Uçak Bileti

Birçoğumuz yola çıkma planları yaparken; ‘nasıl ucuza konaklarım, ucuz bileti nereden bulurum, en heyecanlı safarileri nerede yaparım, en etkileyici fotoğrafı nerede çekerim’ gibi detaylara boğuluyor. Oysa seyahat sağlığı konusunda önlem almak da en az bunlar kadar önemli. Seyahat öncesinde alınacak sağlık önlemlerini öğrenerek, seyahatinizi daha güvenli hale dönüştürebilirsiniz. İşte seyahat rehberinizin ilk sırasına eklemeniz gereken bilgilerden bazıları.

Yola Çıkmadan Önce Almanız Gereken Sağlık Önlemleri

1. Seyahat aşılarınızı yaptırın

Özellikle yurtdışı seyahatlerinde sıtma, sarı humma gibi hastalıklara karşı seyahat aşısı yaptırmak oldukça etkili bir yöntem. Özellikle Afrika ülkelerinde yapılan seyahatlerde bu tür aşıları yaptırmak zorunlu. Bu aşıların yolculuktan en az 10-30 gün önce yaptırılması gerektiği için seyahat planlarınıza başlarken, gideceğiniz destinasyonlarda hangi tür hastalıklara karşı aşı yapılması gerektiğini araştırmalısınız.

2. İlkyardım çantanız olsun

Olası bir kaza, yaralanma durumunda ilk müdahaleyi yapmak, enfeksiyon kapılmasının ya da kanamanın artmasını engellemek için ilkyardım çantası edinmek gerekiyor. Küçük sağlık sorunlarında bu tür müdahaleler yapabilmeniz ya da bir sağlık kuruluşuna gidene dek durumu kontrol etmeniz oldukça önemli. Kaza ya da yaralanma her zaman sizin başınıza gelmeyebilir, her duruma karşı tedbirli olmakta yarar var. Mümkünse yetkili bir kuruluştan temel ilkyardım eğitimi almayı deneyebilirsiniz.

Mobil Uygulama

3. Sağlık taraması yaptırın

‘Ben turp gibiyim, bana bir şey olmaz’ diye düşünmeyin. Özellikle uzun bir seyahat planı yaptıysanız ve az bildiğiniz bir destinasyona gidecekseniz, sağlık konusundaki önlemlerinizi en üst seviyede tutmalısınız. Bu zamana kadar hiç bilmediğiniz bir alerji ya da baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız, kontrolden geçmelisiniz. Ayrıca düzenli ilaç kullananların, bu ilaçları yanlarında taşımaları gerektiğine dair bir belge alması da gümrükte karşılaşabileceği sorunların önüne geçer.

4. Geniş kapsamlı sağlık sigortası

Fotoğraf çekilmek için çıktığınız yüksek yerden düşüp ayağınızı kırma ihtimaliniz sandığınız kadar zor bir ihtimal değil. O nedenle yurtdışındaki yüksek sağlık hizmeti ücretlerinden kurtulmak için kapsamlı bir sağlık sigortası yaptırmayı unutmamalısınız. Seyahat bütçesinden kısmak için sağlığınızı riske atmaya değmeyeceğini de aklınızın bir köşesine not edin.

5. Salgın hastalıkları öğrenin

‘Aman evde de çeşmeden su içiyoruz, ne var şurada biraz yüzüp serinlesem’ gibi umursamaz tavırlar içine girip sağlığınıza riske atmadan önce, gideceğiniz coğrafyadaki salgın hastalık risklerini öğrenmelisiniz. Kirli sular, ucuz diye tabak tabak yediğiniz yemekler ya da kesik parmağınızla vücudunuza bulaşabilecek hastalıklar yolculuğu çileye dönüştürebilir. Korkup aç kalın ya da bu durumu takıntıya dönüştürüp seyahatinizi cehenneme çevirin demiyoruz ama önlem almayı da ihmal etmeyin.

6. Cinsel korunmayı unutmayın

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı çantanızda prezervatif bulundurmalı ya da gittiğiniz yerlerde mutlaka temin etmelisiniz. Taşıyıcı ya da hasta olduğunu bilmeyen / bildiği halde sizinle paylaşmayan bir partnerle geçireceğiniz o anın sonrasında ömür boyu sürecek bir pişmanlık yaşamamak için önce kendinizi düşünüp, korunma tedbirlerinizi alın.

7. Sinek ve böcek kovucu sprey alın

Salgın hastalıkların büyük bir bölümü sinekler ya da böcekler aracılığıyla vücudunuza taşınıyor. Bu küçük canlıların ne zaman ortaya çıkıp sizi ısıracağı belli olmayacağı için çantanıza sinek ve böcek kovucu spreyler almanız ve bunları düzenli olarak kullanmanız oldukça önemli.

En az ucuz uçak bileti kadar önem vermeniz gereken sağlık konusunda dikkatli olmak ve önlem almak, seyahatinizi daha güvenli sürdürmenizi sağlayacak.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here