Uçak Bileti

Şanzelize (Champs-Élysées), Fransa‘nın başkenti Paris’in kuzey doğusunda bulunan yaklaşık 2 km uzunluğunda bir bulvar. İsmi Fransızca da ‘cennet yeri’ anlamına geliyor. Dünyanın en güzel ve en lüks caddeleri arasında ilk sırada yer alan Şanzelize Caddesi (Avenue des Champs-Élysées), insanı baştan sona etkilemeyi başarıyor. Place de la Concorde ile başlayan cadde diğer ucunda Charles De Gaulle (l’Étoile) ile sona eriyor.

Paris’in lüks hayatına tanıklık edebileceğiniz, kestane ağaçlarının sıralandığı bu caddede otomobil galerileri, restoran, kafe ve çok sayıda mağaza bulunuyor. Zafer anıtından baktığınızda ihtişamı tam olarak anlaşılan, her köşesinde birilerinin dans ettiğini, şarkı söylediğini gördüğünüz, herkesin birbirinden farklı olduğu ve çoğunluğunu turistlerin oluşturduğu, ışıl ışıl, rengârenk bir cadde.

Şanzelize Caddesi, Paris

Şanzelize Caddesi, Paris

Şanzelize, Paris’in en ünlü ve etkileyici caddelerinden biri. Bu ikonik cadde, şehrin merkezi noktalarından. Tarih, kültür, sanat ve alışveriş açısından zengin bir mirasa sahip olan caddenin tarihi kökenleri 17. yüzyıla kadar uzanıyor ve Louis XV döneminde açılmış. Şanzelize Caddesi, geniş ve şık kaldırımları, göz alıcı dükkânları, lüks markaların mağazalarını barındıran görkemli yapısıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Aynı zamanda, cadde boyunca yer alan tarihi binalar, heykeller ve güzel bahçeler, Paris’in mimari ve sanatsal güzelliklerini sergiliyor. Şanzelize Caddesi ayrıca kafe, restoran ve butikleriyle de ünlü, bu da ziyaretçilere keyifli bir alışveriş deneyiminin yanı sıra zengin bir gastronomik ve kültürel keşfe de olanak sağlıyor. Paris’in romantik atmosferini en iyi şekilde yansıtan cadde, her ziyaretçinin kendini özel hissetmesini sağlayan eşsiz bir cazibeye sahip.

Mobil Uygulama

Şanzelize Caddesi’nin Tarihi Kökenleri

Şanzelize Caddesi'nin Tarihi Kökenleri

Şanzelize, tarihi değerleri olan yapıların sıralı olduğu caddeyi oluşturması nedeniyle dünyadanın en ünlü yerlerinden biri. Fransızca’da “la plus belle avenue du monde”, yani “dünyanın en güzel bulvarı” denen Şanzelize’de bulunan özel ve lüks butikler, kafeler ve sinemalar oldukça pahalı.

1616 yılına kadar Şanzelize bahçeler ve açık alanlardan oluşan bir yermiş. O zamanın kraliçesi Marie de Medici, Tuileres bahçesine ağaçlar diktirerek genişletmeye karar vermiş. Halen varlığını sürdüren at kestanesi ağaçları caddenin doğal güzelliğine güzellik katmaya devam ediyor.

Bu genişletme çalışmaları sürdüğü dönemde henüz adı Şanzelize olmayan cadde, adına 1709 yılında kavuşmuş. 1700’lerin sonlarında popülaritesine kavuşan Şanzelize, 1828 yılında resmi olarak Paris’in bir parçası haline gelmiş. Daha sonraları ise gaz lambaları, çeşmeler eklenerek yol genişletilmiş.

Şanzelize iki büyük asker alayına da ev sahipliği yapmasıyla da tarihte de önemli bir yere sahip. Birincisi, Haziran 1940’da Alman askerlerinin Fransa’yı istila etmesi, diğeri de 1944 yılında Amerikan askerleri tarafından ülkenin bağımsızlığa kavuşturulması. Caddenin ticari olarak değer kazanması 1860’ların başlarına uzanıyor. 1916’da ise daha işlek bir merkez haline getirilmesi amacıyla bir dernek kurulmuş.

Şanzelize Caddesi’nin Büyüleyici Atmosferi ve Alışveriş Cenneti

Şanzelize'nin Büyüleyici Atmosferi ve Alışveriş Cenneti

Kiraların aşırı yüksek olması nedeniyle günümüzde cadde üzerinde kişiye ait yalnızca birkaç rezidans bulunuyor. Binaların yüksek katlarında da çoğunlukla üst düzey firmaların ofisleri bulunuyor. Sephora, Cartier, Benetton, Disney ve Nike gibi firmaların ofislerini burada görebilirsiniz. Toyota’nın bile bir mağazası var!

Bunun yanında Gap’in Avrupa’daki en büyük mağazası ile Adidas’ın en büyük mağazasına da ev sahipliği yapıyor. Aynı şekilde Hugo Boss ve Louis Vuitton gibi dev üreticiler de bu bölgedeki yerlerini almış durumda. Hemen hemen her mağazanın pazar günleri kapalı olduğunu aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Şanzelize Caddesi’nin Kültürel Zenginlikleri ve Sanatsal Mirası

paris

Alışveriş dışında Şanzelize etrafında yapılabilecek oldukça fazla aktivite var. Caddenin hemen kuzeyinde bulunan yer Elize Sarayı (Elysees Palace). Burası Fransa Başbakanının bulunduğu ev. Müzik gösterileri için Marigny Tiyatrosu (Theatre Marigny) ve eğitim amaçlı sunumlar için içerisinde tarihi bir müze ve sergi evi nin de bulunduğu Grand Palais hemen yakınlarında yer alıyor.

Şanzelize, her yıl Basteille gününde yapılan Avrupa’nın en büyük askeri geçidi, yılbaşında bulvarın ışıklandırılması ve meşhur bisiklet yarışı olan Tour de France’ın final sahnesi de ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Paris seyahatinizi planlamak için Paris uçak bileti seçeneklerine göz atın. Turna.com üzerinden Fransa vizesi hakkında detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz!

Paris hakkında diğer içeriklerimi de mutlaka okuyun.

Louvre Müzesi

Notre Dame Katedrali

Versay Sarayı

Eyfel Kulesi

Fransa Şehirleri

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here