Uçak Bileti

İtalya‘nın başkenti Roma, dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğu’nun zengin tarihi ve kültürel mirasının egemen olduğu topraklarda yer alıyor. Avrupa’nın en çok ziyaretçi ağırlayan şehirlerinden biri olan Roma’da Roma İmparatorluğu’ndan günümüze miras kalan çok sayıda tarihi yapı ve ve antik kent bulunuyor.

Roma’da imparatorluk döneminden günümüze ulaşan en eski ve görkemli yapılardan biri olan Trajan Forumu, MS ilk yüzyılın başlarında Apollodorus tarafından inşa edilmiş. Roma İmparatorluğu’na ait anıtlardan günümüze en yakın tarihli inşa edilen yapı unvanını taşıyan Trajan Forumu’nun günümüzdeki görünümü Benito Mussolini’nin 1930 yıllardaki etkisi yüzünden orjinalinden oldukça farklı bir durumda.

Roma uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Roma İmparatoru Trajan’ın adını taşıyan forumun yapılış hikayesi ise şu şekilde: MS 106 yılında İmparator Trajan Dacia’yı fethettikten sonra fetih sırasında elde ettiği ganimetlerle kendi adına bir forum inşa etmeye karar vermiş. Yapım aşamasında görevlendirdiği mimar ise Appollodorus olmuş ve o zamanın şartları göz önüne alınınca oldukça kısa bir süre içinde MS 112 yılında açılışı yapılmış. Açılmasından bir yıl kadar sonra da yapıyı tamamlayacak ve uygun bir sütun sonradan eklenmiş.

Trajan Forumu, Roma

Trajan Forumu kompleksinin hazırlanması sürecinde oldukça yoğun bir kazı çalışması gerektiğinden Capitoline ve Quirinal tepeleri bundan zarar görmeye başlamış ve sonucunda diğer imparatorluk forumlarının da bulunduğu vadi kapanmak zorunda kalmış.

Mobil Uygulama

180 metreye 110 metre ölçülerinde olan meydanın her iki tarafında yarı dairesel iki cumba ile ana meydanda kemerler ve sütunlar yer alıyormuş. Forumun girişinde, 6 atlı savaş arabasının üzerinde Trajan’ın zaferini simgeleyen bir ark bulunuyor. Tam karşısında ise imparatorun at üzerinde bir heykelinin bulunduğu Ulpia Bazilikası yer alıyor. Bütün bu bölgenin yapımında mermer ve kaldırım taşları kullanılmış.

Ana meydanın etrafında alışveriş tezgahları, bazilikaya yakın olan kuzey kısmında bir başka meydan ve yine Trajan’ın şerefine yapılmış bir tapınağın yer aldığı meydanda, Ulpia Bazilikası’nın her iki tarafında da kütüphaneler bulunuyor. Roma geleneklerinden olan Latince yazılmış birçok doküman burada yer alıyormuş. Tam aralarında ise 30 metrelik Trajan sütunu mevcut.

Dördüncü yüzyıl imparatoru II. Constantius, şehri ziyarete geldiğinde çok memnun kalmış, bilhassa Trajan heykelinden çok etkilenmiş. Çağdaş Roma tarihçisi Ammianus Mercellinus’un anlatımına göre gördükleri karşısında hayretler içinde kalmış ve forumu inceledikten sonra “bu kadar olağanüstü bir yapı asla bir daha yapılamaz” demiş.

Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle birlikte harabeye dönen Trajan Forumu, 9. yüzyılda mermerleri başka yerlerde kullanılmak üzere sistematik bir şekilde sökülmüş. Buna rağmen kaldırımlar onarılmış ve meydan orta çağın başlarına kadar halkın kullanımında kalmış.

İtalyan Faşist Lider Mussolini’nin 1933’te yapımını başlattığı Via dei Fori Imperiali Binası ve şehre yeni meydanlar kazandırma çalışmalarında Trajan Forumu’ndan kalan bazı parçalar da kullanılmış. Trajan Forumu da bu düzenlemelerden olumsuz etkilenmiş. Şehrin yoğun turist trafiği, kirlilik ve insan faktörü nedeniyle forum günümüzde de bozulma tehlikesiyle karşı karşıya. Roma’da gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alan forum, kentin önemli tarihi yapılarından.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here