Uçak Bileti

Deniz kayalıkları denizde tamamen rüzgâr ve suyla oluşan şaşırtıcı dikey kaya oluşumları. Oluşum süreci genellikle kıyıda çatlaklar oluştuğunda başlar daha sonra çökmesine ve serbest duran kayaların oluşmasına neden oluyor. Sonunda deniz kayalıklarını oluşturan süreç aynı zamanda çökmesine de neden oluyor. Dünyanın en muhteşem deniz kayalıkları doğa tutkunları için birer seyahat rotası.

Dünyanın En Muhteşem Deniz Kayalıkları

10. Eski Harry Kayaları

Eski Harry Kayaları İngiltere’nin güneyindeki Dorset kıyısında bulunan iki kalker yığını. Kayalar Jurassic Coast’un doğu ucunu işaretlemekte. Buradaki uçurumlar çoğunlukla tebeşirden oluşur ve bazıları çakmaktaşı bantları ile dolu. Deniz kayaları sürekli deniz tarafından aşınmakta ve bu nedenle sürekli değişen bir özellikteler. 18. yüzyılda insanlar anakaradan denize en yakın uçtaki Old Harry’ye kadar yürüyebiliyorlardı.

9. Lange Anna

Mobil Uygulama

Lange Anna kuzeyde bulunan küçük Alman adası Heligoland’ın ünlü simgelerinden biri. Ada çok daha genişti ancak dalgalar yavaş yavaş kayaların çoğunu deniz seviyesinin üstüne taşıdı. Dalgalar mağaralar ve alttaki kemerlerle dar yarımadalar gibi güzel oluşumlar yarattı. Böyle bir kemer çöktüğünde deniz kayası kaldı. 47 m yükseklik 1868’de doğal bir kemerin çökmesinin sonucu. İlkbaharda kayayı üreme amacıyla doluşan deniz kuşları kuşatıyor.

8. Yelken Kaya

Parus Kaya (veya Yelken Kaya) Rusya’da Karadeniz kıyısında bulunan büyük bir kumaşı kayası. Kayanın boyutları oldukça dikkat çekici. Deniz kayası yalnızca 1 m’den biraz daha kalın iken, yaklaşık 25 m yüksekliğinde ve yaklaşık 20 metre uzunluğunda. Kayanın biçimi bu nedenle sıklıkla bir gemi yelkeninin siluetini andıran bir şekilde tarif ediliyor ve dolayısıyla takma adını buradan alıyor. Kayanın yüzeyinde muhtemelen Kafkas Savaşı sırasında topçu ateşi ile yaratılan bir delik var.

7. Kicker Rock

Uyuyan Aslan ya da León Dormido olarak da bilinen Kicker Rock Galápagos takımadalarının en doğusundaki Isla San Cristobal’ın batı tarafında kayalık bir oluşum ve popüler dalış bölgesi. Kayalar günümüzde ikiye bölünmüş bir lav konisinin kalıntılarını belli ediyor. Çekiç başları ve Galápagos köpek balıklarını çeken iki kayadan geçen hafif bir akım var. Kicker Rock da büyük bir deniz kuşları kolonisine ev sahipliği yapıyor.

6. Bako Deniz Kayası

Bako Milli Parkı Borneo Adası’nda, doğu Malezya’nın bir eyaleti olan Sarawak’ta bulunuyor. Kumaşının milyonlarca yıllık erimesiyle dik uçurumlar, muhteşem deniz kayalıkları ve kumlu koylara uzanan bir sahil şeridi oluştu. Bako Milli Parkı’nın en ünlü simgesi Pandan Kecil’in güzel kumsalının önünde suyun içinden çıkan bir kobra kafasını andıran deniz kayası. Parkta ayrıca büyük burunları ile bilinen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan fil maymunları ev sahipliği yapıyor.

5. Haystack Rock

Haystack Rock Oregon eyaletindeki Cannon Plajı’nda bulunan 72 metrelik bir deniz kayası. Kayalık püsküllü kutup martısı, martı ve karabatak da dahil olmak üzere birçok kuşa ev sahipliği yapıyor. Popüler bir turistik cazibe olan kayaya gelgit sırasında yürüyerek ulaşılabiliyor. Her yıl yükselen sular kayayı sardığında ziyaretçiler Haystack Rock’ta geçici olarak sıkışıp kalıyorlar.

4. Ko Tapu

Ko Tapu Tayland Phang Nga Körfezi’nde yer alan 20 metrelik uzunluğunda bir deniz kayası. Ko Tapu James Bond filminde 1974’te Altın Tabancalı Adam’da yer aldığı için popüler bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Bu nedenle sık sık James Bond Adası olarak da adlandırılıyor. 1997’de James Bond Tomorrow Never Dies adlı filmde Phang Nga Körfezi’ne geri döndü.

Tayland uçak bileti seçeneklerine göz atın.

3. Kellingin ve Kinski

Kellingin Faroe Adaları’ndaki Eysturoy adasının kuzey kıyılarındaki iki deniz kayası. Risin og Kellingin ismi Dev ve Cadı anlamına geliyor ve kökenleri eski bir efsaneye atıfta bulunuyor. Dev kıyıdan daha uzaktaki 71 m yüksekliğindeki kaya ve Cadı (Kellingin) ise karaya yakın 68 m yüksekliğindeki kaya. Jeologlar şu anda iki bacak üzerinde duran Kellingin’in kış fırtınaları sırasında önümüzdeki 20-30 yıl içinde denize düşeceğini öngörüyor.

2. Hoy’un Yaşlı Adamı

Hoy’un Yaşlı Adamı İskoçya’nın Orkney Adaları’ndaki Hoy adasının batı kıyısında 137 metrelik kırmızı bir kumaşı kayası. 1600 ile 1750 yılları arasında çizilen haritalarda bu alan deniz kayaları olmayan bir burun bölgesi olarak görülüyor, böylece Yaşlı Adam muhtemelen 400 yaşın altında. Yakında çökebileceği yönünde işaretler olduğundan daha uzun yaşlanmayabilir. Deniz kayası popüler bir kaya tırmanışı destinasyonu ve ilk olarak 1966’da tırmanıldı.

1. On İki Havari

On İki Havari yağmur, rüzgâr ve vahşi denizler tarafından erozyon sonucu oluşan geniş kalker kayaları. Victoria Avustralya‘daki muhteşem Büyük Okyanus Yolu boyunca yer alıyorlar. İncil isimlerine rağmen On İki Havari oluşumunda sadece sekiz havari bulunuyor. Son zamanlarda 50 metrelik uzun boylu bir havari 2005’te çöktü. On İki Havarinin altındaki mağaralarda küçük penguenler bulunabiliyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here