Uçak Bileti

Pattaya, Tayland‘ın en önemli turizm şehirlerinden biri. Başkent Bangkok‘un 140 km güneydoğusunda, Tayland Körfezi’nin doğu kıyısında Chonburi bölgesinde bulunuyor. Tayland Körfezi kıyısında yer alan Pattaya, idari bakımdan Chonburi iline bağlı olmasına rağmen, kendi kendini yöneten özel belediye statüsüne sahip. Pattaya’nın kelime anlamı ise ‘Güney Batı Munson Rüzgârı’

Tayland’ın en çok turist çeken şehri, Tayca’da bilinen adıyla Mueang Pattaya, dünyanın farklı ülkelerinden insanların da yerleşik yaşadığı bir yer. Türkiye’ye kıyasla oldukça ucuz fiyatlı yemekleri ve konaklama imkanlarıyla turizmde önemli bir noktaya yükselen Pattaya, popüler gezilecek yerleriyle de misafirlerini memnun ediyor.

pattaya gezi rehberi
Ko Larn, Mercan Adası

1950’lerin sonlarına kadar küçük bir balıkçı köyü olarak kalan Pattaya, Vietnam Savaşı’na katılan Amerikan askerleri, Pattaya’yı bir dinlenme mekânı olarak kullanmaya başlayınca büyümeye başladı.

1978’de şehir statüsüne kavuşan Pattaya, şehirde yaşayan, çalışan ve çoğunluğu Batı Avrupa ile Kuzey Amerika’dan gelen yabancıların talep doğurmasıyla, Bangkok’tan sonra ikinci sıraya yerleşti.

Palmiye ağaçlarının gölgesinde, plajda güneşlenirken yapılan Thai masajı farklı bir deneyim için ideal. Dünyanın dört bir yanına masör ihraç eden bu coğrafyada, dünyanın hiçbir bölgesinde bulmayacağınız fiyatlarla masaj yaptırmak mümkünken bu fırsatı kaçırmayın.

Mobil Uygulama

Pattaya Gezi Rehberi

Tayland, 1970’lerin başlarında, Amerikan askerleri için Seksin Disneyland’ı, Vietnam gibi tamamen tuhaf bir yerken dinlenmek için bir kaçış olarak görülüyordu. Amerikan-Vietnam Savaşı’nın stresinden tatile Tayland’a gelen askerlere Bangkok çok şehirleşmiş bir yer olarak geliyordu. Pattaya ise sadece daha küçük, daha temiz ve daha az şehirleşmiş bir Bangkok’tu.

1970 ve 80’lerdeki Pattaya (1978’de şehir oldu) sadece gelen yabancı turistlerin değil Taylandlı yatırımcıların da dikkatini çekiyordu. Gelen zengin yabancıların ve hiç durmadan yükselen popülasyonun ihtiyaçlarını karşılaması için Taylandlı girişimciler turizm odaklı işletmeler kurmaya başladılar. Ardı arkası kesilmeyen turist akınıyla, bu eski balıkçı kasabasında hızlı bir değişim yaşanıyordu.

Sahillerdeki balıkçı kulübelerinin yerlerini tatil köyleri, dükkanlar ve asla sonu gelmeyecek olan ilk başta düzinelerce sonraları da yüzlerce olacak olan barlar aldı.

Bu ‘girişimciler’ arasında en yaygın olanları, Tayland’ın kuzey doğusunda yer alan yoksul Isaan’ın kırsal kesimlerinde, yıllar boyunca pirinç tarlalarında sefalet içerisinde çalışarak geçen hayattan kurtulup daha iyi bir hayat kurmak Pattaya’ya gelen kızları keşfetti. Yüzbinlerce yoksul kız daha iyi bir hayata kavuşmak rüyasının peşinde Pattaya barları ve GoGo kulüplerinde seks endüstrisine hizmet ediyordu.

Ciddi sosyal ve çevresel yan etkiler bir yana (trafik, suç, uyuşturucu, kirlilik vb. sadece bazıları), bu hızlı büyüme balıkçı köyünün imajını bir daha hakkında hiç iyi düşünülmeyecek şekilde yok etmeye yetti.

Uluslararası medyada yer bulan ‘Sex Satan Şehir’ hikayeleri yüzünden, Pattaya dünyaca ‘Asya’nın Seks Başkenti’ ve her türlü sapığın mekânı bir seks turizmi şehri olarak bilinmeye başladı. Bu tek yönlü ‘kirli’ seks imajı Pattaya’nın sahil turizmini daha da güçlendirdi, ancak geri kalan tüm güzel özelliklerini gölgede bıraktı.

Ancak günümüzde Pattaya, yalnızca seks üzerine ve çılgın gece hayatına indirgenecek bir şehir değil. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, Pattaya bundan çok daha fazlasını barındırıyor. 1990’lardan beri Pattaya’ya bakış daha normal ve adil olmaya başladı ve gelen turist profili de değişti.

Dünyanın her yerinden gelen farklı kültürlerin, hayat tarzlarının kaynaştığı bir yer oldu. Bunun en büyük belirtisi de şehirde ki yemeklerin çeşitliliğiydi. Her geçen yıl, geleneksel bekar erkek (Seks turisti) turist sayısından daha fazla aile, genç ve yaşlı çiftler gelmeye ve bu ‘Günah Şehri’nin tadını çıkartmaya başladı.

Yaşam şartlarının düşük olması, Pattaya’nın tropikal iklimi, egzotik hayat tarzı ve yükselen gayrimenkul piyasası sayesinde Pattaya her yaştan yabancı ve kendilerini genç hisseden emekli yabancılar için ‘Evden uzaktaki evim’ halini almış durumda.

Pattaya Gezilecek Yerler

Pattaya’nın 7 km açığında, 4 km uzunluk ve 2 km genişlikte bulunan Mercan Adası, Tayland Körfezi içerisinde yer alıyor. Geniş tropik ormanlarla kaplı ve oldukça dağlık bir yapıda olmasına rağmen adada tam 7 plaj bulunuyor. Üstelik de tropikal meyvelerle bezeli plaj keyfine masaj ve manikür pedikür hizmeti de eşlik ediyor. Keyfine düşkün, tüm koşturma ve keşmekeşten uzak bir keyif için kendinizi masörlere bırakmakta yarar var.

Özellikle de şehrin gece hayatının merkezi olan Walking Street’te, rock, pop, hard, striptiz, gay gibi her çok çeşitli eğlence mekanları ve gece kulüplerinin yanı sıra, ünlü deniz restoranları da bulunuyor. Kentte Walking Street ile bereber 3 km uzunluğundaki Pattaya Plajı, en popüler adresler. Deniz, kum, güneş ve su sporları için imkân sunan Pattaya Plajı’nda mutlaka denize girin.

1. Doğruluk Tağınağı

Sanctuary of Truth

Doğruluk Tağınağı (Pattaya Sanctuary of Truth), mimari yapısı ve inşa edilme şekliyle dünyada bulunan en nadide tapınak örneklerinden biri. Okyanus kıyısında 3200 m2 alana yerleşmiş, tamamen ahşap malzemelerin kullanıldığı bir yapı olan tapınakta, ahşaplar dışarı oyularak iç içe geçecek şekilde yapılmış.

Tapınağın yapımında ise hiçbir şekilde metal malzemeler ve çivi kullanılmamış. Pattaya’nın en ünlü mabetlerinden olan Doğruluk Tapınağı, büyük ve etkileyici bir yapısıyla yıl boyunca pek çok ziyaretçi ağırlıyor.

2. Ko Larn Adası

Mercan Adası olarak da bilinen Ko Larn Adası (Mercan Adası), Pattaya’nın 7 km açıklarında Tayland Körfezinde yer alan, bembeyaz kumsallara, turkuaz renkli denize sahip tropikal bir ada. Tropikal adayı görmemiş olanlar mutlaka gitmeli. Beyaz kum, hinstan cevizi ağaçları ve turkuaz denizi harika.

Yüzmek ve güneşlenmek için pırıl pırıl bir yer. Walking Street’ten yarım saatte bir kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz adanın, batı sahilindeki plajları içerisinde en ünlüsü Tawaen.

Adanın en yüksek noktasında bir Budist tapınağı bulunuyor. Birçok film sahnesinde de kullanılmış olan adanın büyük bir bölümü ormanlarla kaplı. Üzerinde 6 adet plajın yer aldığı Ko Lan’da, çok sayıda taze deniz ürünleri satan restoran ve hediyelik eşya dükkanları yer alıyor.

3. Milyon Yıl Taş Parkı ve Timsah Çiftliği

timsah çiftliği

Pattaya kent merkezinden 15 dakikalık mesafede yer alan Milyon Yıl Taş Parkı ve Timsah Çiftliği (The Million Year Stone Park and Crocodile Farm), doğal güzellikleri ve cesaret isteyen şovlarıyla ünlü, Pattaya’nın en güzel doğal parkı olarak biliniyor.

Egzotik hayvanları görebileceğiniz bir hayvanat bahçesinin bulunduğu parkta yaşı 100 milyondan fazla olan taşlaşmış ve 200 yıllık Tay tarzı şekil verilmiş ağaçları, ağırlığı 75 tonu bulan ilginç şekilli kayaları görebilirsiniz. Sadece Pattaya gece hayatı eğlencelerine dalıp gitmeyin, böylesi güzellikleri de görün. Anlatacak bir şeyleriniz olsun.

4. Pattaya Altın Buddha ve Wat Phra Yai Tapınağı

pattaya rehberi

Pratumnak Tepesi’nin üzerinde, Pattaya ve Jomtien Plajı arasında, 18 m boyundaki Buda Heykeli’nin yer aldığı Büyük Buda Tepesi (Pattaya Big Buddha), 1940’larda inşa edildi. Yerel halk tarafından oldukça saygı gören bir tapınak olan Büyük Buda’ya, tütsü yakılıp çiçekler bırakılıyor ve dua ediliyor. Wat Phra Yai Tapınağı’nı (Wat Phra Yai Temple) ziyaret etmek ise biraz yürüyüş gerektiriyor.

5. Tropikal Botanik Bahçesi

Uluslararası peyzaj tasarımları ödülüne sahip Tropikal Botanik Bahçesi (Nong Nooch Tropical Garden), 670 bitki çeşidi barındıran farklı temalarla, farklı büyük alanlara ayrılmış devasa bir botanik parkı.

Simetrik tasarıma sahip Versailles Bahçeleri’nden ilham alınarak tasarlanan parkta egzotik bitki türlerinin yanı sıra, Tay kültürüne ait birçok kültürel aktivite ve performans sergileniyor. Pattaya turu programlarının çoğu bu bahçelere uğruyor, mutlaka birine katılın.

6. Pattaya Plajı

pattaya plajı

Pattaya’nın en ünlü plajlarından olan, 4 km uzunluğunda kumsala sahip Pattaya Plajı (Pattaya Beach), kent merkezine paralel uzanan sahil şeridi ve renkli gece yaşamı ile ünlü. Eğlence kulüplerinin yanı sıra çevresinde mağaza ve restoranların bulunduğu plajda, dalış tekneleri, jet skiler, parasail’ler ve yüzen restoranlar yer alıyor.

Hilal şeklinde uzanan Pattaya Plajı, eğlenmek ve dinlenmek için ideal, ancak denize girmeseniz iyi olur. Temiz değil. Tayland yerlileri giriyor. Pattaya Plajı boyunca uzanan Pattaya Beach Road, Pattaya gecelerinde yürüyüş yapmak için güzel. Ancak burada sakın jet ski kiralamayın.

Güvenilir olmadıklarından size oldukça pahalıya mal ederler ve başınızı ağrıtırlar. Plaj boyunca Pattaya kızları müşterilerini beklemek için dizilir. Bunlar yasal çalışma kartlarına sahip olmadıklarından güvenli değil.

7. Pattaya Art in Paradise

Dünyanın en büyük 3 boyutlu müzesi olduğu söylenen, 140 yakın 3 boyutlu eserin sergilendiği Cennetteki Sanat Müzesi (Art in Paradise) oldukça eğlenceli bir sanat müzesi. 12 Koreli ressam tarafından hazırlanan müze, 10 farklı kategoride faaliyet gösteriyor.

İnsanların gittikleri galeri ve müze tarzı yerlerde hiçbir yere dokunamadıklarını sanattan uzaklaştıklarını düşünen sanatçılar, bu müzenin insanları sanatla birleştirebileceğini düşünmüş. 2012’de açılan müzede, azgın şelaleler, kutup ayıları gibi birçok eğlenceli tablo mevcut.

8. Walking Street

walking street

Pattaya gece hayatı eğlencesinin kalbi ve Pattaya’nın en ünlü caddesi Walking Street, akşam saatlerinde turistlerin ve halkın rahatça dolaşabilmesi için trafiğe kapatılıyor.

Pattaya’nın en popüler mekânlarının uzandığı Walking Street barlar, restoranlar, eğlence mekanları, canlı müzik, neon ışıkları, egzotik kızlarla tam anlamıyla bir eğlence yeri olan cadde üzerindeki barlar yarım kilometrelik bir alana yayılmış. Walking Street boyunca göreceğiniz mekanlarda eğlenceli bir gece geçirebilirsiniz.

Pattaya gece hayatı maliyeti, Bangkok, Koh Samui, Phuket gibi diğer gece hayatıyla ünlü diğer yerlere göre çok daha ucuz. Ancak son zamanlarda kur farkı ve artan fiyatlarla birlikte buraya gidenler de pahalılıktan şikayetçi oluyorlar. Türkiye’de gidenlerin tüm vakti burada geçirmeleri üzücü. Pattaya gezilecek yerler listesindeki diğer yerleri de mutlaka gezin.

9. Ripley’s Believe It or Not

Robert Ripley Leroy’un kitabından esinlenerek İster İnan İster İnanma (Ripley’s Believe It or Not) ismini alan müze, barındırdığı 300’ün üzerinde çarpıcı eseri, şaşırtıcı vitrin düzenlemeleri ve olağanüstü gerçeklikteki balmumu heykelleriyle, vakti olanların Pataya gezilecek yerler listesine eklemesi gereken müzelerden.

10 ayrı temalı galeriden oluşan müzede, dünyanın çeşitli yerlerinden 95 yılda toplanmış ilgi çekici obje ve heykeller yer alıyor. Müzenin uçak çarpmış gibi duran binası alışveriş merkezi Royal Garden Plaza içerisinde yer alıyor.

10. Pattaya Yüzen Pazar

pattaya hakkinda bilgi

Uzak Doğu’da çok popüler olan yüzen pazarlarının güzel bir örneği olan Yüzen Pazar (Pattaya Floating Market), küçük sandallar üzerinde satılan tropik meyvelerin renkli dünyasında yolculuğa çıkmak için birebir. Oldukça kalabalık ve eğlenceli olan pazarda birbirinden farklı taze tropikal sebze ve meyvelerin yanı sıra daha birçok ürünle tanışmanız mümkün.

Hediyelik eşya almak için ideal olan pazarda, Tayland’ın Dört farklı bölgesini temsil eden 114 satıcı var. Pazarda ayrıca, Tay mimarisini görebilmeniz ve nehir kenarında iyi bir gezinti yapabilmeniz için tekne kiralayabiliyorsunuz. 30 dakika boyunca düşük bir ücret karşılığında gezinti yapabileceğiniz pazarda, yerel kültürü gözlemleyip ve Tay mutfağını deneyebilirsiniz.

Pattaya Plajları

Pattaya, en ünlü kumsalları olan Naklua ve Jomtien kumsalının kuzey taraflarını bulunduran, toplamda 15 km uzunluğunda ancak kısmen Sattahip belediyesine ait bir sahil şeridine sahip. Su sporları ve eğlenceleri Pattaya tatil ve turizminde önemli bir yer alıyor. Her plaj bu açından çok zengin aktivite seçenekleri sunuyor.

Rüzgar sörfü, su kayağı, yüzme, şnorkel, yelken gibi aktiviteler seçilebilir. Pattaya her yıl çeşitli ulusal ve uluslararası yelken yarışmalarına ev sahipliği yapıyor. Parasailing ve su kayağı da popüler su sporları arasında yer alıyor. Güneşlenme, jet ski ve plaj futbolu gibi eğlence dolu bir plaj aktiviteleri ile denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Pattaya ne yenir

Tayland mutfağı, deniz ürünleri sevenler için ise tam bir cennet. Bu mutfakta çok değişik kültürleri bir arada bulunuyor. Çin, Hint, Portekiz ve Malezya mutfağından esintiler taşıyan Tayland mutfağında limon otu ve kişniş vazgeçilmez malzemelerden.

Mango, kavrulmuş susam, hindistan cevizi, kremalı pirinç yemeği Khao niew ma Muang, yumurtalı, fındıklı, tofulu, fasulyeli, hurma suyu eşliğindeki kızarmış erişte Pad Thai, fesleğen yapraklı et Pad Kaprao, yerel lezzetlerden. Nam pla (balık sosu) ve Kapi (karides sosu) de denemeniz gereken soslar arasında.

Istakoz, jumbo karidesler, okyanus balıklarını çok uygun fiyata sunuluyor. Sokak tezgahlarında deniz ürünlerini sadece birkaç dolara bulmak mümkün. Tropikal meyveler ve içecekler ise kaçırılmayacak lezzetler sunuyor. Yemek seçenekleri olarak Pattaya çok zengin seçeneklere sahip.

Hemen dünyanın her mutfağının seçkin lezzetleri bu şehirde bulunabilir. Fransız, İtalyan, Macar, Alman, İsviçre, İskandinav, İngiliz, Hint, Japon ve Çin mutfaklarını deneyebileceğiniz çokça mekan var.

Helal yiyecekler sunan çok sayıda Arap ve Türk restoranları da bulunabiliyor. Tay mutfağı yemekleri ise deniz ürünleri ağırlıklı olarak hazırlanıyor. En taze ve ekonomik deniz mahsulleri lezzetleri bu şehre gelenlerin damak tadına da hitap ediyor. Ucuz ve lezzetli deniz mahsullerinin tadını çıkaracağınız Pattaya’da bu ürünlerin tazeliğinden şüphe etmeyin.

Pattaya’ya nasıl gidilir

Pattaya’ya Bangkok üzerinden uçabilirsiniz. Türk Hava Yolları, Emirates, Qatar Airways ve Singapur Havayolları ile Bangkok’a ulaşım mümkün. Bangkok Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı’ndan Pattaya’ya, havaalanının nakil merkezinde bulunan otobüslerle gidebilirsiniz.

ⓘ En ucuz Pattaya uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Havalimanının, geliş bölümünün dışında bulunan ücretsiz shuttle’lar ile nakil merkezine gelip buradan Pattaya’ya giden ve 2 saatte bir hareket eden otobüslerden birine binebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here