Uçak Bileti

Aktarmalı uçuş hem yurt içinde hem yurt dışında gerçekleşebiliyor. Bir çok yolcu da transit uçuşlar hakkında bir çok detayı merak ediyor. Bagaj, check-in, aktarma yerinde havaalanından dışarı çıkmak gibi konu başlıkları aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gereken hususlar arasında bulunuyor.

Bu yazıda size aktarmalı uçuşlar hakkında tüm bilinmesi gerekenleri anlatacağım. Aktarmalı uçuş nedir, nasıl yapılır, bagaj alınır mı gibi sorulara yanıt bulabileceksiniz.

Aktarmalı Uçuş Hakkında Tüm Bilgiler

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Aktarmalı uçuş ya da transit uçuş, iki şehir arasında direkt uçuşların olmadığı durumlarda, en az bir şehir durağı olan uçuşlara deniyor. Siz herhangi bir uçak bileti sitesinden bilet alırken kalkış ve varış noktası girdiğinizde size uçuş opsiyonları sunuyor. Burada dikkat etmeniz gereken bir ayrım var. Uçuş ya direkt olarak bağlantılı aktarma uçuşudur ya da yolcu sorumluluğunda aktarma uyarısı vardır. Biraz daha detaylı ele alalım.

Bağlantılı uçuş sizin için en konforlu en rahat olacak aktarmalı uçuş seçeneği olacaktır. En büyük kolaylığı aktarma yaptığınız yerde uçaktan indiğinizde valiz alma bölümüne devam etmeden transit yolcu kapısından geçerek devam uçuşunuzun kapısına gidebilirsiniz.

Mobil Uygulama

Bir diğer önemli nokta da özellikle yurt dışı uçuşlarda ön plana çıkıyor. Diyelim ki uçuşunuz vizesiz ya da kendi vizesini isteyen bir ülkeye. Ancak aktarma uçuşunuz schengen isteyen bir ülkedense transit yolcu olduğunuz için vize sahibi olmanıza gerek kalmıyor. E tabi bunun dezavantajı da aktarma süreniz uzunsa havalimanından dışarı çıkamamak oluyor.

Peki ya satılan bilette yolcu sorumluluğunda aktarma ibaresi varsa? Bu ne anlama geliyor? Bu uçuşlar bağlantılı uçuş değil anlamına geliyor. Yani aktarma şehri vize isteyen bir yerse ülkenin vizesine sahip olmalısınız. Çünkü transit yolcu bölümünden geçmeyeceksiniz. Valizinizi teslim alıp ikinci uçuş için tekrar check-in yapmanız gerekiyor. O nedenle bilet alırken özellikle bu adıma dikkat edin.

Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır?

Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır?

Aktarmalı uçuş nasıl yapılır sorusunda yine epey işinize yarayacak çok önemli bir tüyo paylaşacağım sizinle. Bunu bir örnek üzerinden anlatayım. Diyelim ki biletiniz Bodrum kalkışlı Ankara aktarmalı Samsun’a. Check-in’i Bodrum’dan yapmış olmanız ve ilk uçuşa katılmanız gerekiyor. Yani uçuşa Ankara’dan binemiyorsunuz.

Ancak dilerseniz dönüşte Ankara’da inebiliyorsunuz. Ankara’da indiğinizde yalnızca kabin bagajınız varsa direkt havalimanından çıkış yapabilirsiniz. Eğer bagajınız varsa transit alandan çıkış yaptıktan sonra kayıp bagaj bölümüne gidip aktarma uçuşuna devam etmeyeceğinizi söyleyerek bagajınızı devam uçağına yüklenmemiş olacağından teslim alabilirsiniz. Bu yönteme havacılıkta skiplagged deniyor. Yine de bu bir risk ve bunu göze almanız gerekiyor.

Zaten uçuşun tamamını gerçekleştirecekseniz kalkış noktanızda valizleri teslim edip, aktarma şehrinde transit yolcu bölümünden diğer uçuşa geçip indiğiniz şehirde valizleri teslim alarak rahat bir şekilde aktarmalı uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Alınır mı?

Eğer aktarmalı uçuşunuz bağlantılı uçuşsa aktarma şehrinde bagaj alımı yapılmaz. Valizler havayolu tarafından devam uçağına taşınır ve yolcu bagajını varış noktasında teslim alır.

Aktarmalı Uçuşlarda Check-in Nasıl Yapılır?

Aktarmalı Uçuşlarda Check-in Nasıl Yapılır?

Aktarmalı uçuşlarda check-in kalkış noktasında bir kez yapılır, bu devam uçuşunun da check-in ini kapsar. İkinci uçuşunuzun da bileti kesilir ve koltuk numaralarınız belirlenir. Size aktarma şehrinde yalnızca devam uçuşunuzu beklemek kalır.

Aktarmalı Uçuşta Havaalanı Dışına Çıkmak Mümkün mü?

Aktarmalı Uçuşta Havaalanı Dışına Çıkmak Mümkün mü?

Aktarmalı uçuşunuz yurt içindeyse ve yeterli vaktiniz varsa havalimanından dışarı çıkabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay uçuş saatinizden 1 saat önce tekrar havalimanında olmak olmalı.

Eğer aktarma uçuşunuz yurt dışında ise burada en önemli faktör aktarma şehrinin vize isteyip istememesi. Vize isteyen bir ülkeyse ve sizin vizeniz yoksa havalimanından çıkış yapamazsınız. Eğer vizeniz varsa ya da zaten vizesiz bir ülkedeyseniz ve elbette bekleme süreniz uzunsa o halde yeni bir şehri keşfetmenin tadını çıkarın.

Uçak bileti satın almak için sizi bağlantımıza davet ediyorum. 😊 Keyifli seyahatler.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here