Uçak Bileti

Gotik katedraller eski Gotların dini yapıları değil Gotik mimaride inşa edilmiş katedraller. Tıpkı Vandalizm Vandallarla bir ilgisi olmadığı gibi Gotik mimarinin Goth’larla ilgisi yok. 12. yüzyıldan Fransa’da Romanesk stilden geliştirilen ve basitçe “Fransız Stili” olarak bilinen bir mimari tarzı anlatıyor. Gotik mimari Batı Avrupa‘ya yayılmış ve Rönesans sanatına dahil edilmeden önce 16. yüzyıla kadar gelişmeye devam etti. Ancak o zamandan sonra “Gotik” denmeye başlandı.

Gotik tarz dikeyliği ve ışığı vurgular. Bu görüntü kümelenmiş sütunlar, oluklu tonozlar ve süzülen destekler gibi bazı mimari özelliklerin geliştirilmesi ile sağlandı. Mimari birçok kalede, saraylarda ve kasaba salonlarında kullanılmasına rağmen Avrupa’nın Gotik mimarisinin güzelliğini gösteren en önemli yapılar muhteşem katedraller oldu her zaman.

Avrupa’nın En Güzel Gotik Katedralleri

St. Stephen Katedrali

Viyana’nın kalbinde yer alan St. Stephen Katedrali (Stephansdom) birçok savaşı atlattı ve şimdi şehrin özgürlüğünün simgesi. Gotik katedral, önceki iki kilisenin yıkıntılarına dayanıyor ve inşaatı 14. Yüzyıldan Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından başlatıldı. Sadece en tanınmış karakteristiği olan elmas desenli kiremit çatı 1952’de eklendi.

Mobil Uygulama

Burgos Katedrali

Burgos Katedrali Burgos’ta Meryemana’ya adanmış bir ortaçağ katedrali. Genişliği ve benzersiz Gotik mimarisi ile ünlü. Burgos Katedrali inşası 1221’de başladı ve yaklaşık 2 asırlık uzun bir boşluktan sonra 1567’de tamamlandı. 1919’da katedral Rodrigo Díaz de Vivar (“El Cid”) ve eşi Doña Jimena’nın mezarlığı oldu.

Reims Katedrali

Reims Katedrali çok sayıda Fransız hükümdarın resmen taçlandırıldığı kiliseydi. MS 496’da Reims piskoposu Clovis’in Saint Remi tarafından vaftiz edildiği bazilika bölgesinin üzerine inşa edildi. Katedral 13. yüzyılın sonuna kadar tamamlandı ve batı cephesi 14. Yüzyıldan eklendi.

Milan Katedrali

Duomo di Milano, Milano’nun ana meydandaki olağanüstü büyük ve özenle hazırlanmış bir Gotik katedral ve Avrupa’nın en ünlü binalarından biri. Dünyadaki en büyük Gotik katedrallerden biri. İnşaat 1386’da Başpiskopos Antonio da Saluzzo tarafından İtalyan’dan ziyade daha çok Fransız olan tipik bir “Geç Gotik” tarzda başladı. Ünlü katedrali tamamlamak tam 500 yıl sürdü.

Sevilla Katedrali

Büyük Almohad Camii’nin yerine kurulmuş olan Sevilla’nın ortaçağ katedrali Reconquista’dan (Endülüs döneminde İber Yarımadası’ndaki hristiyanların müslümanların yarımadadaki varlıklarını ortadan kaldırma çabaları) sonra kentin güç ve zenginliklerini göstermek için inşa edildi. 16. Yüzyıldan tamamlandığı dönemde Ayasofya’nın yerini alarak dünyanın en büyük katedrali haline geldi. Hala en büyük Gotik katedral ve dünyanın üçüncü büyük kilisesi. İnşaatçılar caminin bazı sütunlarını ve yapılarını kullandılar ve bunların en ünlüsü ise minareden bir çan kulesine dönüştürülen Giralda.

York Minster

Kuzey Avrupa’daki en büyük iki Gotik katedralden biri olan York Minster antik York şehrinin göklerine hakim. York Minster İngiltere’deki Gotik mimari gelişiminin tüm önemli aşamalarını içermekte. Mevcut binanın inşaatı yaklaşık 1230’da başladı ve 1472’da tamamlandı. Katedralin içindeki “Büyük Doğu Penceresi” dünyadaki en büyük ortaçağ vitrayı.

Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris, Paris’in dördüncü bölgesinde güzel bir Katolik katedrali. 1163’de başlayan inşaatı 1345’e kadar sürdü. Ünlü Fransız Gotik katedrallerinden biri olan Notre Dame Fransız Gotik mimarisinin göz alıcı heykel ve vitraylarını görmek için harika bir yer. 1790’lı yıllardaki Fransız Devrimi sırasında heykel ve hazinelerinin çoğu zarar gördü ya da yok edildi. Napolyon Bonaparte 2 Aralık 1804’de imparatorluk tacını burada giydi.

Köln Katedrali

Almanya’daki en büyük Gotik katedral olan Köln Katedrali (Kölner Dom) yüzyıllar boyunca Köln’ün en ünlü simgesi haline geldi. Bir zamanlar dünyanın en yüksek binası olan katedral hala en büyük cepheye sahip. Ünlü katedral 4. Yüzyıldan kalma bir Roma tapınağının bulunduğu yerde yükselen katedralin ardından Köln’ün ilk Hıristiyan piskoposu Maternus tarafından yaptırılan bir kilise izlemekte. Mevcut Gotik kilisenin inşaatı 1248’de başladı ve kesintilerle tamamlanması 600 yılı aşkın bir zaman aldı. Aziz Petrus ve Meryem’e ithaf edildi ve Katolik Köln Başpiskoposunun koltuğu.

Santa Maria del Fiore

1296’da Gotik tarzda başlayan ve 1436’da tamamlanan Santa Maria del Fiore Bazilikası Floransa’nın en güzel katedrallerinden biri ve şehrin sembolüdür. Bazilikanın dış kısmı yeşilin çeşitli tonlarında ve beyaz bordürlü pembe gibi çok renkli mermer panellerle çevrili. Bazilika İtalya’nın en büyük kiliselerinden biri ve “Modern Çağ’a” kadar kubbesi dünyanın en büyük kubbesiydi. Şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük tuğla kubbe olarak kalmıştır.

Chartres Katedrali

Paris yakınlarındaki bir kasaba olan Chartres dışında bulunan Chartres Katedrali katedral olamayacak kadar küçük. Chartres Katedrali Fransız Yüksek Gotik stilinin hem en güzel örneklerinden biri hem de neredeyse tamamen korunmuş olarak en orijinali. Orijinal vitray pencerelerin büyük kısmı bozulmadan kalırken mimarisinde 13. yüzyılın başlarından bu yana sadece ufak değişiklikler yapıldı.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here