Uçak Bileti

Sırt çantasıyla seyahat etmek insana özgürlük hissi verdiği kadar seyahat bütçesine de katkı sağlıyor. Valize bağımlı olarak her adımını çantaya göre ayarlamak zorunda kalmadan dilediğince hareket edebilmenin keyfi bambaşka.

Sırt çantası, sağladığı özgürlük hissinin yanı sıra seyahat sırasında bütçede oluşabilecek sürpriz masrafları da engelleyen bütçe dostu bir seyahat ekipmanı. Sırt çantasıyla ucuza gezmenin yolları bu yazıda.

Sırt Çantasıyla Ucuza Gezmenin Yolları

1. Hafif bir çanta

Sırt çantasıyla seyahatin ana faktörlerinden biri ‘az olan çoktur’ kuralı. Buna uyarsanız birçok şey hazır demektir. Bazen öğrenciler çantaya 6 mayo 10 pantolon koyarak yola çıkıyor. Tahmin edilebileceği gibi bu pek de akılcı bir yöntem değil. Bu kadar ağır bir çantayla gezdiğinizde hareket kabiliyetiniz sınırlanıyor. Ayrıca hafif olduğunuzda uçuşlarınızda ekstra ağırlık ücreti ödemekten de kurtulursunuz.

Mobil Uygulama

2. Değerli eşyalar evde kalsın

Manevi olarak sizler için değerli olan eşyaları yanınızda taşımanıza gerek yok. Sırt çantasıyla seyahat ederken aklınızda olması gereken tek şey pratik olmak. Aklınızın bir yerinde olması gereken düşünce kaybettiğinizde fazla üzülmeyeceğiniz şeyleri yanınızda bulundurmak olmalı. Tabiki sevdiğiniz bir elbiseyi ya da çantayı kaybetmek kötüdür ama uzun süre özleyeceğiniz bir şeyi kaybetmekten çok daha iyidir.

3. Birine haber verin

Çoğu zaman insanlar seyahate çıkıp ailesine ya da arkadaşlarına haber vermiyor. Eğer anne babanızın sürekli arkanızdan endişelenmesini istemiyorsanız o zaman mutlaka nereye gittiğinizi ve plan programınızı bilen başka birilerinin mutlaka olması gerekiyor. Her zaman da size ulaşabilmeleri için bir yol olmalı ve bunu baştan ayarlamalısınız. Acil bir durumda mutlaka ulaşılabilecek birileri olmalı.

4. Mutfağı olan bir hostelde kalın

Gideceğiniz hostelde kahvaltının ücrete dahil olduğunu ya da ortak kullanılan bir mutfak olup olmadığını kontrol edin. Genellikle mutfak eşyalarının bulunduğu bir mutfak bulunuyordur ve yemeklerinizi orada yapmak size ve arkadaşlarınıza uzun vadede çok fazla tasarruf sağlayacaktır.

5. Aylık/haftalık tren biletlerinden alın

Kuzey Avrupa, Güney Avrupa yada Asya gibi bir yerlerde seyahat edecekseniz bu ülkeleri kapsayan ve belli bir süre geçerliliği olan biletlerden almak çok mantıklı olacaktır. Tren istasyonlarında sıra beklemekten kurtaracağı gibi toptan bilet satın almış olacağınızdan maddi olarak da karlı çıkacaksınız.

6. Yankesicilere ve sahte sanatçılara dikkat

En gelişmiş ülkelerde dahi yankesicilik ve sahte sanatçılar bulunuyor. Bu insanlar turistler üzerinden para kazanma konusunda çok yeteneklidirler. Tek bir bakışta sizin yerli olmadığınız anlayabilir ve sizin üzerinizden para kazanabilirler. Düşük bütçeli gezerken paradan en iyi tasarruf etme yolu onu iyi saklamak, en çabuk harcama yolu da onu tedbirsiz davranıp çaldırmaktır.

Barlar ve kulüpler en yüksek paraları turistlere satılan içkilerden kazanıyor. Özellikle büyük şehirlerde ne zaman geleceğiniz ve nerelere gideceğinize kadar her şeyi biliyorlar. Mesela daha uzun kalacağınız aşikar olan yerlerde barlar öylesine gelip geçeceğiniz yerlere nazaran içkiyi daha pahalıya satar. Öncesinde marketten alıp içtikten sonra bu mekanlara giderseniz en azından daha az harcamış olursunuz. Bunun yanında birçok şehirde dışarıda içki içmek de serbest, gittiğiniz yerin rehberinden bu konuyla ilgili de bilgi bulabilirsiniz.

7. Kendi yemeğinizi getirin

Elinizin altında ufak bir çikolata yada benzeri enerji verecek türde yiyecekler olursa öğünler arası açlık krizlerini kolaylıkla atlatabilirsiniz. Dışarıda yemek yemeyerek bu tarz aperatiflerle ara öğünleri geçiştirmek maddi olarak çok büyük bir tasarruf sağlayacaktır.

8. Taksiye binmek yerine yürüyün

Evet taksiye atlayıp hemen gideceğiniz yere birkaç dakika içinde ulaşmak çok kolay gelebilir ama bunu yapmayın. Taksimetre, bahşiş ve gizli turist ücretini (birçok taksici turistleri bölge yerlilerinden çok daha pahalıya taşıyor) topladığınızda oldukça yüklü bir miktar fatura çıkıyor karşımıza. Biraz yürümek hem bedeninize, hem çevreye hem de bahsetmeye bile gerek yok cüzdanınıza iyi gelecektir. Eğer bir yer çok uzaksa o zaman da otobüs yada metroları tercih edin. Bilet/Jeton fiyatları Dünya’nın en pahalı şehirlerinde bile 2$’ın üstünde değil.

9. Club’larda size verilen içki kartlarına dikkat edin

Avrupa’da ki Club’lara gittiğinizde genellikle size bir içki kartı verilir. Her içki istediğinizde bu kartı gösterirsiniz ve ücreti çıkarken ödersiniz. Sarhoş müşterilerine iki katı içki parası ödeten birçok yer olduğu için bu konuda dikkatli olun ve ayrıca eğer kartınızı kaybederseniz, geçmiş olsun. Kayıp kartın ücreti astronomik seviyelerde olabilir. O yüzden kaybetmemeye çok çok özen gösterin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here