Uçak Bileti

Günde ne kadar meyve tüketiyorsunuz? Meyvelerin sağlığa yararları biliyor musunuz? Meyveler vücudumuzun sistemini ayakta tutan besin değerleri yüksek olan gıdalar.

Sağlık için faydalı kırmızı meyveler, seyahat sırasında yaşanan yorgunluğa ve hava değişimine karşı bünyemizi güçlendiren doğal gıdalar.

Sağlık İçin Faydalı Kırmızı Meyveler

1. Domates

Meyve mi sebze mi olduğu konusunda tartışmalar uzaya dursun domatesin faydaları saymakla bitmiyor. Bir zamanlar dalından kopardığınızda mis gibi kokan, ısırdığınızda içinden suyuyla birlikte çekirdeklerinin fışkırdığı leziz domatesler olamasa da domatessiz bir öğün planlamayın.

Mobil Uygulama

Anavatanı Güney Amerika olan domates, kıtanın keşfiyle beraber Avrupa’ya da girdi. Önceleri rengi sarı olan ve zehirli olduğu düşünülen domates, uzun süre bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirildi. Tarihteki itilmişliğine karşın, bugün sofraların ayrılmaz bir parçası haline gelen domatesin, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde etkili olduğu biliniyor.

Domatesin faydaları: Domatesin içinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların faydaları tartışılamaz. Organik domatesler, bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha çok flavonoit içerirler. Aynı zamanda antiviral özellikleri bulunuyor.

2. Kırmızı Elma

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan elma seyahat sırasında hayat kurtaran meyvelerden. Bir orta boy elma, yaklaşık 4 gram lif içeriyor. Çeşitli çalışmalara göre, günde iki adet orta büyüklükte elma yemek, kolesterol seviyesini yaklaşık yüzde 16 oranında düşürüyor.

İçeriğindeki çözünebilir lif pektin, kötü kolesterolü (LDL)’yi düşürürken, iyi kolesterol (HDL) oranını yükseltiyor. Bir besinin iyi lif kaynağı kabul edilmesi için en az 2.5-3 gram lif içermesi gerekiyor. Elmayı iyi lif kaynakları arasında sayabiliriz. Günde yaklaşık 25-40 gram arasında lif alımı önerilir, kadınlar için 25 gram erkekler içinse 38 gramdan daha fazla lif tüketilmesi önemli.

3. Kiraz

İdrar söktürücü özelliğiyle, böbreklerin dostu olan kiraz, vücudu zehirli maddelerden temizliyor. Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor.

Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya da yardımcı oluyor.

4. Çilek

Çilekler C vitamini içeren besin zincirinde ilk sıralarda yer alıyor. Antioksidan ve bitki özleri yüksek bir meyve. Kırmızılığı koyulaşan çileklerin antioksidan özelliğin daha fazla olduğu sanılıyor. Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur.

C vitamininin yanı sıra , mükemmel bir folik asit , manganez, potasyum, roflavin, B5 ile B6 vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asiti, bakır ve K vitamini kaynağıdır. Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler.

5. Nar

Nar, B vitaminleri, C vitamini, fosfor, demir, çinko, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içeriyor. Nar suyundaki yüksek antosiyanin türevi antioksidan etkilidir ve de kalp ve dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip. Nardaki vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar kalp sağlığını koruyucu etki gösteriyor.

Kötü kolesterolü düşürücü özelliğiyle LDL’nin damar çeperini delip duvara yerleşmesini ve tıkanıklıklar meydana getirmesini engelleyerek damar sertliğine karşı koruyor ve damar elastikiyetini artırıyor. Kan basıncını yükselten ACE adı verilen enzimi baskılayarak kan basıncının düşürülmesine yardım ediyor.

6. Nektarin

Yılda 550 bin ton şeftali ve nektarin üretimiyle dünya altıncısı konumundayız. Genelde diğer ülkelerde şeftali ve “tüysüz şeftali” olarak da bilinen nektarin yarı yarıya üretiliyor.

Türkiye’de ise halen üretimin yüzde 95’i şeftali, yüzde 5’i ise nektarinden oluşuyor. Ülkemizde en fazla Bursa ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Dünya şeftali üretiminin yüzde 50′sini Akdeniz ülkeleri karşılıyor.

Nektarin, betakaroten bakımından çok zengin. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği lutein ve zeaksantin göz sağlığı için önemli. Bağırsakları yumuşak tutucu etkisi var, kabızlıkta faydalı. Gut için yararlı. Anavatanının Çin olduğu düşünülen nektarin, A, B, C vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini içeriyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here