Uçak Bileti

Türkiye’den yola çıkarak arabayla gidilebilecek ülkeler güzel bir yurtdışı seyahati seçeneği oluşturuyorlar. Arabayla yurtdışı seyahati hiç kuşkusuz ki şehirleri daha özgür bir şekilde keşfetmenize ve dilediğiniz yerde zaman veya ulaşım kısıtlaması olmadan zaman geçirebilmenize imkân tanıyor. İstediğiniz yerde durabiliyor olmak, manzaranın tadını çıkarmak ya da keşfedilmemiş yerleri keşfetmek arabayla çıkılan yurt dışı seyahatlerinde oldukça büyük bir konfor.

Sanılanın aksine ise aslında araba ile yurt dışına çıkmak oldukça kolay. Türkiye içindeki seyahatlerden bir farkı yok. Ancak bu kez önce yapılması gereken bazı işlemler, toplanması gereken çeşitli evraklar var. Tek fark bu. Siz de yurt dışına araba ile seyahat etmek istiyorsanız; hangi ülkeleri gezebilirsiniz veya gerekli prosedürler neler bu yazıda bulabilirsiniz.

Arabayla Gidilebilecek Ülkeler

Arabayla Gidilebilecek Ülkeler Listesi

arabayla gidilebilecek ülkeler

Türkiye’den özel aracınız ile aslında gerekli vize işlemlerini uygulamanız dâhilinde istediğiniz ülkeye seyahat edebilirsiniz. Fakat hem çok yol gitmeyeyim hem de farklı bir ülke görmüş olayım diyorsanız Türkiye’den arabayla gidilebilecek ülkeler listesi şöyle;

  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Gürcistan
  • Azerbaycan
  • İran
  • Irak
  • Suriye

Bu yerler ülkemize sınır kapısı bulunan arabayla gidilebilecek ülkeler arasında. Tabii ki Yunanistan ve Bulgaristan Avrupa ülkeleri olması nedeniyle Schengen vizesini şart koşuyor. Gürcistan ise hem vize hem pasaport istememesi açısından kolaylıkla gidebileceğiniz bir ülke.

Mobil Uygulama

Yunanistan’a Arabayla Nasıl Gidilir?

Yunanistan’a Arabayla Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Yunanistan’a arabayla gitmek için İpsala ve Pazarkule sınır kapılarını kullanabilirsiniz. Eğer yakın yerlere de gitmek ve bir tur yapmak istiyorsanız Kuzey Makedonya veya Arnavutluk ülkeleri oldukça güzel alternatif ülkeler. Yunanistan’ın Arnavutluk ile sınır kapısı Kakkavia ve Kuzey Makedonya ile sınır kapısı Evzoni olmak üzere kullanılabilecek sınır kapılar mevcut.

Arabayla Yunanistan’da Alexandroupoli, Kaval, Thassos, Samothraki, Metamorfosis, Selanik gibi tatil yerleri arabanızla doya doya keşfedebilirsiniz.

Bulgaristan’a Arabayla Nasıl Gidilir?

Bulgaristan’a Arabayla Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Bulgaristan oldukça yakındır. Sınır kapısına varmanız dahilinde yaklaşık 7 ila 10 saat arasında ülkeye giriş yapabilirsiniz. 670 km’lik bir uzaklıkta olan Bulgaristan’a Edirne’nin sınırında bulunan Kapıkule gümrük kapısından çıkış yapılmaktadır. Gümrük kapısından geçebilmek Bulgar vizesi veya Schengen vizesine ihtiyaç vardır.

Gürcistan’a Arabayla Nasıl Gidilir?

Gürcistan’a Arabayla Nasıl Gidilir?

Araba ile yapacağınız Gürcistan seyahatinde birçok sınır kapısını kullanabilirsiniz. Eğer Gürcistan’da rotanız Batum olacaksa; Artvin, Trabzon ve Rize’den Batum oldukça yakın mesafededir. Artvin merkezden Batum merkeze 75 kilometre.

Normalde 1 saat 45 dakikalık mesafe ama gümrük kuyrukları süreyi uzatıyor. Trabzon merkezden Batum merkeze 206 kilometre. 2 saat 40 dakikalık mesafe. Rize merkezden Batum merkeze 127 kilometre. 1 saat 44 dakikalık mesafe.

Arabayla Yurtdışına Çıkmak İçin Gerekli Olan Belgeler

Arabayla yurtdışına çıkışlarda belirli evraklar gerekiyor. Evrak toplama süreci dışarıdan ilk bakıldığında karmaşık ve zor gibi görünse de pek vakit almıyor aslında. Arabayla yurt dışına çıkacak kişiler gümrük kapısında gerekli belgeler, pasaport ve vize ile sırasını beklemeli.

Yeni Çipli Ehliyet

Yeni Çipli Ehliyet

Yurt dışına araçla çıkacağınız zaman gereken en önemli belge aslında yeni çipli bir Türkiye Cumhuriyeti ehliyeti. Türkiye’de son 4-5 yıldır uygulanan yeni çipli ehliyet sayesinde, uluslararası bir ehliyete sahip olmuş oluyorsunuz.

İlk ehliyet başvurularında artık herkes uluslararası ehliyet sahibi oluyor ya da mevcut ehliyetini yenileyerek yine bu avantajdan faydalanabiliyor. Böylece, çipli ehliyet almanız, yurt dışında araba kullanabilmeniz için yeterli oluyor.

Pasaport

Pasaport

İster arabayla ister farklı bir ulaşım aracı olsun yurt dışına çıkmak için mutlaka pasaport sahibi olmalısınız. Pasaportunuz ile birlikte vizeniz de hazır olmalı.

Uluslararası Sigorta

Uluslararası Sigorta

Yeşil sigorta veya yeşil kart olarak da bilinen uluslararası sigortayı Turing Kurumu veriyor. Ödemeyi de yine Turing ofislerine yapıyorsunuz. Bu sigortayı yaptırmak  zorunlu. Yani bu sigorta işlemini gerçekleştirmediğiniz sürece gümrük kapısından geri dönersiniz. Ülke girişlerinde mutlaka sınırda soruluyor.

Bu sigorta yurt dışında kaza yapılması halinde karşı tarafın masraflarını karşılıyor. Yalnız belirtelim, sadece karşı tarafın masrafını karşılamakla yükümlü. Kendi aracınızın başına olası bir hasar gelmesi durumunda maliyet sizden ya da bağlı olduğunuz kasko şirketinden sorumlu olacaktır. Uluslararası sigorta için belirli ücret bulunmaktadır. Bu ücret süreye göre farklılık gösterebiliyor.

GEÇERLİLİK SÜRESİ         OTOMOBİL        

1 Ay                                    59,06 €                   

2 Ay                                    82,69 €   

3 Ay                                    106,31 € 

4 Ay                                    129,94 € 

Ruhsat

Yolculuk yapacağınız araç, ya sizin üzerinize kayıtlı olmalı ya da ruhsat sahibi mutlaka yanınızda bulunmalı. Başkasının arabasıyla yurtdışına çıkmak istiyorsanız ve aracın sahibi sizinle gelmiyorsa tasdikli bir vekâletname hazırlanması gerekiyor.

Bu vekâletname aracın ruhsatıyla beraber yanınızda ise yeterli olacaktır. Eğer araç kiralayarak sınır kapılarından geçmek istiyorsanız bu konuda kiralama yaptığınız şirkete de danışabilirsiniz.

Yurtdışı Çıkış Harç Pulu

Yurtdışı çıkış harç pulunu sınır kapısında satın alabilirsiniz.  Yurt dışı çıkış harç bulu 2022 fiyatı 150 Türk Lirası.

Türkiye’nin Sınır Kapıları Listesi

Türkiye'nin Sınır Kapıları Listesi

Türkiye’den araba ile çıkış yapmak için açık gümrük kapıları bulunmaktadır.

  • Yunanistan gümrük kapısı, Pazarkule
  • Yunanistan gümrük kapısı, İspala
  • Bulgaristan gümrük kapısı, Kapıkule
  • Bulgaristan gümrük kapısı, Hamzabeyli
  • Bulgaristan gümrük kapısı, Dereköy
  • Gürcistan gümrük kapısı, Türkgözü
  • Gürcistan gümrük kapısı, Aktaş
  • Gürcistan gümrük kapısı, Sarp

Arabayla Yurtdışı Turunun Maliyeti

Arabayla Yurtdışı Turunun Maliyeti

Çekirdek bir aile olarak arabayla yurtdışı turunun maliyeti gidecekleri ülke sayısı, gidiş rotaları, yaz ve kış sezonu tercihi ve kalınan konaklama merkezlerinin imkân seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Arabayla bir tur planlarsanız eğer bir ailenin yakıt masrafı ortalama 500 Euro civarındadır. 

Yaz sezonunda konaklama fiyatları artmaktadır. Arabayla tura çıkan dört kişilik ailenin toplam masrafı ortalama 2.350 Euro ile 3.650 Euro arasında değişiklik gösterebilir. Tabii bu rakamlar mekân ve ulaşımdaki farklılıklara göre değişiklik gösterecektir.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here