Uçak Bileti

Orta Asya Türk mutfak kültürünü merak ediyorsanız, Özbekistan gezinizde geleneksel yemeklerin pişirildiği lokantalara mutlaka uğramalısınız. Damak tadına düşkün gezginlerin birbirinden eşsiz tatlarla buluşabileceği bu ülkeye gitmek için vize koşturmacası yaşamanıza da gerek yok. Zira Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği Özbekistan’a gitmek için yapmanız gereken tek şey; valizinizi hazırlayıp, nefis kokuların yükseldiği Özbek sofralarına doğru yola çıkmak.

Özbekistan’da Tadına Bakmanız Gereken 5 Lezzet

1. Özbek Pilavı

Özbek Pilavı, pilav çeşitleri arasında namı en çok duyulanlardan biri. Hazırlaması biraz meşakkatli olsa da sanat eserini andıran görüntüsü ve enfes tadı, tüm yorgunluğunuzu bir kenara atmanıza yetiyor. Kuzu eti, havuç, pirinç, tereyağı, baharat, soğan ve sarımsak gibi malzemeler kullanılarak pişirilen bu pilav, Özbek sofralarının en sevilen tatlarından.

2. Maş Horda Çorbası

Değişik ve bol vitaminli çorba tarifi arayanlar, Maş Horda Çorbası sizin için uygun bir seçenek olabilir. İçinde pirinç, yeşil biber, havuç, soğan, domates ve margarin gibi çeşitli malzemeler bulunan bu çorbanın ana parçası ise maş fasulyesi (bulamazsanız yeşil mercimek de kullanılabilir). Orta Asya mutfağında sık tüketilen bir yiyecek olan Maş fasulyesi; demir, kalsiyum ve fosfat yönünden oldukça zengin bir besin.

Mobil Uygulama

3. Sümelek

Buğday, sıvı yağ ve unla hazırlanan az malzemeli ama çok zahmetli bir yiyecek olan Sümelek (Sümölök), Orta Asya’da Nevruz kutlamaları sırasında pişirilen geleneksel bir tat. Genellikle şubat ayının son dönemlerinde yapılan ve dev kazanlarda pişirilen Sümelek; yıkanması, pişirilmesi, bekletilmesi derken ortalama 4-5 günde hazırlanıyor. Sümelek yapılırken çevrede toplanan insanlar da marşlar ve şarkılar söyleyerek eğleniyor.

4. Kayısılı Medava

Bu kadar tarifi dinledikten sonra ağzı sulananlar ve yemeğin arkasından gelecek tatlı için hayal kuranlar, Kayısılı Medava ile tatlı bir mutluluk yakalayabilir. Püre haline getirilmiş kayısıların, bal, şeker, kaymak ve kremayla yakaladığı harika uyumu keşfetme fırsatı sunan bu Özbek tatlısı, Özbekistan’daki özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Tadına baktıktan sonra siz de kayısılı medavanın müdavimlerinden olabilirsiniz.

5. Samsa

Etsiz yemek pişirme alışkanlığı pek olmayan Özbek halkı, böreklerinde de parça etle hazırlanan tatları tercih ediyor. Bu börekler arasında en ünlüsü ve geleneksel olanı ise Samsa. Kimi zaman patatesli olarak da pişirilen bu böreğin gerçeği ise parça et, baharat ve soğan kullanarak yapılıyor. Özellikle Taşkent şehrinde çok iyi Samsa pişiren dükkanlar bulabilirsiniz.

Vizesiz seyahatin ve leziz yemeklerin tadını çıkarmak isteyenler Özbekistan uçak bileti kampanyalarına göz atabilir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here