Uçak Bileti

Ağrı Dağı Milli Parkı, 5137 metre yüksekliği ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek, dünyanın ise en büyük ikinci volkanik dağının yer aldığı, eşsiz manzarası ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü bir rota. Efsanelere konu olan Ağrı Dağı’nın da içinde yer aldığı milli park, Türkiye, Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırlarının kesiştiği noktada kurulu.

Ağrı Dağı Milli Parkı Rehberi

Milli park, farklı yeryüzü oluşumları, zengin flora ve faunası, sulak alanları ve etkileyici doğasıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi tarafından ziyaret ediliyor. Milli parkın doğusunda ise 3896 m yüksekliğindeki stratovolkanik dağ olarak geçen Küçük Ağrı Dağı’nı görmek mümkün.

Nuh Peygamberin Gemisi ve Nuh Tufanı olaylarının geçtiği yer olarak da bilinen bölge, ülkemizde olduğu kadar dünyada da büyük ölçüde tanınıyor. Farklı birçok kültürde de adı geçen, kutsal kitaplarda bahsedilen Nuh Tufanı sonrasında Nuh’un gemisinin indiği yerin Ağrı Dağı olduğuna yönelik bir inanış var. Büyük Ağrı Dağı’nın güneydoğu eteklerinde yer alan İrem Bağları’nda da Hz. Adem ile Hz. Havva’nın yaşadığına ilişkin çok sayıda söylence var.

Dağcılık, doğa yürüyüşü, tırmanma, yaban hayatını gözlemleme, fotoğrafçılık ve görsel sanatlara ilgisi olanların keyifle zaman geçirebileceği Ağrı Dağı Milli Parkı, zengin peyzaj güzellikleri ile doğanın renklerinin en iyi gözlemlendiği yerlerden.

Mobil Uygulama

Ağrı Dağı Milli Parkı Özellikleri

Ağrı Dağı Milli Parkı

Farklı medeniyetlerin izlerinin de görülebildiği tarihi ve kültürel katmanların yer aldığı özgün bir bölge burası. Tarih boyunca Hurriler, Urartular, Kutlar, Hunlar, Araplar, Selçuklular, İlhanlılar, Harzemşahlar, Timuroğulları, Safaviler, Çıldıroğulları, Akkoyunlular, Karakoyunlular için yerleşim yeri olmuş. 1514 yılından sonra ise Osmanlılar bölgeyi egemenliği altına almış.

Milli parkı ziyaret edenlerin büyük bir kısmı dağcılığa ilgi duyanlar. Yurt dışından gelip bu sporu profesyenel olarak yapan, Ağrı Dağı Zirvesi’ni hedefleyen dağcıların sayısı hayli fazla. Geniş bir platoda konik bir şekilde gökyüzüne yükselen Ağrı Dağı yerli yabancı pek çok dağcının hayallerini süslüyor.

Zirveye kadar tırmanmak için profesyonel bir dağcı olmak şart. Ancak bu spora yeni başladıysanız ya da sadece gezip görmek amacınız varsa Ağrı Dağı turlarına katılıp bölgeyi keşfedebilir belli yüksekliğe kadar rehber eşliğinde çıkabilirsiniz. Ağrı’dan ve yakın şehirlerden, milli parkı görmek isteyenler için çok sayıda tur düzenleniyor.

Milli parkın bitki örtüsü çok zengin. Ardıç, gürgen, huş, kafkas üçgülü, kırmızı üçgül, aküçgül, yabani fiğ, yabani yonca, kılçıksız brom, tilki kuyruğu, koyun yumağı, yabani arpa, yabani buğday ve yabani çavdar yayılış gösteren bitki türleri arasında. Keşfedilmeyi bekleyen adını hiç duymadığımız bitki türleri de var.

Vahşi hayat bozulmamış ve büyük bir hassasiyetle korunuyor. Ur keklik, kaya kekliği, çil keklik, yaban koyunu, çengel boynuzlu dağ keçisi, tilki, kurt, tavşan, vaşak, yaban domuzu, akbaba, kartal, şahin, doğan, engerek yılanı, alabalık ve sazan ise bölgede yayılış gösteren önemli hayvan türlerinden.

Ağrı Dağı Milli Parkı önemli kuş göç yollarının da üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla kuş gözlemciliği için de çok uygun. Eğer kuş gözlemciliği ilginizi çekiyorsa göç zamanı milli parkı ziyaret edin. Yanınızda mutlaka iş gören bir dürbün ve ihtiyaç duyabileceğiniz ekipmanlar olsun.

Milli parkta bulunan sulak alanlar balık türlerine ve su kuşlarına yaşam alanı sunuyor. Birçok kuş, sürüngen, kemirgen ve memeli de bu bölgede yaşamını burada sürdürüyor. Milli parktaki sulak alanlar, Ağrı Dağı’nın zirvesinden gelen kar sularıyla besleniyor. Hiç bir kimyasal kirliliğe maruz kalmayan tertemiz sular, bitkilere ve yaşayan tüm canlılara hayat veriyor.

Ağrı Dağı Görülmesi Gereken Yerler

Ağrı Dağı Milli Parkı rehberi

Dağın zirvesinde ülkemizin en büyük buzulunu görebilirsiniz. Ağrı Dağı ve yakın çevresini kaplayan 88 bin 104 hektarlık alan, 2004’ten bu yana milli park korumasında.

Ağrı Dağı Milli Parkı’nda en çok ilgi çeken yerlerden biri şüphesiz Korhan Yaylası’ndaki meteor çukuru. Burada yaşayan halk bu çukurun bir meteor düşmesi sonrası oluştuğuna inanıyor. Çukur 60 metre derinlik, 35 metre genişliğinde ve hayli ilginç. Yapılan araştırmalar ise bu çukurun karstik erime sürecinde oluştuğunu gösteriyor. Milli park sınırları içerisinde bulunan meteor çukuru, benzerleri arasında dünyada en büyük ikinci çukur olma özelliğine sahip.

Ağrı Dağı Milli Parkı Nerede?

Ağrı Dağı Milli Parkı, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine 10 km, Ağrı’ya 100 km, Iğdır’a ise 40 km uzaklıkta.

Ağrı Dağı Milli Parkı yol tarifi burada.

Ağrı Dağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Ağrı Dağı Milli Parkı'na Nasıl Gidilir?

Iğdır ve Ağrı’daki havalimanlarını kullanarak Türkiye’nin belli başlı merkezlerinden bağlantılı olarak bu şehirlere ulaşmak mümkün.

Ayrıca Türkiye’nin pek çok şehrinden Ağrı ve Iğdır’a otobüsle ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden araç kiralayarak, kolaylıkla milli parkı keşfe çıkabilirsiniz.

ⓘ En ucuz Ağrı otobüs bileti ve Ağrı uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Anadolu’nun en yüksek noktası olan Ağrı Dağı’nın da içerisinde bulunduğu milli park, doğal güzellikleri ile keşfe değer. Seyahat severler için çok sayıda alternatif sunan bölge, Doğu Anadolu’yu tanımak için iyi bir başlangıç noktası da olabilir.

Ağrı Dağı Sıkça Sorulanlar

Ağrı Dağı’nın üstünde ne var?

Ağrı Dağı’nın zirvesinde, 5.137 metrelik yükseklikte, genellikle bir buzul ve kar örtüsü bulunuyor.

Ağrı Dağı’nın yarısı nerede?

Ağrı Dağı’nın yarısı Türkiye’de, Ağrı ili sınırları içinde. Diğer yarısı ise İran’ın Doğu Azerbaycan eyaleti sınırları içinde bulunuyor.

Ağrı Dağı’nın yüzde kaçı Ağrı’da?

Ağrı Dağı’nın büyük bir kısmı Ağrı ilinde bulunuyor. Ağrı Dağı’nın Ağrı il sınırları içindeki kısmı, özellikle dağın batı eteklerini ve zirvesini kapsıyor.

Ağrı Dağı Iğdır’da mı?

Ağrı Dağı Iğdır’da değil, Ağrı ilinde yer alıyor. Ağrı Dağı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve adını Ağrı ilinden alıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here