Uçak Bileti

Bratislava, Slovakya’nın başkenti. Her yıl binlerce turist Bratislava’nın tarihi şehir merkezini ve birbiri yanına sıralanmış enfes mimarisini görmek için geliyor. Sadece Avusturya başkenti Viyana’ya yakın değil aynı zamanda Avusturya ve Macaristan gibi iki bağımsız ülkeyi birbirine bağlayan bir şehir olma özelliğine de sahip. Bratislava’ya geldiğinizde görmeden gitmemeniz gereken yerlerin bir listesini sizler için yaptık.

Bratislava’da Görülmesi Gereken Yerler

1. Bratislava Kalesi

Danube nehrinin tepesinden bakan kocaman bir kaleyi görmezden gelmek imkânsız. Başkent Bratislava’nın adeta en önemli sembolü olan kale görülecek yerler arasında ilk sırayı alıyor. 1811’deki yangında tamamen yok oldu ancak 1960’da tekrar yapılarak eski ihtişamına kavuştu.

2. Slovak Ulusal Tiyatrosu

Neo-rönesans tarzı inşa edilen tarihi Slovak Ulusal Tiyatrosu halka 1886 yılında açıldı. Hviezdoslav meydanında yer alan tiyatroda 2005 yılında ABD başkanı George Bush konuşma yapmıştı. Binanın kendisi doğal bir güzelliğe sahip ve meşhur operaları ile dünyanın her yanından ziyaretçileri çekmeyi başarıyor.

Mobil Uygulama

3. Slovak Ulusal Yükseliş Köprüsü (UFO Köprüsü)

1967 ve 1972 yılları arasında yapılan köprü bu süreç içerisinde tarihi olarak çok önemli olan Vydrica ve bir sinagogun yok olmasına sebep oldu. Ancak köprü çok ciddi bir şekilde bölgenin insan trafiğini arttırdı ve gelişmesine ön ayak oldu. Köprünün üzerinde bulunan restoran muhteşem bir panoramik manzaraya sahip. Şeklinden dolayı ise turistler tarafından çoğunlukla UFO köprüsü olarak biliniyor.

4. Başkanlık Sarayı

Zarif rococo sarayı 1760’lara dayanan tarihi ile Slovakya Cumhuriyeti Başkanının makam koltuğu ve birçok kişi tarafından da Slovak Beyaz Sarayı olarak adlandırılıyor. Saray Habsburg kraliyet ailesinin düzenlediği birçok balolara ve partilere ev sahipliği yaptı ve Barok müziğinin de merkezi haline geldi. Joseph Haydn bazı çalışmalarını burada da sergilemiştir.

5. Başpiskopos Sarayı

Klasik bir saray mimarisine sahip olan Başpiskopos Sarayı tarihi şehir merkezindeki en popüler yerlerden biri. Esztergom’un eski başpiskoposunun da evi olan anıt günümüzdeki en önemli mimari eserlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ise Bratislava valisinin evi olarak hizmet veriyor.

6. St. Elisabeth Mavi Kilisesi 

Çoğunlukla Mavi Kilise olarak da bilinen Katolik kilise 1913’de yapıldı ve Bratislava tarihi şehir merkezinin doğu tarafında yer alıyor. Art Nouveau tarzı mimarisinin sahibi Ödön Lechner. Macar Kralı II. Andrew’ın kızı Elizabeth’e ithaf edilmiştir.

7. Apollo Köprüsü

2005’de yapılan köprü Danube üzerindeki en yeni yapı. Köprü, Amerikan İnşaat Mühendisleri Topluluğunun OPAL ödülüne aday gösterdikleri tek Avrupa projesi ve bu ödülü de kazanmıştır. Özellikle ışıklandırıldığında görülmeye değer bir eser.

8. St. Michael Kapısı (St. Michael’s Gate)

Ortaçağ zamanlarında şehir tamamen surlarla çevrilmişti ve giriş sadece çok iyi korunan tek bir kapıdan yapılabiliyordu. St Michael Kapısı 13. Yüzyıldan günümüze gelen tek kapı. 51 metreye ulaşan kulesi ise 14. Yüzyıla ait ve savaş aletlerini sergiliyor.

9. Ana Meydan

Şehir merkezindeki ana meydan Bratislava’nın en meşhur yeri denilebilir. Burada görebileceğiniz yerler arasında eski Belediye Binası, Roland Çeşmesi, Japon, Yunan ve Fransız konsoloslukları, Apponyi Sarayı, Macar Bankası ve Palugyay Sarayı bulunuyor. Her yıl Kasım ayının sonundan Aralık sonuna kadar noel fuarı da yine burada düzenleniyor.

10. Napolyon’un Askeri Heykeli

Fotoğraf çekmek için en sık ziyaret edilen yerlerden biri de buradaki Napolyon askeri. Heykel Fransanın 300 atlı ve 9000 piyadesinin Bratislava’yı ziyaretini temsil ediyor. Fransanın zaferi Pressburg barış anlaşması ile kazanılmıştı.

11. St. Martin Katedrali

St Martin Katedrali hem boyut hem de önem açısından Bratislava’da ilk sırada yer alıyor. Yedi asırdır Bratislava Kalesinin altında yer alan katedral 1563 – 1830 yılları arasında kraliyetin taç giyme törenlerinin yapıldığı yerdi. Aralarında Rahibe Teresa’nın da bulunduğu toplamda 11 kral ve kraliçe burada taç giydi.

12. Schöner Náci Heykeli

Náci (gerçek adı Ignac Lamar) Bratislava’nın sokak ve kafelerinin 40 yıldır vazgeçilmezi olan bir eser. Bratislava’nın yerlileri onu kibar, sakin ve fakir ancak her daim düzgün giyinen ve tüylü bir şapka takan adam olarak bilirler. Şehir merkezinde gezer, kadınların elini öperken Almanca, Macarca ve Slovakça iltifatlar edip çiçek verirdi.

13. Slovak Radyosu

Şehirdeki en ilginç binalardan biri. Ters bir piramit şeklindeki bina Çekoslovakya döneminin sosyalist mimarisiyle tasarlandı. Ayrıca dünyanın en çirkin 30 yapıları arasında da yer alıyor ama yine de görmeye değer. Binlerce kişi görmek için geliyor ne de olsa.

14. Slavin

Şehrin tam tepesinden muhteşem bir manzaraya sahip olan mezarlık askeri bir anıt niteliğinde. 6,845 Sovyet askerinin II. Dünya Savaşında Bratislava ve Batı Slovakya’nın bağımsızlığı için 1945’de hayatını kaybetmesinden sonra ebedi uykuya yatırıldığı yer. Bölgede 6 toplu mezar, 278 bireysel mezar ve 40 metre yüksekliğinde bir Sovyet askeri heykeli bulunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here