Uçak Bileti

Karadeniz’in hırçın dalgaları, yeşilin bin bir tonuyla buluştuğu eşsiz doğası ve kendine özgü kültürü ile Ordu, Türkiye’nin gözde tatil destinasyonlarından biri. Ancak buraya geldiğinizde sadece doğasının tadını çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda yöresel lezzetlerin büyülü dünyasına adım atacaksınız. “Ordu’da ne yenir?” sorusunun yanıtını arayan bir gezgin olarak, kendimi bu şehrin lezzet dolu dünyasına bıraktım. İşte Ordu’nun gizli ve iştah açıcı hazineleri…

Ordu’nun Meşhur Yemekleri

Ordu'da Ne Yenir

Ordu’ya ayak bastığınızda, doğanın coşkulu kucaklaması ve denizin taze nefesi sizi karşılar. Ordu gezilecek yerler listenize birer birer tik atarken yorulup acıktığınızda eşsiz Ordu yemekleri ile lezzetli bir mola vermelisiniz. Ordu’nun lezzetli mutfağında kendinizi kaybedip, her bir ısırıkla biraz daha bu güzel şehre aşık olacaksınız. Başlı başına bir lezzet yolculuğu olan “Ordu’nun Meşhur Yemekleri” sizi bekliyor!

Ordu Meşhur Yemekleri Nelerdir?

  1. Pide (Ordu Yağlısı)
  2. Melocan Kavurması
  3. Sakarca Mıhlaması
  4. Galdirik Kavurması
  5. Bezelye Kayganası
  6. Karalahana Çorbası
  7. Gürcü Kavurması
  8. Taflan Turşusu
  9. Fındıklı Burma Tatlısı
  10. Perşembe Ceviz Helvası

Pide (Ordu Yağlısı)

Ordu'da Ne Yenir Ordu Yağlısı

Ordu coğrafi işaretli ürünler listesinde başı çeken meşhur bir lezzetle başlıyorum anlatmaya. Ordu’nun zengin mutfak kültürü içinde adını gururla duyuran bir lezzet pide. Ordu Yağlısı olarak da bilinen pide, ince ve çıtır hamuru, üzerine dökülen tereyağı ve özel iç harçlarıyla, Ordu’nun yerel mutfağının en özgün yansımalarından biri. Her ısırıkta, sizi Ordu’nun sıcaklığına ve zengin lezzetlerine götüren bir lezzet yolculuğu sunuyor. Ordu’yu ziyaret ettiğinizde, Ordu Yağlısı’nı denemeden dönmemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Mobil Uygulama

Melocan Kavurması

Melocan Kavurması

Dikenucu, melevcan, melocan isimleriyle bilinen ekşimsi bir tada sahip bitki ormanlık arazilerin çalılık bölgelerinde doğal olarak yetişiyor. Bitki, Nisan-Mayıs ayları ile Eylül arası dönemde hasat ediliyor ve konserve ya da salamura olarak kullanılıyor.

Melocan Kavurması ise bitki haşlandıktan sonra soğan veya pırasa ile birlikte kavrulmasıyla ortaya çıkıyor. İsteğe bağlı olarak üzerine yumurta kırılabilir. Bu yemeğin geçmişi, Osmanlı dönemine dayanıyor ve Ordu’nun gururla taşıdığı coğrafi işaretli ürünlerden biri.

Sakarca Mıhlaması

Sakarca Mıhlaması

Sakarca adı verilen bitki kendiliğinden yetişiyor ve Şubat-Mayıs ayları arasında toplanıyor. Tadı soğana benzeyen bu bitkinin yaprak, çiçek ve yumru şeklindeki kök kısımları, kuru soğan, ayçiçek yağı, yumurta, tuz, karabiber, pul biber ile pişiriliyor. Sakarca bitkisi coğrafi sınırda “çökülce”, “sütlücen” ve “çiğdem” isimleriyle de anılıyor.

Galdirik Kavurması

Galdirik Kavurması

Galdirik Kavurması; galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, yağ ve tuz ile kavrulmasıyla hazırlanıyor. Kuru soğan yerine yeşil soğan veya pırasa da kullanılabildiği gibi isteğe bağlı olarak tereyağı da ilave edilebilir.

Galdirik bitkisi Ordu bölgesinde “kaldirik”, “ıspıt”, “hodan” ve “balık otu” isimleriyle de anılıyor. Toplandığı Mayıs-Eylül ayı döneminde taze olarak kullanılan galdirik, salamura ya da dondurularak saklanıp diğer dönemlerde de tüketiliyor.

Bezelye Kayganası

Bezelye Kayganası, Ordu’nun yöresel tatlarından biri. Bezelye, mısır unu ve yumurta ana malzemeleri. Bezelye Kayganası, kıyı şeridi boyunca yerel restoranlarda ve evlerde sıklıkla pişirilen bir geleneksel yemek. Ordu’nun neyi meşhur sorusunun yanıtlarından bu lezzeti muhakkak tadın.

Karalahana Çorbası

Karalahana Çorbası, yöresel olarak yetiştirilen taze ve lezzetli karalahana ile hazırlanır. Karalahana, bu çorbaya kendine özgü lezzetini ve rengini verir. Bu lezzet, soğuk kış günlerinde sıcaklığını yudumlayanların gözdesi haline gelir. Hem besleyici hem de lezzetli olan Karalahana Çorbası, Ordu’nun özgün mutfağının bir parçası. Ordu’yu ziyaret ettiğinizde bu nefis çorbayı benim yerime de hüpletin. 😋

Gürcü Kavurması

Ordu’da ne yenir sorusunun meşhur yanıtlarından biri de Gürcü Kavurması. Önce kuşbaşı et suyunu çekene kadar pişiriliyor ardından soğan ve salça ekleniyor.  Piştikten sonra kinzi, sarımsak, zaprana, kırmızı biber, ceviz içi, mısır unu ilave edilip, sıcak su eklenerek pişiriliyor.

Taflan Turşusu

Taflan Turşusu

Ordu Taflan Turşusu; siyah zeyine benzeyen Taflan meyvesinden yapılıyor. Bölgede taflan, karayemiş, Laz kirazı isimleriyle de biliniyor. Meyvenin mayhoş-buruk tadı turşuya kendine has lezzet ve aromasını veriyor. Taflan turşusu, su ve iri salamura tuzu kullanılarak hazırlanan yöresel bir turşu çeşidi. Ordu’nun coğrafi işaretli bu ürünü muhakkak tatmanız gerekenlerden biri.

Fındıklı Burma Tatlısı

Fındıklı Burma Tatlısı

Ordu’nun fındığı meşhur olur da fındıklı tatlısı olmaz mı? Bal gibi olur, hem de coğrafi işaret bile alır. Ordu Fındıklı Burma Tatlısı; buğday unu, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, tereyağı, karbonat, sirke, tuz ve su ile hazırlanıyor. Ardından hamur, buğday nişastası kullanılarak yufka halinde açılıyor, kıyılmış fındık içi konulduktan sonra oklavaya sarılarak şekil veriliyor, üzerine erimiş tereyağı dökülüp fırında pişiriliyor ve şerbetle buluşuyor.

Perşembe Ceviz Helvası

Perşembe Ceviz Helvası

Uzun yıllardır Ordu’nun Perşembe ilçesinde üretilen Ceviz Helvası, Ordu iline özgü bir tatlı. Helva yapımında şeker, su, çöven ekstraktı ve ceviz içi kullanılıyor. Bu ürünün diğer helvalardan ayırt edici özelliği, ceviz ve çöğen ekstraktının kullanılıyor olması. Paketli halde satılan bu helvayı satın alıp sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz.

Ordu’da ne yenir sorusunun yanıtlarını yerinde aramak isterseniz tek yapmanız gereken Ordu uçak bileti almak.

Ordu ile ilgili diğer içeriklerime de muhakkak göz atın.

Ordu Gezi Rehberi

Ordu Gezilecek Yerler

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here