Uçak Bileti

Ülkemizde nereye gitsek ne kadar şanslı olduğumuzu bir kez daha anlıyoruz. Doğusu ayrı, Egesi ayrı, Karadeniz’i ayrı güzelliklerle dolu. Ama bazı şehirlere daha genç şans veriyoruz. Amasya da benim için öyle oldu. Bu kadar seveceğimi bilseydim daha erken gider görürdüm. Ama ne demişler her şey vaktini bekler. Amasya’yı size merkez ve çevresi şeklinde 2 gruba ayırarak anlatacağım. Bugünkü rotamız Amasya merkezde gezilecek yerler.

Amasya merkez oldukça küçük. Gezilecek yerler de birbirine oldukça yakın konumda. O nedenle yürüyerek gezmeye müsait. Yalnızca bir kaç yere araçla gidiliyor. Giyin en rahat ayakkabılarınızı şehri adımlayarak keşfedin. Yalıboyu evlerinin, görkemli kaya mezarlarının, tarihe meydan okuyarak günümüze ulaşan camilerin seyyah ruhunuzu beslemesine izin verin.

Amasya Merkezde Gezilecek Yerler

  1. Pontus Kralları Kaya Mezarları
  2. Yalıboyu Evleri
  3. Mehmet Paşa Camii
  4. Mustafa Bey Hamamı
  5. Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi
  6. Saat Kulesi
  7. Hazeranlar Konağı
  8. Şehzadeler Müzesi
  9. Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi
  10. II. Bayezid Külliyesi
  11. Amasya Arkeoloji Müzesi
  12. Burmalı Minare Camii

Pontus Kralları Kaya Mezarları

Pontus Kralları Kaya Mezarları

Amasya’ya hakim bir dağın yamacında devasa görkemli mezarlar şehrin birçok yerinden yerinden görünüyor. Mezarlara çıktığınızda ise tüm Amasya ayaklarınızın altında oluyor. Bu mezarlar Amasya’yı İÖ. 302’den İÖ. 26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait. Vadi boyunca 21 tane mezar olduğu biliniyor ancak günümüze yalnızca birkaçı ulaşabilmiş. Pontus Kral Kaya Mezarları hakkında daha detaylı bilgi için mutlaka bu yazıyı okuyun.

Pontus Kralları Kaya Mezarları konumu burada.

Mobil Uygulama

Yalıboyu Evleri

Yalıboyu Evleri amasya gezilecek yerler

Amasya merkezde gezilecek yerler listesinin en göz alıcı yerlerinden biri Yalıboyu Evleri. Yeşilırmak kıyısı boyunca uzanan yan yana dizilmiş bu tarihi evler Amasya’nın kendine özgü mimarisini göz önüne seriyor.

Yalıboyu Evleri konumu burada.

Mehmet Paşa Camii

Mehmet Paşa Camii

Mehmet Paşa Cami; 1486’da II.Bayezid’in oğlu Şehzade Ahmet’in Lala’sı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Türk mermer işçiliğinin nadir örneklerinden biri olan caminin ağaç oymacılığının en güzel örneklerinden biri olan kapısı Amasya Müzesi’nde sergileniyor. 

Mehmet Paşa Camii konumu burada.

Mustafa Bey Hamamı

Mustafa Bey Hamamı

1436’da Yörgüç Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından yaptırılmış bu hamam. Osmanlı hamam mimarisinde olduğu gibi sıcaklık, ılıklık ve soğukluk bölümlerinden oluşuyor. Günümüzde halen hizmet veren hamamı dışarıdan görebilir ya da tarihi bir hamamda yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Mustafa Bey Hamamı konumu burada.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi, Amasya’da İlhanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan tek eser olma özelliği taşıyor. Döneminde burası bimarhane, darüşşifa olarak kullanılmış. Bimar “hasta” demektir. Bimarhane ya da darüşşifa binaları, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hastaları iyileştirme amacıyla kullanılan yerlerdir.

Burası Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak biliniyor. Müze adını Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli hekimlerinden ve 14 yıl boyunca başhekimlik yapmış Sabuncuoğlu Şerefeddin’den alıyor. Müzede 10 ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletlerinin sergilendiği ve tedavi yöntemlerinin gösterildiği Sabuncuoğlu Salonu, cerrahi operasyon ve tedavilerin yapıldığı Sabuncuoğlu Kliniği ve o dönemki hastalara uygulanan müzik terapide kullanılan musikinin temel aletlerini görebileceğiniz Müzik Tedavi Salonu bulunuyor.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi konumu burada.

Saat Kulesi

Saat Kulesi amasya gezilecek yerler

Amasya Saat kulesi Amasya Şehir Merkezi’nde Hükümet Köprüsü’nün yanında yer alıyor. Kule 1865’te, Amasya Mutasarrıfı Şair Ziya Paşa tarafından yaptırılmış. İlk inşasından hemen sonra bir yangına maruz kalmış. Ancak asıl talihsizliği 1940 yılının şubat ayında yaşamış.

Dönemin Valisi Talat ÖNCEL tarafından bitişiğindeki ahşap Helkıs Köprüsü’nün yıkılıp betonarme olarak yeniden yapılması sırasında köprü inşasına engel olduğu öne sürülerek ve yerine daha modern bir saat kulesi yapılması vaadiyle ortadan kaldırılmış. Günümüzdeki saat kulesi 2002’de Amasya Valisi Hüseyin POROY tarafından asli haline uygun bir şekilde tekrar yapılmış.

Saat Kulesi konumu burada.

Hazeranlar Konağı

Hazeranlar Konağı

Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından 1865’te yaptırılmış Hazeranlar Konağı. Konak, adını bu konakta uzun süre oturan Hazeran Hanım’dan alıyor. Günümüzde etnoğrafya müzesi olarak hizmet veriyor.

Burada teşhir edilen eserler arasında 19.yüzyıl yaşantısını yansıtan giysiler, halı ve kilimler, konakta kullanılan günlük mutfak eşyaları gibi malzemeler bulunuyor. Giriş ücreti 20 TL. Müze kart geçerli.

Hazeranlar Konağı konumu burada.

Şehzadeler Müzesi

Şehzadeler Müzesi

Yalıboyu’nun en eski köprülerinden olan Alçak Köprü’nün ayağındaki iki katlı ahşap bina, Şehzadeler Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzede şehzadelikleri Amasya’da geçmiş olan Osmanlı Sultanlarının heykelleri ve o dönemi yansıtan kıyafetleri sergileniyor. Amasya merkez gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmenizi öneririm. Giriş ücreti 10 TL. Özel müze olduğundan müze kart geçeli değil.

Şehzadeler Müzesi konumu burada.

Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Hüsn-ü hat Türk-İslam Sanatları içerisinde önemli bir yere sahip. Bu sanata yön verenlerin başında “Reis-ül Hattat” Amasyalı Şeyh Hamdullah yer alıyor. Bu önemli kişinin adının verildiği müzede hat sanatının örnekleri sergileniyor. Müzede; Sümer, Mısır, Hitit ve diğer medeniyetlerin yazılarının gelişim süreci ve ciltçilik, ebru, tezhip gibi sanatların yapım aşamaları tanıtılıyor. Giriş ücreti 10 TL. Müze kart geçerli değil.

Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi konumu burada.

II. Bayezid Külliyesi

II. Bayezid Külliyesi

Külliye, 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmış. İlk inşa edildiğinde; yemekhane, mutfak, kiler, fırın ve ahır olmak üzere beş ayrı birimden oluşuyormuş. Günümüze cami, medrese ve imaret kısımları ulaşabilmiş.

II. Bayezid Külliyesi konumu burada.

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi’nde Tunç Çağı’ndan tutun, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait birçok medeniyetin eserlerini bir arada görebilirsiniz. Müzenin en ilgi çekici bölümü İlhanlıların Anadolu hakimiyeti döneminde Amasya’da emirlik yapmış kişilere ve yakınlarına ait mumyaların sergilendiği bölüm.

Müze koleksiyonunda Roma Dönemine ait bir Elmalı Mozaik sergileniyor. Mozaiğin üzerinde yer alan elma ağacı, Amasya misket elmasıyla özdeşleşmiş. Bu bölgede 1700 yıl öncesinde de elmanın önemli bir meyve olduğunu gösteriyor. Amasya Müzesi giriş ücreti 20 TL. Müze kart geçerli.

Amasya Arkeoloji Müzesi konumu burada.

Burmalı Minare Camii

Caminin kitabesinden caminin iki kardeş tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu kardeşler II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in vezirlerinden Necmeddin Ferruh Bey ve kardeşi Haznedar Yusuf. Caminin inşa tarihi 1242’dir. Minarenin etrafını dolanan yivlerden dolayı Burmalı Minare Cami denmiş. Amasya Müzesi’nde sergilenen İlhanlı nazırlarının mumyaları buradan çıkarılmış. Bence burayı da mutlaka ziyaret edin.

Burmalı Minare Camii konumu burada.

Bu özel yerleri görmek için tek yapmanız gereken Amasya uçak bileti seçeneklerine göz atmak. Ayrıca diğer Amasya içeriklerimi okumayı da ihmal etmeyin.

Boraboy Gölü

Pontus Kral Kaya Mezarları

Amasya’da Ne Yenir

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here