Uçak Bileti

Antik tapınaklar denildiğinde, yüzlerce yıl öncesinde yaşamış uygarlıkların kültür, mimari, sanat veya bilim gibi alanlarda bıraktığı izler canlanır zihinlerde. İlahi güçler, antik kentlerin canlı kalmasını sağlayamasa da o dönemlerde yapılan tapınaklar, kentlerin barış ve birliktelik sembolü olmaları nedeniyle oldukça önemli bir yere sahip.

Savaşlar veya doğal afetler nedeniyle yaşamın yok olduğu bu kentler, içinde yaşayan insanlar artık olmasa da, o dönemleri yansıtan tarihi eserleri ve kalıntıları ile varlığını sürdürmeye devam ediyor. Sırları, son çıkan tarihi eserleri ve günümüzde artık yok olmuş parçaları ile ilgi toplayan bu tarihi ve dini yapılar, yüzyıllardan bu yana biriktirdiklerini keşfetmenizi bekliyor.

Dünyada Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Antik Tapınak

10. Knossos, Yunanistan

Knossos, Yunanistan

1700 ve 1400 yılları arasında kademeli olarak inşa edilen Knossos, Minos Uygarlığının başkenti olarak biliniyor. Yunanistan’ın Girit adasında yer alan, içerisinde çok sayıda avlu, oda ve çeşitli yaşam alanları bulunan Knossos Sarayı ise antik kentin en önemli yapısı. Kentte yapılan kazılar sonucu elde edilen tarihi eserler ise Kandiye Arkeoloji Müzesi‘nde sergileniyor.

9. Amada Tapınağı, Mısır

Amada Tapınağı, Mısır

Mısır’ın güneyinde, Nil Nehri boyunca kuzey Sudan’a doğru uzanan bir bölge olarak geçen Nubiya’da yer alan eski bir tapınak olan Amada Tapınağı, Mısır Firavunu 3. Thutmose tarafından yaptırılmış. Mısır’daki ilk tapınak olarak bilinen Amada, antik tanrı Amun adına inşa edilmiş.

Mobil Uygulama

8. Ggantija Tapınakları, Malta

Ggantija Tapınakları, Malta

Malta’nın ikinci büyük adası Gozo’da yapılmış bir dizi tapınağın oluşturduğu Ggantija Tapınakları, dünyanın en eski dini yapıları arasında. İlki MÖ 3 bin 600-2 bin 500 yılları arasında tamamlanan bu tapınakların, bir dev tarafından ibadet amacıyla inşa edildiği de rivayet ediliyor.

7. Hagar Qim ve Mnajdra Tapınakları, Malta

Hagar Qim ve Mnajdra Tapınakları

Milattan Önce 3 bin 200-3 bin 600 yılları arasında inşa edilen Hagar Qim ve Mnajdra Tapınakları, Malta adasının güney kenarındaki uçurumun tepesinde bulunuyor. Hagar Qim, ilginç mimarisi ve dünyadaki en eski dini yerleşim bölgesi olmasıyla anılıyor, Mnajdra ise en eski taş ayaklı yapılardan biri olması sebebiyle dikkat çekiyor

6. Seti-I Tapınağı, Mısır

Seti-I Tapınağı, Mısır

Nil Nehri kıyısındaki Abydos’ta II. Ramses’in babası Kral Seti 1 tarafından inşa ettirilen 7 bölümlü Seti 1 Tapınağı, ülkenin en çok ziyaret edilen dini yapılarından biri. Tapınak içerisinde anıtsal mezar olan bir bölüm de bulunmasına rağmen Seti 1’in asıl mezarı Krallar Vadisinde saklanıyor.

5. Hypogeum Tapınağı, Malta

Hypogeum Tapınağı, Malta

İsmi ‘toprağın altında’ anlamına gelen ve MÖ 3 bin 300’li yıllarda inşa edildiği düşünülen Hypogeum Tapınağı, dünyadaki en eski yer altı tapınağı. Kayalara oyulmuş oda ve pasajlardan oluşan yapı, ayinlerde sesin daha iyi yankılanması için karanlık olarak yapılmış. Özellikle Kahin Odası bu anlamda oldukça etkileyici bir ortama sahip.

Malta uçak bileti kampanyalarını turna.com uçak bileti sayfasından takip edebilirsiniz. En uygun Malta uçak bileti fiyatlarını yakalamak için en az 39 gün öncesinden uçak biletinizi satın almalı ya da rezervasyon yapmalısınız.

4. Hatshepsut Tapınağı, Mısır

Hatshepsut Tapınağı, Mısır

Nil batı kıyısında, Mısır’ın ilk ve tek kadın firavunu Kraliçe Hatshepsut tarafından yaptırılan bir tapınak mezar olan Hatshepsut Tapınağı,görkemli görüntüsü ile büyülüyor. Hakimiyetini sağlayabilmek için sakal takıp, saçlarını da kestiren Hatshepsut’un, tapınakta bulunan heykeli de, sakallı olarak yapılmış. Tapınak, Anıtkabir’in yapımı sırasında da mimari anlamda esin kaynağı olmuş.

3. Luxor Tapınağı, Luxor, Mısır

Luxor Tapınağı, Luxor, Mısır

Nil Nehrinin kuzeyinden güneyine doğru paralel bir şekilde duran Luxor Tapınağı, Mısır mimarlığının en zarif örneklerinden. Kralların Tanrısı Amun’a adanmış bir tapınak olan Luxor, Milattan Önce 1390 ve 1353 yılları arasında hükümdarlığını sürdüren 3. Amenhotep III tarafından inşa ettirilmiş.

2. Stonehenge, İngiltere

Stonehenge, İngiltere

Londra’nın 130 kilometre batısında bulunan ve yapılış amacı uzun yıllar tartışma konusu olan Stonehenge‘in 5 bin öncesinden günümüze dek ulaşan bir mezar alanı olduğu söyleniyor. Ayrıca Gökbilimci Fred Hoyle da, Stonehenge’in gökyüzü tutulmalarını önceden tahmin etmek için kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

1. Göbeklitepe, Türkiye

göbeklitepe

UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Göbekli Tepe, Şanlıurfa’nın 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Dünyanın en eski kült yapılar merkezi olarak gösterilen Göbekli Tepe’deki bu yapılar üzerine çeşitli anlam ve mesajları anlattığı düşünülen; insan, hayvan, el ya da çeşitli soyut semboller oyulmuş.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here