Uçak Bileti

Yurt dışı çıkış harcı, yurt dışına seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının ödemekle yükümlü olduğu vergiyi ifade ediyor. Yurt dışına çıkışta ödenen bu harç bankalar, vergi daireleri ve PTT’den yatırılabildiği gibi havalimanı, sınır kapıları ve liman hudut kapılarından pul şeklinde de alınabiliyor. Hadi şimdi detaylara göz atalım.

Yurt Dışı Çıkış Harcı İle İlgili Uyarılar

Yurt Dışı Çıkış Harcı İle İlgili Uyarılar

Yurt dışı çıkış harcını pasaport kontrolüne girmeden önce yatırmanız gerekiyor. Bayram, resmi tatiller ve uzun tatil dönemi gibi havalimanı ve sınır kapılarında yoğunluk yaşanan dönemlerde yurt dışı çıkış harcını son dakikaya bırakmamaya özen gösterin. Bu dönemlerde artan yoğunlukla beraber yurt dışı çıkış harcı kuyrukları oluşabiliyor.

Pasaport kontrolüne girmeden önce harcınızı yatırmamanız halinde görevli polis memuru sizi harç pulu satın almak üzere sıradan çıkarabilir. Böyle bir durumda yeniden pasaport kuyruğuna girerek telaşa kapılabilirsiniz.

Çıkış harcı konusunda en pratik yöntem seyahatinizden birkaç gün önce banka şubeleri ya da internet üzerinden ödeme yapmak. Yurt dışı çıkış harcını seyahat tarihinden 30 gün önceye kadar ödeyebiliyorsunuz. Ödeme sırasında TC kimlik numaranız ve pasaport numaranızı belirtmeniz gerekiyor.

Mobil Uygulama

Yurt Dışı Çıkış Harcı’nın Yatırıldığı Bankalar

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Akbank
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Garanti Bankası
  • Şekerbank
  • Finansbank
  • Denizbank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • PTT

Yurt Dışı Çıkış Harcı Havalimanında Ödenir mi?

Yurt Dışı Çıkış Harcı

Bazı havalimanlarında yurt dışı çıkış harç pulu otomatları bulunuyor. Bu makinelerde nakit ya da kredi kartıyla ödeme yaparak, dilediğiniz kadar harç pulu satın alabiliyorsunuz. Ödeme yaptıktan sonra harç pulu, varsa para üstü otomattan veriliyor. İşlemlerle ilgili herhangi bir sorun olduğunda +90 216 588 88 26 numaralı telefondan destek alabiliyorsunuz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı İnternetten Yatırılır mı?

Çıkış harcını hesabınızın bulunduğu bankaların mobil ya da internet şubeleri üzerinden pasaport bilgilerinizi girerek yapabiliyorsunuz. Ayrıca İnternet Vergi Dairesi’nin https://ivd.gib.gov.tr web sitesinde yer alan ‘hızlı ödeme’ bölümünde Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme menüsü üzerinden de kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.

Yurt dışı Çıkış Harcından Muaf Olan Kişiler

  • Yurt dışında oturma izni bulunan ve bunu belgeleyenler
  • Çifte vatandaşlar (ikinci ülkeye ait pasaportlarını ya da oturum kartını beyan etmeleri halinde)
  • Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan deniz, hava ve demiryolu araçlarında yurt dışına çıkış sırasında görevli olanlar
  • 7 yaşını doldurmamış çocuklar

Yukarıda belirtilen kişilerin durumlarını belgeleyememeleri halinde bu harcı ödemeleri gerekiyor.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinden önce pasaport kontrolü sırasında pasaport polisine sunmaları gereken yurt dışı çıkış harcının yatırıldığına dair belge banka dekontu, vergi tahsil belgesi ya da fiziki pul şeklinde olabiliyor. Harç bedelinde geçtiğimiz yıla göre henüz bir değişiklik olmadı. Yurt dışı çıkış harcı 2024 yılı için 150 TL.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Kimlikle Seyahat Edilen Ülkeler İçin de Ödeniyor mu?

Türkiye’nin ikili anlaşma yaptığı ve kimlikle seyahat edilen Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Moldova’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının yurt dışı çıkış harcını ödemeleri gerekiyor. Kimlikle seyahat edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise çıkış harcı uygulamasından muaf tutuluyor. KKTC’ye seyahat eden kişiler kimlikle seyahatleri sırasında harç ödemiyorlar. Pasaportla çıkışlarda ise harç ödenmesi gerekiyor.

İster pasaportunuzla, ister kimliğinizle yurt dışına çıkışlarda yurt dışı çıkış harcını yatırmanız gerekiyor. Günübirlik yurt dışına çıkışlarda da bu harcı ödemek zorundasınız. Kullanılan pasaport türü ne olursa olsun tüm TC vatandaşları yurt dışı çıkış harcını yatırmak durumunda.

Dünyanın En Büyük Havalimanları

Couchsurfing Nedir & Nasıl Kullanılır?

Uçağa Nasıl Binilir? A’dan Z’ye Uçuş Rehberi

Otobüs Bileti

3 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here