Uçak Bileti

Antik Dünyanın Yedi Harikası, 2000 yıl kadar önce antik Helenistik gezginler tarafından listelendi. Depremler, yangınlar ve bir keresinde de kızgın bir çetenin saldırılarından dolayı günümüze kadar gelemeyen Giza’daki Büyük Piramit hariç. O zamandan beri birçok Harikalar listesi yapıldı. Bugün biz de kendi “Dünyanın 10 Harikası” listemizi yapıyoruz.

Dünyanın İnsan Yapımı 10 Harikası

10. Parthenon Akropolis

Akropolis’in tepesindeki Parthenon dünyanın en meşhur yapılarından biri ve hiçbir Atina ziyareti Parthenon’u görmeden tam sayılmaz. Parthenon’un inşaatı MÖ 447’de Persler tarafından yıkılan eski bir Tapınağı yenilemek amacıyla başladı ve MÖ 432’de tamamlandı. Parthenon’un yapılış amacı fildişi, gümüş ve altından yapılan devasa Athena Parthenos heykeline ev sahipliği yapmasıydı. 5. Yüzyılda heykel Roma İmparatoru tarafından yağmalandı ve daha sonra imha edildiği İstanbul’a götürüldü. Uzun hayatı boyunca Parthenon kale, kilise, cami ve barut deposu olarak hizmet verdi.

9. Paskalya Adası

Mobil Uygulama

Dünyaca ünlü Moailer, dünyanın en ıssız adalarından olan Paskalya Adası’nda bulunan monolitik heykeller. Heykeller Polinezya kolonicileri tarafından çoğunlukla MS 1250 ve 1500 yılları arasında devasa kayalar yontularak yapıldı. Moailer ölmüş ataları temsil etmelerine yanında yaşayan ya da ölü kudretli şeflerin güçlerinin vücut bulmuş hali olarak da görülüyorlar. Paro adındaki en yüksek Moai 10 metre yüksekliğinde ve 75 ton ağırlığında. Heykellerin çoğu Avrupalıların adayı ziyaret ettikleri ilk günlerde ayakta duruyordu. Ancak Klanlar arasında daha sonra çıkan çatışmalar nedeniyle büyük çoğunluğu yıkıldı. Günümüzde 50 civarında Moai Paskalya Adası’nda ve çeşitli müzelerde tekrar dikildi.

8. Taj Mahal

Taj Mahal 1632 ve 1653 yılları arasında Babür imparatoru Şah Jahan’ın gözde eşi anısına inşa ettirdiği beyaz mermerden devasa bir mozoledir. Taj Mahal dünyanın en iyi korunmuş ve mimari açıdan en güzel mozolelerinden birisidir Babür mimarisinin bir başyapıtıdır ve eşsiz dünya mirası alanlarından bir tanesidir. Sonsuzluğum yanağındaki gözyaşı olarak adlandırılan Anıt aslında iç içe geçmiş bir binalar kompleksi. Beyaz kubbeli mermer mozolenin yanında yansıtıcı havuzlar, çiçekli ağaçların ve çalıların süslediği geniş bahçeler gibi birkaç güzel bina daha bulunuyor.

Hindistan uçak bileti fırsatları için tıklayın.

7. Kolezyum

Kolezyum Roma İmparatorluğu’nda inşa edilmiş en büyük ve en meşhur amfi tiyatro. İnşaatı İmparator Vespasyan tarafından MS 72 de başlatıldı ve MS 80 yılında oğlu Titus tarafından bitirildi. Kolezyumun 100 gün süren açılış töreni süresince düzenlenen gösterilerde 5000 hayvan ve 2000 Gladyatör öldürüldü. Kolezyum 50.000 seyirci kapasitesine sahip ve bu seyircilerin giriş yapabileceği 80 civarında girişi var. seyirciler yağmurdan ve güneşin sıcağından “velarium” adı verilen ve çatının üstünü boydan boya kaplayan yelkenlerle korunuyorlardı. Roma’nın en popüler turistik cazibesi olan amfi tiyatro Roma İmparatorluğu’nun da ikonik bir sembolü haline geldi.

6. Angkor

Angkor Wat 9. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar süregelen Kimer İmparatorluğu’nun çeşitli başkentlerinden arda kalan muhteşem kalıntıların sergilendiği devasa bir tapınak kompleksi. komplekste dünyanın en büyük dini Anıtı olan Angkor Wat Tapınağı, Ve sayısız devasa taş yüzüğün bulunduğu Bayon Tapınağı bulunuyor. Angkor uzun tarihi boyunca Budizm ve Hinduizm arasında sayısız dönüşümlerden kaynaklanan birçok değişikliğe uğradı. Kamboçya’nın ulusal bayrağında görülebilen Angkor ülkenin birinci ziyaretçi cazibesi ve aynı zamanda da ülkenin sembolü haline geldi.

5. Teotihuacan

MÖ 2. yüzyılda Meksika Vadisi’nden bir uygarlık yükseldi. Bu uygarlık gelişen metropolis Teotihuacan ve devasa merdivenli piramitlerini inşa etti. Teotihuacan’daki en büyük bina MS 100’de inşa edilen Güneş Piramidi 75 metre yüksekliğinde ve Mezzo-Amerika’nın en büyük yapılarından biri. Daha küçük olan Ay Piramidi’nin inşaatı 100 yıl sonra başladı ve MS 450’de tamamlandı. Teotihuacan İmparatorluğu’nun çökmesinden 700 yıl sonra piramitler Aztekler tarafından onore edildi ve hac bölgesi olarak kullanıldı.

4. Petra

“Zamanın yarı yaşındaki gül kırmızısı şehir” olarak adlandırılan Petra Nebati Krallığı’nın antik başkentiydi. Petra kuşkusuz Ürdün’ün en değerli hazinesi ve en büyük turistik cazibesi. Yüzyıllar önce Nebatiler tarafından Vadi Musa kanyonuna oyulan devasa eşsiz şehir Çin, Hindistan ve Güney Arabistan’ı Mısır, Yunanistan ve Roma ile birleştiren İpek ve Baharat Yolları’nın önemli bir kesişme noktası haline geldi. En gösterişli binası devasa cephesindeki her şeyi küçücük bırakan ve bir kumtaşı kaya yüzeyinden oyulmuş Al Khazneh (Hazine).

Ürdün uçak bileti fırsatları için tıklayın.

3. Machu Picchu

Dünyanın en güzel ve etkileyici antik bölgelerinden olan Machu Picchu Urubamba Vadisi’nin üzerinde yüzyıllarca gizlice uzandıktan sonra 1911’de Havaili tarihçi Hiram tarafından yeniden keşfedildi. Aşağıdan görülemeyen ve tamamen müstakil ”İnkaların Kayıp Şehri” doğal kaynaklarla sulanan teraslı tarım alanları ile çevrili. Yerel halk tarafından bilinse de 1911’de yeniden keşfedilene kadar dış dünya tarafından tam bir bilinmezdi. O zamandan beri Machu Picchu torunum en önemli turistik cazibesi haline geldi.

2. Çin Seddi

MÖ 5. yüzyıldan MS 16. yüzyıla kadar inşa edilen ve sürekli yenilenen Çin Seddi, Çin İmparatorluğu’nun Kuzey sınırlarına Hun İmparatorluğu’nun saldırılarından korudu. Çin Seddi çeşitli dönemlerde inşa edilen duvarlardan oluşuyordu ve bunların en ünlüsü MÖ 220 ve 206 yılları arasında ilk Çin İmparatoru tarafından inşa edilen kısmı ve çok az bir bölümü günümüze kadar ayakta kaldı. Günümüzdeki duvarın büyük bir kısmın Ming Hanedanı (MS 1368-1644). Döneminde inşa edildi. En güncel ve detaylı arkeolojik araştırma Çin Seddi’nin bütün kolları ile birlikte 8851.8 kilometre uzunluğunda olduğunu ortaya çıkardı.

1. Giza Piramitleri

Kahire’nin güneybatı kırsalının hemen sınırında bulunan Giza nekropolü Muhtemelen dünyanın en meşhur antik bölgesi. Giza’daki piramitler Khufu, 2. vasisi olan oğlu Khafre ve Menkaure olmak üzere 3 nesil boyunca inşa edildi. Khufu tarafından inşa edilen Büyük Piramit en eskisi ve Antik Dünya’nın 7 harikasından biri. MÖ 2560’ta tamamlanan ve inşaatı 20 yıl süren piramitte 2 milyonun üzerinde blok taş kullanıldı. 9 metrelik yüksekliğiyle Mısır’daki en büyük piramit olmasına rağmen yanındaki Khafre’nin Piramidi daha yüksek bir konuma inşa edildiği için daha büyük gözüküyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here