Uçak Bileti

Ağrı’nın en önemli turistik çekim merkezi olan İshakpaşa Sarayı, Topkapı Sarayı’ndan sonra son dönemlerde yapılan, ismi en çok duyulan saraylar arasında. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi sınırlarında bulunan saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük yapısı olarak biliniyor.

Kitabesinde yapılış tarihi olarak 1784 yılının görüldüğü İshakpaşa Sarayı, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Kayalık ve sert zemine yerleşen sarayın üç cephesi de dik ve ulaşım açısından elverişsiz konumda.

Ishakpasa-Nasil-Gidilir

Kalelerin savunma açısından önemini kaybettiği bir dönemde yapılmasından dolayı, tepelere karşı savunma özelliği bulunmayan saray, taş işçiliği ve oymacılığı ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.

Türk kültürünü en iyi yansıtan saraylar arasında gösterilen İshakpaşa, külliyesi ile birlikte geniş bir kompleks oluşturuyor. Yapının tamamı, Dış cephe, Birinci ve ikinci avlu, Selamlık dairesi, Cami binası, Aşevi (Darüzziyafe), Hamam, Harem dairesi odaları, Merasim ve eğlence salonu, Takkapılar, Cephanelik ve erzak odaları, Türbe binası, Fırın, Zindan, İç mimari bölümlerinden kapılar, pencereler, dolaplar, şerbetlikler, şöminelerden oluşuyor.

Mobil Uygulama

İki kattan ulaşan saray bölümünde toplam 366 odası bulunan İshakpaşa, taş duvarlarının arasındaki doğal boşluklarla ısınma sorunu çözüyor. Yapıldığı döneme göre oldukça fark yaratan bu sistem günümüzde mimarlık dünyasının ilgisini çeken en önemli özelliklerden biri.

Sarayın ikinci avlusunda bulunan Selçuklu türbe mimarisini yansıtan kümbet şeklindeki kesme taş türbede ise Çolak Abdi Paşa, İshak Paşa ve yakınları yatıyor.

Doğubeyazıt’a Nasıl Gidilir

Ishakpasa-Dogubeyazit

Ankara ve İstanbul’dan haftanın 7 günü direkt uçak seferlerinin bulunduğu Ağrı Havalimanı, Doğubeyazıt’a ulaşmak için en kolay seçenek. Ağrı uçak bileti alarak İshakpaşa Sarayı’nı keşfetme yolunda ilk adım atılabilir. Türkiye’nin belli başlı merkezlerinden şehirlerarası otobüslerle Ağrı’ya gelip, Ağrı’dan Doğubeyazıt’a dolmuşlarla geçilebiliyor.

Ağrı uçak biletinin alternatifi ise Kars uçak bileti ya da Iğdır uçak bileti almak. Her iki şehirden de Doğubeyazıt’a servis ve dolmuşlarla ulaşmak mümkün. Ankara ve İstanbul’dan Kars ve Iğdır’a düzenli seferler var.

Ağrı otobüs bileti seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en etkileyici yerlerinden biri olan İshakpaşa Sarayı, yılın her dönemi alternatif yer arayanlar için ideal.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here