Uçak Bileti

Koşuya gönül veren bir sporcuysanız, dünyadaki zorlu koşu parkurları üzerinde gerçekleşen etkinliklere katılarak, yorucu ama keyif dolu bir yarış deneyimi yaşayabilirsiniz. Bakir doğa alanlarında ya da deniz seviyesinden dağ zirvelerine dek uzanan geniş alanlarda yer alan bu parkurlarda, koşmanın ve yorucu mücadelenin tadını çıkarırken, doğal yaşamı keşfedip, nefes kesen manzaralara da şahit olabilirsiniz. İşte, koşu tutkunuzu unutulmaz maceralara dönüştürebileceğiniz o parkurlardan bazıları.

Dünyanın En Zorlu Koşu Parkurları

1. Ultra Trail du Mont Blanc, Fransa

Bu yıl 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ultra Trail du Mont Blanc, İsviçre’den başlayıp, Mont Blanc’ın etrafından (Blanc Dağı) Fransa’nın Chamonix bölgesine dek uzanan, yaklaşık 170 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Ultra maratonların olimpiyatı olarak da nitelendirilen bu parkurda yarışmak çok kolay değil. Öncelikle, komitenin belirlediği ultra maratonlardan en fazla üçünü bitirip, yarışacağınız kategori için puan biriktirmeniz, sonra da binlerce kişinin yer aldığı bir kuraya girmeniz gerek. Yani, bu yarışa katılmak için başarının yanında biraz şansa da ihtiyaç duyabilirsiniz.

2. Everest Marathon, Nepal

Mobil Uygulama

Dünyanın en yüksek dağı olan Everest’ten başlayan ve 60 kilometre uzunluğundaki Extreme Ultra, 42 kilometrelik Tam Maraton ve 21 kilometrelik Yarı Maraton olmak üzere üç farklı kategoriden oluşan Everest Marathon‘da, profesyonellerin yanı sıra koşuya yeni başlayan sporcular da yarışıyor. Büyük bölümü iniş gerektiren yokuşlu yerlerden oluşan bu parkura katılanlar; büyüleyici manzaralar arasında macera dolu bir yolculuğa çıkacak. Dünyanın en yüksekte koşulan maraton yarışı olarak da bilinen Everest Marathon, bu yıl 29 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

3. Badwater Ultramarathon, Kaliforniya, ABD

Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen ve 217 kilometrelik parkuruyla dünyadaki zorlu koşu parkurları arasında kabul edilen Badwater Ultramarathon, Ölüm Vadisi’ndeki (Death Valley) Badwater havzasından başlayıp, Whitney Dağı’na giden Whitney Portal’da sona eriyor. 55 derecelere dek yükselen hava sıcaklıkları, boğucu nem ve en iyi sporcuları bile güçsüz bırakan zorlayıcı arazi koşullarıyla, yoğun bir hazırlık süreci gerektiren Badwater Ultramaraton, bu yıl 24-26 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.

4. Eiger Ultra Trail, İsviçre

Dağcılık ve tırmanış sporuyla ilgilenen sporcuların hayallerini süsleyen Eiger Dağı, tehlike ve macera dolu hikayelerin yanı sıra kuzey yüzünün nefis güzelliğiyle de anılıyor. Bölgedeki muhteşem panaromik manzaralar arasında, 6700 metre yükseklikte gerçekleşen Eiger Ultra Trail‘e katılan sporcuları da Eiger Dağı tırmanışları kadar zorlu ve yorucu bir parkur bekliyor. 101 kilometre uzunluğa sahip Eiger Ultra Trail, bu yıl 13-15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek.

5. Jungle Ultra, Peru

Yoğun orman çalılıkları, nehirler ve üzerine bulutların çöktüğü dağ vadilerini de kapsayan beş farklı aşamadan oluşan Jungle Ultra‘da koşan sporcular, extreme hava olaylarına ve vahşi yaşamda karşılaşabilecekleri canlılara karşı hazırlıklı olmalı. Amazon Yağmur Ormanı’nın derinliklerinde, doğayla baş başa kalınan Jungle Ultra’da, koşucuları zorlayan en önemli unsurlardan biri de; bazı bölgelerde yüzde yüze dek ulaşan yüksek nem seviyesi. Her açıdan oldukça yorucu olan 230 kilometre uzunluğundaki Jungle Ultra, bu yıl 3 Haziran tarihinde yapılacak.

6. Tor des Geants, İtalya

Bu yıl 9-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Tor des Geants, dünyanın pek çok ülkesinden gelen sporcuları buluşturuyor. Tor des Geants’te, sporcuların 330 kilometre uzunluğundaki parkuru, 150 saatte tamamlaması bekleniyor. Serbest hızla yapılan yarış boyunca, sporcuların uyuyup dinlenebileceği mola noktaları da bulunuyor. Dünyada, uzun mesafe yarışını bireysel koşucu tarzıyla birleştiren ilk ve tek parkur olan Tor des Geants, Alpler’deki en yüksek dört dağ zirvesini kapsayan Four-Thousanders, Gran Paradiso Natural Park ve The Mont Avic Regional Park bölgesinde gerçekleşiyor.

Bonus: Turna.com Vertical Kilometer

Vertical Kilometer yarışlarının Türkiye’deki ilk örneği olan Turna.com Vertical Kilometer (Turna.com VK), 18-19 Mayıs tarihleri arasında Antalya’da yapılacak Mammut Tahtalı Run to Sky yarışlarının en zorlu parkuru. Tahtalı Dağı’nın kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 1140 metre yükseklikteki Yaylakuzdere’den başlayacak olan Turna.com VK’nın bitiş noktası ise 2365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı zirvesi. Tamamlanması için iki saat verilen parkurda, sporcuların yüzde 25 ve yüzde 55 derece arasında değişen bir eğimde, 6 kilometre boyunca koşması bekleniyor. Parkurun tamamı çarşak araziden oluşuyor. “Sporu sevenlerin destekçisiyiz” ve “Gökyüzünü sevenlerin destekçisiyiz” sloganlarıyla etkinliğin sponsorları arasında yer alan Turna.com‘un da desteğiyle koşulacak bu parkurda, sporcuların yarı koşu yarı kaya tırmanışı şeklinde ilerlemesi bekleniyor.

Beş kategoriden oluşan ve yaklaşık bin sporcunun katılması beklenen Mammut Tahtalı Run to Sky yarışında, Turna.com Vertical Kilometer’ın yanı sıra; Ultra XL Sky Marathon kategorisine giren Mammut Tahtalı Ultra Sky, Çıralı sahilinden başlayıp, 2365 metre yükseklikteki Tahtalı Dağı zirvesinde biten Tahtalı Run to Sky, Çıralı sahilinden Olympos Teleferik Alt istasyona dek uzanan 58.8 km uzunluğundaki Tahtalı Berg Sky Race ve 28. km’lik Chimera Run parkurları da var.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here