Uçak Bileti

Doğada olmayı, kuş gözlemciliğini sevenlere harika bir yer anlatacağım. Düzce’nin doğa harikası Efteni Gölü kışın kar yağdığında beyazlara bürünüyor. Yazın yemyeşil bir bitki örtüsü ile çevreleniyor. Düzce gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Efteni, nilüferler açtığında ziyaretçilere görsel şölen yaşatıyor.

Efteni Gölü Hakkında Bilgi

Efteni Gölü Hakkında Bilgi

Burası tektonik oluşumlu bir tatlı su gölü. Göl, Düzce ovasının en alçak noktası olduğundan, çevre sularını kendinde topluyor. Düzce’nin doğusundan doğan Küçük Melen Çayı ve çevreden gelen Aksu, Asar ve Uğur dereleri de Efteni Gölü’ne dökülüyor. Birleşen tüm sular Büyük Melen Çayı ile gölden çıkıyor ve Karadeniz’e dökülüyor. 

Efteni Gölü derinliği mevsime göre değişiyor. Yaz aylarında yapılan bir ölçümde 80 metre derinliği olduğu tespit edilmiş. Mevsimine göre göl alanı 80 ile 150 hektar arasında değişiyor. Göl kıyısında 4 tane gözetleme kulesi, bir adet olta balıkçılığı iskelesi bulunuyor.

Efteni Gölü Nerede?

Efteni Gölü Nerede?

Efteni, Düzce ili merkez ve Gölyaka ilçe sınırlarında yer alıyor. Göl Düzce merkeze 16 km mesafede bulunuyor.

Mobil Uygulama

Bu harika gölü ziyaret etmek isterseniz Düzce otobüs bileti fırsatlarımıza göz atmayı unutmayın.

Efteni Gölü’nde Kamp

Efteni Gölü'nde Kamp

Efteni Gölü’nde ücretli şekilde hizmet veren bir kamp alanı yok. Kendi olanaklarınızla doğaya zarar vermeden uygun bir alanda kamp yaparak konaklayabilirsiniz. Düzce’de bir çok hizmet veren kamp alanı var. Oraları da değerlendirebilirsiniz.

Efteni Gölü Efsanesi

Efteni Gölü Efsanesi

Gölün 2 farklı efsanesi var. İlk hikayeye göre;

Zamanın birinde Olympos tanrılarından Zeus ölümlülerin arasına inip onların durumlarını görmek istemiş. Hermes’i de alıp yeryüzüne inerek bir evin kapısını çalmış. “Yolunu kaybetmiş iki garip âdemiz; kapıyı açar mısınız?” demiş. Ama kapı açılmamış. Zeus ve Hermes bu şekilde bir çok ev dolaşmış ama kimse ilgilenmemiş. İnsanlar ya kapıyı açmamış ya da “Bizim kim olduğunu bilmediğimiz çulsuz dilencilerle işimiz olmaz.” demişler.

Her yerden geri çevrilen Zeus ve Hermes sonunda harap bir kulübeye gelmiş. Bu kulübenin her yanı saz ve samanla kaplıymış. Çaldıkları kapıyı yaşlı bir kadın açmış. Yaşlı kadın onları hemen içeri buyur etmiş. İçeri girdiklerinde karşılarında güler yüzlü yaşlı bir adam görmüşler.

Ev sahipleri misafirlerine ikramda bulunmuş. Yaşlı kadın ve adam bir süre sonra sofradaki yiyeceklerin hiç eksilmediğini, hep aynı miktarda kaldığını farkedip şaşırmış. Bunun üzerine Zeus; “Bizler ulu kişileriz. Sizin diğer komşularınız hak ettikleri cezaya çarptırılacaklar ama size hiç zarar gelmeyecek; bırakın evinizi bizimle birlikte dağın en tepesine gelin” demiş. Zor da olsa tepeye varınca yaşlı çift köylerinin sular altında kaldığını ve orada bir göl oluştuğunu görmüşler. İşte mitolojik bir hikayeye göre Efteni böyle oluşmuş.

Bir diğer hikaye ise gölün ismiyle ilgili. Gölün adını bir Bizans kraliçesi olan Eftelya’dan aldığı söyleniyor. Bizans ordusu savaştan dönerken gölün kıyısında bir alanda konaklamış. Yolda Prenses Eftelya’nın ellerinde ve yüzünde yaralar çıkmış. Göl kıyısında banyo yapan prensesin yaraları ertesi sabah iyileşmeye, cildi güzelleşmeye başlamış.

Yaraları iyileşen ve güzelleşen prenses göl üzerinde gezinirken karşı kıyıda yaşayan bir Osmanlı gencine gönlünü kaptırmış. Prenses ve genç Osmanlı delikanlısı birbirlerine aşık olmuş ve buluşmaya başlamışlar. Bir gün prenses sevgilisinin yanına giderken kayığı gölde batmış ve boğulmuş. O günden sonra gölün adına “Efteni” demişler.

Efteni Gölü Giriş Ücreti

Efteni Gölü’nün giriş ücreti bulunmuyor. Gölü ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Efteni Gölü’nde neler yapılır?

Gölde kuş gözlem kulesine çıkarak manzaraya yukarıdan bakabilir, iskelede güzel fotoğraflar çekebilir, göl çevresinde bulunan mekanlarda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here