Uçak Bileti

Uçak yolculukları hayatımızda eskisinden çok daha fazla yer alıyor. Birçok destinasyona ucuz uçak bileti bulmanın kolaylığı, hava yolu şirketleri arasındaki rekabetin de olumlu etkisiyle birlikte birçok kişi kısa mesafelerde bile uçak yolculuklarını tercih eder oldu.

Yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin uçak yolculuklarına hala mesafeli yaklaşan, uçak yolculuğundan endişe eden ciddi bir kesim var. Uçma korkusu, modern çağın çözüm bulunamayan sorunlarından biri haline geldi. Yükseklik korkusu, boşlukta olma hissi, havada yaşanan sarsıntılar gibi sebeplerin neden olduğu uçma korkusunu aşmak sanıldığı kadar zor değil.

Uçak Korkusunu Yenmek İçin Yapılabilecekler

1. Türbülans’tan korkmayın

Uçuş korkusu olan birçok kişinin en çok tedirgin olduğu konuların başında türbülans geliyor. Uçuş pratiği açısından sıradan bir olay olarak kabul edilen türbülansın uçağın düşmesine neden olma gibi bir sonucu bulunmuyor. Uçuş esnasında havadaki uçağı sallayan türbülans basit bir meteorolojik olayın yansıması aslında.

Türbülans sırasında kemerlerin takılmasının istenmesinin nedeni de uçağın düşme ihtimali olmasından ziyade yolcuların yanındaki kişilerin üzerine devrilmesini engellemek. Genellikle kısa süreli yaşanan türbülans olaylarında uygun hava akımı yakalandığında uçuş normale dönüyor. Bugüne kadar türbülans nedeniyle düşen bir uçağa rastlanmadı.

Mobil Uygulama

2. Uçaktaki sesler normal

Uçuş esnasında uçak içerisinde farklı sesler duyulması da oldukça normal. Araba, tren, gemi seyahatlerinde motor sesi başta olmak üzere dış etmenlere bağlı olarak sesler duymak ne kadar normalse uçuş esnasında da farklı seslerle karşılaşmak bir o kadar normal.

Bisiklet sürerken bile hava akımı ve zemine bağlı sesleri duyduğumuzu biliyoruz. Havada duran devasa motorlu araçtan da farklı sesler duymak korkutucu olmamalı.

3. Büyük uçakları tercih edin

Uçuş korkusunu bir türlü yenemeyenler için özellikle uzun uçuşlarda işe yarayacak bir önerimiz var. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte uçak bileti almaktan çok daha fazlasını yapabiliyoruz. Yolcular uçak modelinden, koltuk sayısına kadar akla gelmeyecek birçok detayı görerek uçak bileti araması yapabiliyor.

Uçma korkusunu atlatmanın en güzel yollarından biri de çift koridorlu, geniş gövdeli uçaklarla yolculuk etmek. Airbus A380, A330 ya da Boeing 747, 777 gibi uçaklara bakmak, rahat bir yolculuk sağlamada oldukça yardımcı olabiliyor. Türk Hava Yolları’nın İzmir-İstanbul hattında sıklıkla sefere çıkan çift koridorlu uçaklarda uçtuğunuzu bile anlamıyorsunuz.

4. Koltuğunuzu seçin

Uçak biletinizi satın aldınız ve uçuş vaktiniz yaklaşıyor. Zamandan tasarruf için online check-in yaparak koltuğunuzu seçme hakkına sahipsiniz. Kalkış ve iniş anındaki sarsıntılardan en az etkilenmek için kanatlara yakın koltukları seçmek avantaj sağlıyor.

Pencereden dışarıyı izleyerek rahatlayabileceğinizi düşünüyorsanız pencere kenarı koltuğu seçebilirsiniz. Sıkışmışlık hissi yaşıyorsanız koridordaki koltuklar sizin için ideal. Acil çıkış koltukları ise diğer koltuklara göre daha rahat ve konforlu olduğundan olumlu etki yapabilir. Uçağın arkasına doğru ilerledikçe koltuk genişliklerinin daraldığını unutmayın.

5. Uçakları izleyin

Yurt içi uçuşlarda uçuştan en az 1 saat yurt dışı uçuşlarda ise uçuş saatinden en az 2 saat önce havalimanında olmak gerekiyor. Uçuş zamanı yaklaşırken havalimanında kalkış iniş yapan uçakları seyrederek rahatlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda güvenli iniş ve kalkış yapan uçakların seyredilmesinin rahatlatıcı bir etkisi olduğu kanıtlanmış.

Kalkıp inen uçakları seyrederken bu uçakların içerisinde kendinizin olduğunu hayal ederek, kendi yolculuğunuzun da rahat geçeceğini düşünebilirsiniz. Kalkıp inen uçakları seyretmek başta biraz tedirginlik yaratsa da belirli bir andan itibaren keyifli bir duruma dönüşüyor.

6. Kendinizi meşgul edin, kitap okuyun

Uçuş esnasında gelen seslere ya da ufak sarsıntılara takılmak yerine beyni meşgul etmek, yolculuğun rahat geçmesi açısından önemli bir yer tutuyor. Aklı farklı şeylerle meşgul ediyor olmak tedirginliği en aza indirmeye yardımcı oluyor.

Uçakta kitap okumak, koltuk arasında bulunan hava yolu şirketinin dergilerine, yemek menülerine ve alışveriş kataloglarına göz gezdirmek, müzik dinlemek, bulmaca çözmek, sayı saymak gibi aktiviteler zamanın hızlı geçmesine yardımcı oluyor.

7. Kabin ekibini izleyin, hayatları uçakta geçiyor

Olası tedirgin eden durumlar sırasında uçakta görev yapan uçuş ekibini izlemek de rahatlatıcı bir etkiye sahip. Gün içerisinde saatlerce süren birden fazla uçuş yapan kabin ekibinin hayatının uçaklarda geçtiğini hatırlayarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Sürekli havada olan kişileri izlemek beyninizde sisin de bu duruma alışabileceğinizi göstermesi açısından önemli. Her an sakin olan ve ihtiyaç anında yolcuları destekleyen kabin ekibine güvenin.

8. Sakız çiğneyin

Uçuş korkunuzu geçirmenin en kolay yöntemlerinden biri de sakız çiğnemek. Sakız çiğnediğiniz anda vücudunuz bu aktiviteyi tehlikesiz ve güvenli bir an olarak algılayarak rahatlamanızı sağlıyor.

Vücut basıncını dengeleyen sakız çiğneme eylemi ile kulağınızın tıkanmasını da önlüyorsunuz. Ayrıca solunum yolu sıkıntısı yaşayanlara uçak yolculuklarında sakız çiğnemek tavsiye ediliyor. Orta kulağınızın çalışmasıyla birlikte bulantıların da önüne geçiliyor.

9. Müzik dinleyip uyuyun

Kişinin kendini en rahat hissettiği anlardan biri de uyku. Beynimiz ne kadar rahat hissederse o kadar kolay uykuya dalabiliyoruz. Bu nedenle uçuş sırasında sakin kalıp, kulaklığımızla müzik dinleyip uykuya geçebilirsek zamanın ne kadar çabuk geçtiğini anlayamıyoruz.

10. Uçtukça korkular azalır

İnsan hayatındaki korkuların birçoğu korkularla yüzleşmemekten dolayı hayat boyu devam ediyor. Korkuları yenmenin en kolay yöntemi ise ne kadar zor bir adım olursa olsun deneyime dayanıyor. Uçuş korkusu olanların kendilerini uçmaya zorlamaları ve uçuş deneyimi kazanmaları zamanla bu korkuyu yenebileceklerini gösteriyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here