Uçak Bileti

Antik kent gezmeyi sevenler toplaşın yamacıma. Şöyle en rahatından ayakkabılarınızı giyip gelin ama, bol bol yürüyeceğiz, tarihin izini süreceğiz. Myra Antik Kenti sağlam kalmış yapılarıyla, doğayla bütünleşmiş haliyle bizi büyüleyecek. Hazırsanız gidiyoruz. Beni takip edin, ben yolu biliyorum.

Nysa Antik Kenti Hakkında Bilgi

Nysa gerçekten çok özel ve çok görkemli bir antik kent. Aydın gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından biri bana göre. İçinde barındırdığı yapıların bir çoğu günümüze dek ulaşabilmeyi başarmış. Düşünün ki Efes’teki Celsus Kütüphanesi’nden sonra Anadolu’nun en iyi korunmuş antikçağ kütüphanesine ev sahipliği yapıyor. O halde hadi Nysa’yı daha yakından tanıyalım.

Nysa Antik Kenti Nerede?

Nysa Antik Kenti Nerede?

Nysa, Aydın ilinin Sultanhisar ilçesi sınırlarında yer alıyor. Sultanhisar ilçe merkezine 3 km, Aydın il merkezine 33 km mesafede bulunuyor.

  • Nysa Antik Kenti yol tarifi burada.

Bu görkemli antik kenti ziyaret etmek için Aydın otobüs bileti fırsatlarına göz atmayı unutmayın.

Mobil Uygulama

Nysa Tarihi

Nysa Tarihi

Antik kentin kuruluşu ile ilgili farklı bilgiler bulunuyor. Antik dönem tarihçisi ‘Stephanus’ kenti MÖ 3. yüzyılda Seleukos’un oğlu I. Antiokhos Soter’in eşi adına kurdurduğundan bahsetmiş. Coğrafyacı Strabon’a göre ise, “Athymbros”, “Athymbrados” ve “Hydreleos” adında üç kardeşin kurduğu üç farklı köy birleşmiş ve Nysa Antik Kenti’ni oluşturmuş.

Nysa‘nın kuruluşu ünlü gezgin ve coğrafyacı Amasyalı Strabon ve tarihçi Stephanos’un anlattıklarından biliniyor. Kent, M.Ö. 3. yüzyılda Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kurulmuş.

Nysa Antik Kenti Giriş Ücreti

Nysa Antik Kenti Giriş Ücreti

Nysa Antik Kenti giriş ücreti 20 TL. Müze kart ile antik kenti ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 19:30
Gişe Kapanış Saati: 18:30

Antik kent her gün açık.

Telefon: 02562252259

Nysa Antik Kenti’ndeki Yapılar

Nysa Antik Kenti'ndeki Yapılar

Nysa içinde yer alan yapılar görsel olarak insanı müthiş etkiliyor. Hele bir de biraz okuyup araştırıp giderseniz, bu yapıların önemini bilirseniz büyülenmemeniz imkansız. Parlak dönemlerinde kent bir eğitim merkezi olarak hizmet vermiş. 12 bin kişilik antik tiyatrosu iyi korunmuş durumda. 30 bin kişi kapasiteli stadyumda gladyatör dövüşleri yapılıyormuş.

Şüphesiz en önemli yapısı Nysa kütüphanesi. Kütüphane antik çağda Nysa’nın bir kültür merkezi olmasında büyük rol oynamış. Coğrafyacı ve gezgin Strabon bu kentte eğitim almış. Antik kentte görebileceğiniz yapılar şöyle;

  • Kütüphane
  • Tiyatro
  • Meclis Binası
  • Agora
  • Gymnasium
  • Stadyum
  • Nekropol
Nysa Antik Kenti hikayesi nedir?

Nysa’nın hikayesi mitolojiye dayanıyor. Efsaneye göre Hermes, çocuk Dionysos’u büyütmesi için Nysa Dağının perilerine emanet etmiş. Nysa’lılar inşa ettikleri tiyatronun sahne binasında, Nysa’nın tanrısı olan Dionysos’un yaşamından kesitlere yer vermişler.

Nysa anlamı ne?

 Hellenistik dönemde Sultanhisar’da kurulan antik kente verilen bu isim aynı zamanda  Nysa Dağı’na da adını veren bir peri kızı.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here