Uçak Bileti

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en etkileyici antik kentlerinden biri olan Ani Harabeleri, Kars’ın Ocaklı Köyü sınırlarında yer alıyor. Ermenistan ile Türkiye sınırını oluşturan Arpaçay Irmağının yanı başındaki antik kentten Ermenistan topraklarına selam vermek mümkün.

Şehir merkezine yaklaşık 48 km uzaklıktaki Ani Harabeleri, 961 ile 1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığından Ermeni hükümdarlarının başkenti unvanını taşımış. İslam mimarisi eserlerinin de görülebildiği harabeler, bölge turizmi için büyük önem taşıyor.

Ani-Kars

6. yüzyıla kadar giden tarihi geçmişinden ilk kez Gamsaragan sülalesindeki Ermeni beyleri aracılığı ile söz edilen kent, en parlak dönemini 2. Smpat (977-989) ve oğlu Gagik (989-1020) döneminde yaşamış.

Bizanslıların akınıyla birlikte savunmasız ve yönetimsiz kalan bölge, Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın hamlesiyle Selçukluların egemenliğine girmiş. Selçukluların yönetmek yerine Kürt kökenli Şeddadî beyliğinin yönetimine bıraktığı Ani’deki en önemli İslam eseri olan Menuçihr Camii 1072 yılında Şeddadî emiri Menuçihr tarafından yaptırılmış.

Mobil Uygulama

Arkeoloji dünyasını heyecanlandıran Ani ve çevresinde bulunan yeraltı şehrinde 823 yapı ve mağaralar birçok insanın bölgeyi ziyaret etmesine neden oluyor. 1001 kilise şehri ve 40 kapılı şehir gibi isimlerle anılan Ani’de 8 kilise, bir camii ve şehir surları hala ayakta.

Aslanlı Kapı’dan girilen şehir, 10.yüzyılda inşa edilen güçlü surlarla korunuyor. Arpaçay Kanyonu’nun sardığı kent Ermenistan ve Türkiye sınırının iç içe geçtiği bölgede yer alıyor.

Kars’a Nasıl Gidilir

Kars-Ani-Harabeleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nde köklü tarihi geçmişe shaip olan Kars’a Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İstanbul Sabiha Gökçen havalimanlarından her gün düzenli uçak seferi bulunuyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan da haftanın 2 günü uçak bileti bulmak mümkün. Bunun için Kars uçak bileti almak gerekiyor.

Kars otobüs bileti seçeneklerine de göz atabilirsiniz.

Kaşarı, kazı, Sarıkamış Kayak Merkezi, kalesi, Ani Harabeleri ile tanınan Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok turist çeken şehirleri arasında. Özellikle Doğu Ekspresi deneyimi yaşayarak trenle Ankara’dan Kars’a gelenlerin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Kars’ın yapılacak yatırımlarla yakın gelecekte turizmde yıldızı parlayan şehirler arasında yer alması bekleniyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi yönünde çalışmaların sürdürüldüğü Ani Harabeleri, Kars’ın öne çıkan en önemli değerlerinden biri.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here