasıl Gidilir?

Hava, kara, deniz ve demir yolu ile ulaşımın sağlandığı Samsun’a ulaşımın en zahmetsiz yolu, Samsun şehir merkezine 24 kilometre mesafede yer alan Çarşamba Havaalanı’na ineceğiniz bir uçuş bulmak. Türkiye’nin birçok şehrinden direkt veya aktarmalı uçak seferi bulunan güzel Samsun’a bir uçak bileti almak için müzeler haricinde pek çok sebep var. Bununla birlikte Samsun, İstanbul’a 737 km,  Ankara’ya 412 km, İzmir’e 998 km mesafede yer alıyor.

Samsun otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here