Uçak Bileti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa (İngilizce: Nicosia), aynı zamanda adanın en kalabalık yerleşim yeri. Dünya üzerindeki tek bölünmüş başkent unvanını taşıyan şehrin kuzeyinde Türkler, güneyinde ise Rumlar yaşıyor. Şehri ortadan ikiye ayıran yeşil hat, Birleşmiş Milletler kontrolünde.

Surların içinde kalan eski şehir, ve surların dışındaki yeni şehir iki ayrı dünyayı temsil ediyor. Dar, çıkmaz sokaklarla çevrili eski Lefkoşa, adanın tarihi geçmişinden kesitler sunuyor. Yeni Lefkoşa olarak anılan bölümde apartmanlar ve modern şehir yaşamı hakim.

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti. Kıbrıs’ın en kalabalık kenti olan Lefkoşa adanın en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezi. Dünyadaki bölünmüş tek başkent olan Lefkoşa, Yeşil Hat diye adlandırılan sınırla ikiye bölünmüş durumda.

Kuzeyinde Türkler, güneyinde Rumlar, ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış Gücünün bulunduğu kent, etrafında Türklere karşı savunma amacıyla Venediklilerin yaptığı kalın ve yüksek surlar bulunuyor. Tüm Lefkoşa’yı çevreleyen surlar şimdi Rum kesiminde kalmış durumda.

Kuzey Kıbrıs, Akdeniz’in güzel sıcak suları ve kumsalları sayesinde deniz ağırlıklı bir tatil için ideal ve bilinen yerlerden biri. Yaz dönemi için sıklıkla tercih edilen bir ada olsa da her mevsim ziyaret edilebilir güzel bir iklime sahip. Üstelik kültürel açıdan da oldukça zengin gezilecek ve görülecek yerler barındırıyor.

Mobil Uygulama

Ama Kuzey Kıbrıs’ı gezmeye Lefkoşa’dan başlayın. Türk idaresinde 3 yüz yıldan fazla kalan Lefkoşa adanın en çok ilgi gören şehirlerinden biri. Ayrıca Kıbrıs’taki Türk şehri karakterinin en bariz hissedildiği yerleşim de burası.

Lefkoşa’nın görülebilecek yerleri arasında Barbarlık Müzesi, Bedesten, Haydar Paşa Camii, Selimiye Camii, Etnografya Müzesi, Büyük Han, Arap Ahmet Camii, Kumarcılar Hanı, Büyük Hamam, Taş Sanatları Müzesi, Derviş Paşa Konağı yer alıyor.

Selimiye Camii, 1209-1326 yılları arasından Lüzinyan döneminde inşa edilmiş, adanın önemli bir tarihi dokusu. İlk olarak St. Sophia Katedrali olarak kullanılan yapı, Osmanlının adayı ele geçirmesinin ardından, camiye çevirilerek Selimiye Camii adıyla kullanılmaya başlanmış.

Paris’teki Notre Dame Katedrali’nin bir benzeri olarak inşa edilen ve gotik mimari anlayışını yansıtan katedral, Kıbrıs’taki en güzel tarihi yapılardan biri olarak gösteriliyor.

Selimiye Camii’nin güneyinde yer alan Bedesten’in ise bin yıldan uzun bir geçmişi var. 14. yüzyılda, Gotik mimari tarzında inşa edilmiş olan bir kilise yapısı olan Bedesten, Venedik hakimiyeti döneminde St. Nicholas Kilisesi adı altında Ortodokslar tarafından metropolit binası olarak kullanılmış.

Osmanlı hakimiyeti döneminde ise bazı değişiklikler yapılarak kapalı çarşı ve hububat deposu olarak hizmet veren yapının ismi Bedesten olarak değiştirilmiş. Lefkoşa’nın Kapalı Çarşısı, şehrin en güzel ve iştah açan yerlerinden biri.

Yan yana iki kiliseden meydana gelen yapı içerisindeki bir odada, Ömeriye Camii’nden getirilen Orta Çağa ait mezar taşları ile Osmanlı devrine ait ahşap bir tavan sergileniyor.

Venedik surlarının sardığı Lefkoşa şehir merkezindeki surlar, Lefkoşa gezilecek yerler arasında. Eski Lefkoşa’yı saran surların en önemli kapılarından biri olan Girne Kapısı, yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor.

Büyük han

Haydar Paşa Camii, 14. yüzyılda, 1192-1489 yılları arasında Kıbrıs’ı yönetmiş olan Fransız asıllı bir hanedan Lüzinyanlar tarafından gotik tarzda yapılmış bir kilise. Adanın 1571’de Osmanlının eline geçtikten sonra yapıya, minare ve mimber eklenerek camiye çevrilen ve adı Haydar Paşa Camii olarak değiştirilmiş. Lefkoşa’da St. Sophia Katedrali’nden sonra (Selimiye Camii), sanatsal değerleri bakımından ikinci sırada gösteriliyor.

Geçmişin acı hatıralarını unutturmamak adına açılan Barbarlık Müzesi duygusal anların yaşandığı bir mekan. Barbarlık Müzesi, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Doktoru Binbaşı Dr. Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğu ile, Rumlar tarafından acımasızca 1963 Noeli’nde şehit edildikleri ev.

Binbaşının alaydaki görevinde olduğu sırada, ailesinin korunmak için sığındıkları banyoda, Rumlar tarafından katledilmesiyle müzeye çevrilen evde yaşanan olaylar tarihe Kanlı Noel olarak geçmiş. Duvarlardaki kurşun izleri gibi pek çok ayrıntısıyla, olduğu gibi müzeye dönüştürülen ev, göç etmeye zorlanan Türklerin yaşadıklarını gözler önüne seriyor. Derviş Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi zaman kalırsa görülecekler listesinde.

Büyük Han, 1572’de Kıbrıs’ın ilk Osmanlı Valisi olan Muzaffer Paşa tarafından inşa ettirilen iki katlı bir motel. Şehirde, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan iki handan biri.

Şehrin eski ticaret bölgelerinden Asmaaltı Meydanı’nda yer alan ve birbirine benzeyen 68 dikdörtgen şeklinde odadan oluşan bu handa hediyelikler, el işi ürünleri ve antika eşya satan dükkanlar yer alıyor. Ortasında küçük bir caminin bulunduğu yapı Anadolu’da bulunan Osmanlı devri çarşı içi iş merkezleri yapısında.

Büyük Hamam olarak bilinen Türk Hamamı, Latin’lerin St. George Kilisesi’nin harabeleri üzerine inşa edilmiş bir yapı. Lefkoşa gezilecek yerler listenize ekleyin. Hamamın iç yapısı ise klasik Osmanlı mimarisi özelliği gösteriyor.

Şehirde her köşede Kıbrıs Türk mutfağı sunan restoranlar bulunuyor. Oldukça zengin bir kültürel birikimin eseri olan Kıbrıs Türk mutfağında, Ege, Akdeniz lezzetlerinden zeytinyağlılar, Türk ve Orta Doğu yemekleri, Avrupa mutfağı ve dünya mutfaklarından farklı örnekleri kolaylıkla bulmak mümkün. Adada yaşayan yabancı nüfusun varlığı dünya mutfaklarını bulmayı kolaylaştırıyor.

Lefkoşa’ya nasıl gidilir

Kuzey-Kibris-Turk-Cumhuriyeti

İstanbul’a 1 saat 15 dakikalık uçuş mesafesindeki Lefkoşa’da, Ercan Uluslararası Havalimanı bulunuyor. Ercan Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Hatay ve Gaziantep’ten doğrudan uçuş bulunuyor.

Havalimanı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turistik merkezi Girne’ye 40 km, Lefkoşa’ya ise 22 km uzaklıkta. Kıbrıs uçak bileti alarak çok kısa bir yolculukla ulaşılabilen bu şehir, tatil yapmak ve farklı bir deneyim yaşamak isteyenlerin gözdesi.

Mersin Taşucu ve Antalya Alanya’dan feribotla adaya ulaşım imkanı da bulunuyor. Türk vatandaşlarının KKTC’ye kimlikle giriş yapabiliyor olması da büyük avantaj.

Kıbrıs’ın tam göbeğinde yer alan başkent Lefkoşa, adaya gelenlerin ilk uğradığı noktalardan biri. Akdeniz’in en güzel tatil rotalarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarih kokan başkenti Lefkoşa planları için hemen şimdi harekete geçin!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here