Uçak Bileti

Belki de yılın en güzel zamanları seyahate çıktığımız ve planlamasını yaptığımız süreçler. Yola çıkmak, gezmek insanı her zaman mutlu eden ve heyecanlandıran bir aktivite. Ancak bu eğlenceli durumu planlarken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Özellikle ekonomik süreçlerin gezilerimizi bu denli etkilediği dönemlerde maliyet hesabını yaparken ince eleyip sık dokumak mecburiyetinde kalabiliyoruz. Hele ki yurt dışı gezisi planlıyorsanız döviz kurlarının getirdiği maddi yükü azaltmak için bazı hesaplamaları daha dikkatli yapmakta fayda var.

Söz konusu plan ve hesaplamalarda en büyük gider kalemlerinden biri konaklama. Planlanan gezinin süresi ve gidilmesi düşünülen yerler konaklama noktasındaki kararları en çok etkileyen ayrıntılar. Elbette nasıl bir yolculuk deneyimi istediğiniz de bu süreçte etkili.

Konforuna düşkün bir gezgin iseniz size en uygun barınma seçeneklerini incelemeli ve ona göre yola çıkmalısınız. Ancak “benim tek derdim daha çok gezmek ve daha çok görmek” diyorsanız, kamp çantası ve çadırınızı sırtınıza alabilir veya daha uygun alternatiflere yönelebilirsiniz. Özellikle uzun gezilerde bütçenizi sarsmayacak konaklama seçeneklerine gelin birlikte göz atalım.

Erken Rezervasyon veya Ortak Kullanım

Tatil planlarını anlık yapmak pek fazla tavsiye edilen bir durum değil. Ekonomik bir gezi yapmak istiyorsanız rotanızı erkenden çizmek hem zaman hem de bütçe konusunda önemli bir tasarruf sağlayabilir. Özellikle otel veya pansiyon konaklamalı bir gezi düşünüyorsanız her gününüzü planlamak daha ekonomik olacaktır.

Mobil Uygulama

Hangi bölgenin hangi tarih aralığında daha ucuz konaklama seçenekleri sunacağına bakabilmek için erken bir plan yapmak gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü ziyaret etmek istediğiniz tarihlerde gideceğiniz bölgede yer alan bir festival, etkinlik gibi durumlar, konaklama ücretlerini iki katına varan oranda yükseltebiliyor.

Bunu göz önünde bulundurarak tatil yapmayı planladığınız yerin daha sakin olduğu dönemleri tercih ederek otel, pansiyon veya ev ücretlerinden tasarruf edebilirsiniz. Bu noktada gezmeyi planladığınız bölgenin mevsimsel turizm olanaklarını da hesaba katmakta fayda var. Örneğin deniz kenarında bir yaz tatili planlıyorsanız, mevsimin en sıcak ve yoğun olduğu dönemleri tercih etmek barınma masrafınızı katlayabilir.

“Ben bunların hiçbirini düşünmek istemiyorum, dilediğim zaman dilediğim yerde konaklamak istiyorum” derseniz evinizi sırtınızda taşıyabilirsiniz. Elbette belirli kurallar ve önlemler nedeniyle her yerde çadır kuramayabilirsiniz ancak yine önden bir planlama ve araştırma ile gideceğiniz yerin kamp alanlarını veya çadır kurulabilecek doğal bölgelerini belirleyerek en ucuz çadır fiyatları ile konaklama masrafınızı en aza indirebilirsiniz. 

Yurtdışı için de gitmek istediğiniz ülkenin veya bölgenin en çok tercih edildiği dönemlerine değil de hem size uygun hem de konaklama talebinin düştüğü tarihlere gezi planlamak mantıklı olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu noktada ilk dikkat edilmesi gerekenlerden biri ise erken rezervasyon.

Yaz için bir tatil planlıyorsanız en geç ilkbahar aylarında bir rota çizmek ve ona göre otel rezervasyonlarınızı yaptırmak size ekstra bir tasarruf kalemi olarak artı sağlayacaktır. Yine aynı şekilde kış aylarında yola düşmeyi istiyorsanız planlarınızı yaz veya sonbahar aylarından yaparak kış turizminin temelde pahalı olan barınma sorununu uygun fiyata çözebilirsiniz.

Konaklama masraflarını azaltma noktasında yurt dışı gezilerinde daha çok karşılaştığımız hosteller de öne çıkan bir seçenek. Otel ve pansiyonlara göre çok daha uygun fiyatlar sunan hostellerde bireysel bir oda kullanımı ne yazık ki mümkün olmayabiliyor. Ancak bir veya iki gece konaklayıp yoluna devam etmeyi düşünen bir gezginseniz sizin için kabul edilebilir bir seçenek gibi duruyor. Bununla birlikte hostellerin mutfak gibi kullanım alanları sunması; yeme-içme noktasında size hem tanıdık lezzetlere sahip olma hem de ucuza beslenme şansı vermektedir.

Yurt içi bir gezi planında da eğer kalabalık bir ekiple yola çıkacaksanız hep birlikte ev kiralamak mantıklı bir tercih olabilir. Barınma masrafını ciddi oranda düşürecek olan bu tercih evde yemek yapabilme imkânı da sunduğu için beslenme bütçesinde de tasarruf yapmanızı sağlayabilir. Ek olarak, tatilinin büyük bir kısmını yolda geçiren ve gezmek en büyük arzusu olan gezginler için pansiyon gibi daha düşük maliyetli tercihler de düşünülebilir. Sadece uyumak ve duş almak için kullanacağınız bir yere çok fazla para ödememek, yolda olmayı sevenler için en doğru tercih gibi duruyor.

Biraz Zahmetli Olsa da En Ucuz Alternatif: Çadır

Çıkmayı dilediğiniz bir gezi için en uygun konaklama alternatifinin çadır olduğu su götürmez bir gerçek. Kendine göre belirli zorlukları olsa da artı yönlerinin çekiciliği bir gün herkesin çadır deneyimiyle tanışmasını sağlayabilir. Öncesinde kamp ve çadır deneyimi olan gezginler için hiç düşünülmeden tercih edilebilecek olan çadırda konaklama da önceden belirlenecek bir plan dahilinde daha sağlıklı olacaktır.

Gitmeyi planladığınız bölgede herhangi bir kamp alanının olup olmadığı, ilk kontrol edilmesi gereken noktalardan biri. Yolunuzun üzerinde veya tatilinizi yapmak istediğiniz yerde herhangi bir kamp alanı olması, hem güvenlik hem de temiz su gibi hayati noktalarda sizi rahatlatabilir. Herhangi bir otel veya pansiyona göre çok daha uygun kiralama ücretlerine sahip kamp alanları ile daha sağlıklı bir çadır deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bununla birlikte gitmek istediğiniz bölgede herhangi bir kamp alanı bulunmuyorsa, yerel yönetimin çadır kurulumu konusunda işaret ettiği alanları öğrenmekte fayda var. Zira son dönemlerde orman yangınları veya diğer doğa olayları sebebiyle, bazı bölgelerde kamp kurulmasına izin verilmemektedir. Bu nedenle yola çıkmadan önce detaylı bir araştırma yapmanız gerektiğini unutmayın.

Son olarak çadır ile yola çıkmanın dezavatajlarına da değinmek gerekirse, rotanızda yaşanan herhangi bir yağış veya beklenmedik hava değişimleri işinizi zorlaştırabilir. Bu nedenle çantanızı her şeye hazırlıklı olacak şekilde düzenlemeniz gerektiğini unutmamak gerekir. Bununla birlikte çadırda konaklamak, özellikle uyuma ve dinlenme gibi noktalarda belirli konfor standartlarından feragat etmeyi gerektirebilir. Yanınızda fazla bir ağırlık taşımak istemiyorsanız çadır matı üzerinde uyuyabilirsiniz. Yorucu bir tatilde, mat üzerinde uyumanın fazla konforlu gelmeyeceğini ise unutmamak önemli.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here