Uçak Bileti

Aspendos Antik Kenti, zengin tarihiyle tanınan Türkiye’nin bulunan önemli kültür varlıklarından biri. MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş olan antik kent, Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs köyünde bulunuyor. Ticaret yolu üzerinde yer aldığı için her daim oldukça önemli bir konuma sahip olan Aspendos Antik Kenti, agora, tiyatro, stadyum, hamam, sarnıçlar, dükkanlar gibi yapılardan oluşuyor.

Yapılarının çoğunun günümüze kadar gelebildiği antik kentin en meşhur yapısı ise 12 bin kişilik antik tiyatrosu. MS 2. yüzyılda Romalı Zenon tarafından inşa edilen bu antik tiyatro günümüze ulaşabilen sahnelerin en eski örnekleri arasında gösteriliyor. Her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen Aspendos Antik Kenti günümüzde tiyatro, konser gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti, Antalya

Anadolu’da kendi adına madeni para bastıran ilk şehirlerden biri olan Aspendos Yunan efsanesine göre Truva Savaşı’ndan sonra Pamphylia’ya gelen Argive kolonicileri tarafından kurulmuş.

Yanında bulunduğu Köprüçay (Antik Eurymedon) ve üzerinde bulunduğu ticaret yolları sayesinde önemli bir konuma sahip olan Aspendos, tarih boyunca pek çok kez işgal edildi. Bir süre Büyük İskender’in egemenliğinde kalan kent, en parlak günlerini Roma Dönemi’nde yaşadı. Roma Dönemi’nde antik kente dev bir tiyatro ve su yolları inşa edildi.

Mobil Uygulama

Dünyadaki en iyi korunmuş antik tiyatrolardan biri olarak bilinen Aspendos Tiyatrosu, bölgede bulunan küçük tepenin yamacında kurulu. Devrin tanrılarına ve imparatoruna adanarak inşa edilen yapı, Theodoros’un oğlu Zenon tarafından tasarlandı. Sahip olduğu müthiş akustikle dikkat çeken bu görkemli tiyatro, 15-20 bin kişilik bir kapasiteye sahip.

Tiyatronun etrafında bulunan agora, bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası ile anıtsal tak, cadde ve Hellenistik tapınak, antik kentte görülmesi gereken diğer yapılardan.

Aspendos Antik Kenti’nde tiyatrodan sonra gelen en önemli kalıntı ise şehirdeki su kemerleri. Kuzeydeki dağlardan şehre su getiren bu su kemerleri, 1 km uzunluğuna sahip. Günümüzde büyük çoğunluğu ayakta olan yapı, çağın mühendislik becerisini ortaya koyuyor.

Bizans Döneminde varlığını sürdüren Aspendos Antik Kenti, Selçuklu Döneminde bir kervansaray olarak kullanıldı. 1930’da Atatürk tarafından ziyaret edilen antik kent, Atatürk’ün isteği üzerine restore edilip, halka açıldı.

Aspendos ziyaret saatleri

Antik dönemden kalma en önemli kentlerden biri olan Aspendos, dini bayramların birinci günü dışında her gün ziyaret açık. Antik kent Nisan-Ekim aylarında 08.00-19.00 arasındaki, Kasım-Mart aylarında 08.00-17.00 arasındaki saatlerde ziyaret edilebiliyor. Müzekart sahiplerinin ücretsiz ziyaret edebildiği antik kente kart sahibi olmayanlar 25 TL karşılığında bilet alarak girebiliyor.

Aspendos nerede

Antalya ile Alanya ilçeleri arasındaki bölgede yer alan Aspensdos, Toros Dağları’ndan doğup Akdeniz’e dökülen Köprüçay Nehrinin yanında konumlanıyor.

Antalya Aspendos
Aspendos Antalya

Aspendos’a nasıl gidilir
Aspendos Antalya merkezden yaklaşık 50 km mesafede konumlanıyor. Serik beldesinde bulunan antik kente gitmek için Antalya Otogarı’ndan sürekli kalkan otobüsler bulunuyor. Bu otobüslerle Serik’e ulaşabiliyorsunuz. Serik’e geldikten sonra ise Aspendos’a giden minibüslere binmeniz gerekiyor.

Bu minibüs de sizi Aspendos Tiyatrosu’nun önünde indiriyor. Bunun yanında antik kente araba ile ulaşmak da mümkün. Antik kent Belek’e 18 km, Side’ye 36 km, Alanya’ya 94 km mesafede bulunuyor.

Antalya’nın kültürel zenginliklerini keşfetmek için yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip Aspendos Antik Kenti’ne muhakkak uğrayın! En uygun Antalya otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasını ziyaret edin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here