Uçak Bileti

Maya uygarlığı Amerika’nın keşfi öncesinde yaşamış en muhteşem medeniyetlerden biri. Günümüzdeki Guatemala, Belize, El Salvador, güney Meksika ve batı Honduras gibi ülkelerin hepsini kapsayan bir büyüklüğe sahipti. MS 250-900 yıllarını kapsayan klasik dönemde Maya şehirlerinin çoğu şehirleşme ve geniş çaplı inşaat konusunda altın çağlarını yakaladı. Bu dönemlerin en önemli yapıları ise Antik Maya tapınakları ve hemen hemen her önemli şehirde mutlaka bulunuyor.

Halen sırrı çözülemeyen bir sebepten ötürü Maya uygarlığının merkezi olan şehirler bir süre sonra tamamen terk edilerek sadece harabe halinde kaldı. Tahmin edilen sebepler arasında toprağın verimsizleşmesi, suyun bitmesi ve erozyon gibi sebepler gösteriliyor. Diğer olasılıklar ise çok şiddetli depremler, salgın hastalıklar ve çevredeki ülkelerin saldırılar.

Dünyanın En Güzel Maya Tapınakları

1. Lamanai

Belize’nin kuzeyinde yer alan Lamanai bir zamanların en büyük Maya şehirlerinden biriydi. Antik harabeler tam anlamıyla halen çıkartılmamış olsa da arkeolojik çalışmalar 44 metre yüksekliğindeki bir tapınağa yoğunlaşmış durumda. Mayalılara ait olan Lamanai “batık timsah” anlamına geliyor ve orijinal ismini koruyan az sayıdaki şehirlerden biri.

Mobil Uygulama

Belize uçak bileti seçeneklerine göz atın.

2. Coba

Coba, Meksika’da bulunan büyük bir Maya şehri ve en iyi döneminde 50,000 kişiye ev sahipliği yapıyordu. Burada görebileceğiniz anıtların büyük kısmı 500 ila 900 yılları arasında yapıldı. Yeni tapınaklar yapıldı ve eskileri de 14. yüzyılda tamir edilene kadar korunmaya devam edildi. Coba’da bir çok sayıda büyük piramit var ve bunlardan en büyüğü olan Nohoch Mul piramidi 42 metre yüksekliğinde. Günümüzde ise bu bölgenin sadece küçük bir kısmı ormanlardan temizlendi ve arkeologlar tarafından restore edilebildi.

3. Caracol

Deniz seviyesinden 500 metre yükseklikteki Vaca Platosunda yer alan Caracol, Belize’de yer alan en büyük Maya bölgesi. Bir zamanların en büyük şehirlerinden biriydi. 168 km2’lik yüzölçümü ile MS 650’de en kalabalık zamanını 150,000 kişiye ulaşarak yaşadı. Bu rakam günümüzde Belize’nin nüfusunun iki katı. Caracol’da ki en yüksek piramit olan Canaa 43 metre uzunluğunda ve halen Belize’de ki insan yapımı en yüksek yapı olma özelliğine de sahip.

4. Copan

Batı Honduras’da bulunan Copan nispeten küçük bir Maya şehri ve dikili taşlarıyla meşhur. Dikilitaş ve yontulmuş bina dekorasyonları Copan’ın antik Mezoamerika döneminden kalan en iyi korunmuş ve en güzel eserleri. Bazı taş yapılar M.Ö 9. Yüzyıla kadar uzanıyor. Bu şehir 5. Yüzyıl da 20,000 nüfusuyla en önemli Maya yerleşim bölgelerinden biri olmuştu ancak bilinmeyen bir sebepten dolayı bir kaç yüz yıl sonra terk edildi. Copan’da ki en yüksek nokta ise 16 Tapınağı 30 metre yüksekliğe sahip.

5. Tulum

Tulum, Yukatan Yarımadasının doğu kıyısında Meksika’da bulunuyor. Bir zamanlar bir Maya şehri olan Coba’nın en önemli limanlarından biriydi. Tulum M.S 1200 yıllarında, Maya medeniyeti çöküşe geçmeye başladığı dönemde kuruldu ve haliyle zariflik konusunda diğer çevredeki yerlere göre biraz daha zayıf kalıyor. Ancak yine de tropikal ve muhteşem bir sahil görüntüsüne sahip oluşu da bu Maya bölgesini görülecek yerler arasına sokuyor.

6. Calakmul

Calakmul, Meksika’nın Campeche şehrinin ormanlarının içinde saklı duran bir Maya bölgesi. İçerisinde bulunan 6500’den fazla antik yapısıyla ortaya çıkan en büyük Maya şehirlerinden biri. Calakul’da ki 55 metre yüksekliğe sahip olan piramit açık ara bölgenin en uzun yapısı. Aynı diğer antik Maya tapınaklarında olduğu gibi Calakmul’da ki piramidin büyüklüğü daha önceki tapınakların üzerine yenilerinin yapılmasıyla günümüzdeki boyutuna ulaştı.

7. Palenque

Palenque, günümüzde Chipas/Meksika’ da bulunan ve Maya imparatorluğunun batı köşesi olan arkeolojik bir bölge. Palenque, diğer Mayalı komşularına nazaran daha küçük bir şehir ancak Mayaların yaptığı en muhteşem ve kaliteli mimariyi ve heykelleri burada görebilirsiniz. Yapıların büyük bir ksımı M.S 600 ila 800 arasında inşa edildi ve bunların arasında tek Mezoamerikan cenaze piramidi olan yazıtlar piramidi de yer alıyor.

8. Uxmal

Uxmal, Maya dilinde “üç kere yapıldı” anlamına geliyor. Meksika’da en iyi şekilde korunmuş antik bölgelerden biri olan Uxmal’ın en bilinen ve en uzun yapısı 35 metre yüksekliğindeki Büyücü Piramidi (Pyramid of The Magician). Piramit tam beş farklı zamanda yapıldı ve bu süreç 6. Yüzyılda başlayıp 10. Yüzyıla kadar devam etti.

9. Tikal

Guatemala’nın kuzeyindeki yağmur ormanlarında yer alan Tikal belki de tüm Maya bölgeleri arasında en nefes kesici olanı. Restore edilmiş binalar her yerde görülebiliyorken ormanın içinde saklanmış olan daha nice binalar yer alıyor. M.S 200-900 yılları arasında olduğu tahmin edilen yapılarda bir zamanlar 100,000 ila 200,000 kişi arasında insan yaşıyordu ve en büyük Maya şehri olarak kayıtlara geçmişti. Tikal’de 6 büyük piramit var ve en büyüğü 72 metrelik yüksekliğe sahip olan, yapımı M.S 720’de tamamlanan Piramit IV. Bu antik tapınaklardan birinin tepesine çıktığınız zaman ağaçların üzerini görebildiğiniz olağanüstü panoramik bir görüntüyle karşılaşmaya hazır olun.

10. Chichen Itza

Cichen Itza, El Castillo takma adıyla daha çok bilinen Maya tapınağı gelmiş geçmiş en muhteşem Maya tapınağı olarak bilinen tüm arkeolojik yapıları geride bırakıyor. Tapınağın tasarımının astronomik açıdan da çok özel bir önemi var. Piramidin her bir tarafında 91 basamak yer alıyor ve 4 tarafını da topladığımız zaman bir yıldaki gün sayısı olan 365’e ulaşıyor. El Castillo’nun tepesine tırmanmak 2006 yılında yaşanan kazada bir kadının düşerek yaşamını yitirmesiyle yasaklandı.

Otobüs Bileti

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here