Uçak Bileti

Çocukluğumuzdan bu yana ‘erkek adam kadından fazla kazanır’, ‘kadın kısmı çalışmaz’ gibi cinsiyetçi sözlerle büyüdüğümüzü düşünürsek, iş yaşamında karşımıza dikilen cinsiyetçi ücret ayrımı ve bu ayrımın varoluş hikayesini daha kolay çözümleyebiliriz. Tabi kolay çözümlenmesi bu ayrımın kabul edilebilir olduğu anlamına da gelmiyor. Aksine, dünyanın başka yerlerinde ücretin cinsiyet yerine emek karşılığı belirlendiği güzel ülkeler olduğunu hatırlatıp, ‘işte görüyorsunuz ne kadar da mükemmel, benim bir şey söylememe gerek yok, görüyorsunuz’ diyerek maaşa zam ayrıma son istemenin zamanı gelmedi mi?

Cinsiyetçi Ücret Ayrımının En Az Görüldüğü 5 Ülke

1. İsveç

Modern yaşam koşullarının yanı sıra şahane manzaralarıyla da bilinen bir Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç, kadın ve erkeğin yıllık gelir bakımından neredeyse aynı seviyede yer aldığı o güzel ülkelerden biri. Eğer siz de İsveç’te yaşayan bir kadınsanız, yılda ortalama 39 bin 996 dolar kazanabilirsiniz. Erkeklerse ‘oh biz nasılsa daha fazla kazanırız’ diye boş yere sevinmesin çünkü İsveçli erkeklerin ortalama yıllık geliri 40 bin dolar.

2. Danimarka

‘Dünyadaki en mutlu insanlar nerede yaşıyor’ sorusuna verilecek en doğru yanıtlardan biri Danimarka olabilir. Anketlerle de kanıtlanan bu mutlulukta; ekonomik refah, özgürlük, yüksek yaşam standartları gibi pek çok olumlu faktörün rolü var. Olay, kadın ve erkek arasındaki ücret eşitliğine geldiğinde ise ülkedeki kadınların yılda ortalama 35 bin 986 dolar, erkeklerin de 40 bin dolar kazandığını söylesek, mutluluk için yeni bir sebep yaratabilir miyiz?

Mobil Uygulama

3. Kanada

Kışın termometrenin eksi 55 dereceye dek düştüğü Kanada, yaşamak için pek cazip görünmeyebilir ama bu ülkede, ‘erkek çocuklarınıza feminizm öğretin çünkü cinsiyetçilik kültürünü değiştirmek erkek çocuklarının sorumluluğudur’ diyen bir başbakan olması fikrinizi bir nebzede olsa değiştirebilir. Bu arada Kanada’daki kadınların yılda ortalama 35 bin dolar, erkeklerin ise ortalama 40 bin dolar kazandığını da eklemeden geçmeyelim.

4. Avustralya

Anket sonuçlarına göre insanların en çok yaşamak istediği ülkelerden biri olan Avustralya, dünyanın pek çok ülkesine göre cinsiyetçi ücret ayrımının en az görüldüğü yerlerden. Sokaklarında güleryüzlü insanların dolaştığı bu huzur dolu ülkede, kadınların yılda ortalama 33 bin 747 dolar kazanırken erkeklerin elde ettiği kazanç ise yılda 40 bin doları buluyor.

5. Hollanda

Listenin başı ve sonu arasındaki ülkelere bakınca bile kadın ve erkek arasındaki ücret ayrımının ne derece fazla olduğunu görebilirsiniz. Zira Hollanda‘da kadınların yıllık ortalama kazancı ile erkeklerin kazancı arasında yaklaşık 10 bin dolar fark var. Hollanda’da iş yaşamına dahil olan bir kadın yılda ortalama 30 bin 844 dolar kazanırken erkeklerde bu rakam 40 bin dolar civarında.

İş yaşamında kadın olmanın getirdiği binlerce zorluğa rağmen çalışmaktan vazgeçmeyen ve emeğinin peşinde mücadele eden kadınların olduğunu bilmek geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlıyor. Ücretin emeğe göre belirlendiği, bu hesapların yapılmasına ve konuşulmasına gerek kalmayan nice 8 Martlara! 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here