Uçak Bileti

İzmir, Ege’nin yaşanılır en güzel şehri. Rahat ve stressiz yaşamayı seven İzmirliler şehirlerini öve öve bitiremez. Bunda da haklılık payı var elbet. Arabanıza atlayıp da sadece yarım saat veya 1 saat yol gittiğinizde birbirinden farklı karakterde enfes yerler görebiliyorsunuz.

Kimisi deniz kenarında, kahvenizi alıp saatlerce oturabileceğiniz bir balıkçı kasabasıyken, kimisi dağların zirvelerine veya vadilere konuşlanmış, verimli topraklarından fışkırandan lezzet fışkıran kasabalarken kimisi ise yüzlerce ve hatta binlerce yılın kadim mirasını gözlerinizi önüne seriyor. Vakit yaratıp izmir çevresinde gezilecek bu birbirinden güzel yerleri keşfetmeye bakın.

İzmir Civarında Görülecek Alternatif Gezi Rotaları

1. Birgi

İzmir’e 110 km uzaklıkta bulunan, Ödemiş’e bağlı bir mahalle olan Birgi, önemini ilk çağlardan beri kaybetmemiş. Birgi, sayısız efsaneye konu olan Ege’nin ihtişamlı dağları Bozdağlar’ın serin yamaçlarında yemyeşil bir doku içinde saklı kalmış tarihiyle, kültürel bir hazineye sahip.

Asırlık çınar ve çam ağaçlarının arasından görülebilen taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli evleri adeta bir ressamın ellerinden çıkmışçasına görenleri büyülüyor. Tarih boyunca üzerinde yaşamış medeniyetlerin izlerini taşıyan daracık sokakları ve farklı dönemlerin kalıntılarıyla belde, adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

Mobil Uygulama

Yöreye özgü moloz taş ve tuğlayla oluşturulan Birgi evleri, almaşık duvar örgüsü ve kerpiç sıva teknikleriyle farklı bir yapıya sahip. Alt katlarda az, üst katlarda çok sayıda pencere bulunan evler özellikle fotoğrafçılar için birbirinden güzel kareler yaratıyor.

2. Ödemiş

Ödemiş

İzmir’e 113 km uzaklıkta bulunan Ödemiş, doğa, kültür ve inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip. İlçe, asırlık ağaçları, şifalı bitkileri ve muhteşem çam ormanları arasında bulunan doğal gölü ve enfes manzaralarıyla gelenleri şaşırtıyor.

Şirin köylerindeki yerel tarım ürünleri, yöresel el sanatları, ipekçilik ve dokumacılık alanında oldukça gelişmiş olan ilçe, deve güreşi, güzel öten kanarya yarışmaları ve horoz dansları gibi geleneksel oyunlarıyla da ilgi topluyor.

Yalnızca geleneksel turizmle değil, kültür, inanç turizmiyle de öne çıkan ilçe, ziyaretçilerine Ege’de kışın kayak yapmanın keyfini de yaşatıyor. Mevsim gözetmeksizin gelinebilen Ödemiş, mağaracılık, paraşüt, balıkçılık, kayak ve doğa yürüyüşü gibi çok sayıda spor için de ideal.

ⓘ En ucuz Ödemiş otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazlası turna.com sayfalarında.

3. Gölcük

Gölcük

İzmir’e 130, Birgi’ye 20 km uzaklıkta bulunan Gölcük, tarihteki eski yerleşim yerlerinden. Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan kasaba, Lidya Krallığı’nın merkezi Sart’a 30, Salihli Kaplıcaları’na ise 20 km mesafede.

Bozdağ’ın eteklerinde yer alan Gölcük, yaz aylarında serin havası nedeniyle özellikle İzmir, Ödemiş ve Tire gibi yörelerde yaşayanlar tarafından “yayla” olarak kullanılıyor. Kışın kar düşen nadir bölgelerden biri olan belde, kış turizmi ile de ön plana çıkıyor.

Yazın doğanın muhteşem renkleriyle, doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden olan kasaba, kışın bembeyaz kar örtüsünün altında, donan göl etrafında gezmek isteyenlerin gözde yerlerinden. Bölgenin hemen yakınında bulunan Bozdağ ise kayak severler için güzel bir alternatif.

4. Sığacık

Sığacık

İzmir’e yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Sığacık, bugün Seferihisar’ın mahallesi konumunda. Bölge, 16. yy’da inşa edilen bir kalenin surları içinden çevreye doğru yayılan yapı özelliği göstermesiyle dikkat çekiyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1522’de yaptırılan Sığacık Kalesi ve muhteşem sur duvarları, mahallenin en önemli kalıntıları arasında yer alıyor. Burada bulunan iki katlı birbirinden şirin tahta panjurlu evler, esen tatlı rüzgar ve yakınlarda bulunan nefis plajlar görülmeye değer.

Yakınlarda bulunan, şimdilerde rüzgar sörfünün çokça yapıldığı Akkum Plajı ve kampçıların gözde mekanlarından, adeta cenneten bir köşe olan Ekmeksiz Plajı günümüzde yıldızı parlayan yerlerden. Pazar günleri merkezde kurulan organik pazar, pek çok lezzetli ürünün yanında elişleriyle de ziyaretçilerin beğenisi topluyor.

5. Şirince

Şirince

Dünyada kıyamet kopması halinde ayakta kalacak iki yerden biri olarak gösterilen Şirince Köyü, geçtiğimiz yıllarda ününe ün kattı. İzmir’e 80, Selçuk’a 7 km mesafedeki köy son yılalrda birbirinden ilginç projelerle Ege’nin en gözde, yaşanılır köyüne dönüştü.

Köy, sıcakkanlı insanları ve özgün mimarisinin yanında ev yapımı şaraplarıyla adını yıllardır duyurmuştu zaten ama beşki hala yolunuz düşmemiş olabilir. Her geçen gün kalabalıklaşan sokakları tıka basa dolmadan bir haftasonu ziyaret etmeye bakın. Aracınız yoksa, Turna.com otobüs bileti sayfasından biletinizi alıp, gelip Şirince’nin nefis butik otellerinde konaklayabilirsiniz de.

Şirince, koruma altındaki mimarisi, muhteşem yeşilliklerle dolu vadileri, mis kokulu şeftali bahçeleri ve içinde kaybolacak kadar güzel zeytinlikleriyle insanın içini eriten bir atmosfere sahip. Mimarisi bu çekiciliğinin asıl nedeni.

İki katlı, cumbalı evler, taş döşeli sokaklarıyla geçmiş topluluklarının nasıl da zevk sahibi olduklarını bize anlatıyor. Mübadele döneminde çok sayıda göç alan bölgede harap halde bulunan iki Rum kilisesi görülebilecek yerler arasında. Köyde bulunan bazı Rum evleri günümüzde pansiyon olarak hizmet veriyor.

Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürümek, evleri fotoğraflamak, tüm Şirince’nin ayalarınızı altında kaldığı İlyas tepeden köyü izlemek burada yapılacak en güzel aktivitelerden.

6. Tire

Tire

İzmir’e yaklaşık bir ilçe Tire, sadece 80 km uzaklıkta. Tepeler ve ova boyunca uzayan yemyeşil orman ve bitki örtüsü nedeniyle ‘Yeşil Tire’ olarak anılıyor. Bereketli ovalarında yetiştirilen birbirinden leziz ve taze tarım ürünleri İzmirlileri besliyor.

Tarihi geçmişi 7 bin yıl öncesine kadar uzanan ilçe mesire alanları, lezzetli Ege yemekleri, ünü sınırlarını aşan geleneksel keçe işlemeciliği, el sanatları ürünleri, tarihi han ve konakları, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla Ege havasının en iyi hissedilebileceği yerlerden.

Bazı çirkin apartmanlar ve kaçak yapılar şehrin dokusunu çok bozmuşsa da kendisine münhasır karakteri var. Meşhur şiş köfte (Tire Köfte), ot yemekleri ve yerel ürünlerin sergilendiği Salı Pazarı ziyaretçilerin Tire’ye gelme sebepleri arasında. Tire Derekahve kentin en cazip yeri olarak aklınızda bulunsun.

7. Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Ephesus, İzmir-Aydın karayolu üzerinde, İzmir’e 74 km uzaklıkta karşımıza çıkıyor. Selçuk’taki Efes Antik Kenti’de tarihi yapıların birçoğu tüm görkemiyle hala ayakta. Kentte bulunan Efes Arkeoloji Müzesi en çok ziyaret edilen müzelerin başında gelirken, Selçuklu sanatının en önemli örneklerinden olan İsa Bey Camii, bölgede görülmesi gereken tarihi noktalar arasında.

Antik şehir geçmişte bilim ve sanat dünyasında adını duyurmuş, ünlü kişilerin yetiştiği yerler arasında biliniyor. Bunların arasından rüya tabircisi Atemidorus, filozof Herakleitos, ressam Parrhasius ve gramer bilgini Zenodotos sayılabiliyor. Tarihi MÖ 6. bin yıla uzanan kentin, Anadolu kavimleri ve Hititler gibi pek çok farklı uygarlığa da ev sahipliği yaptığı, elde edilen kalıntılarla gözlemlenebiliyor.

Kent, kültür turizminde olduğu kadar Hristiyanlık dönemindeki önemli konumuyla da ziyaretçi akınına uğruyor. Kutsal sayılan Meryem Ana Evi Efes yakınlarında yer alıyor.

8. Bergama

Bergama

İzmir merkeze 103 km’lik uzaklıkta bulunan Bergama, oldukça ünlü olan Pergamon Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Şehrin koruyucusu Athena adına yapılan tapınak ve çok sayıda mimari yapı, görülebilecek güzellikler arasında yer alıyor.

Eski çağlarda Miyas Bölgesi’nin bu önemli merkezi , MÖ 28-133 yılları arasında Pergamon Krallığı’nın başkenti olarak biliniyor. Bu dönemde saray, tapınak, tiyatro, akropol gibi eserlerin yapıldığı kent, zaman içerisinde kale ve surlarla çevreleniyor.

Eski kentin kalıntıları 1870’lerde bulunmaya başlasa da kazı çalışmaları günümüzde hala devam ediyor. Muhteşem sütunları ve kalıntılarıyla İzmir’in en güzel yerlerinden olan şehrin birçok eseri Bergama Müzesi’nde sergileniyor.

ⓘ En ucuz Bergama otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazlası turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here