Uçak Bileti

Hafta sonu bir yerlere kaçsak, şöyle bir Batı Karadeniz havası alsak diyenler için adres Safranbolu olabilir. 2 günlük bu mini tatilde yöresel lezzetlerle midenizi bayram ettirip, göreceğiniz tarihi ve doğal güzelliklerle ruhunuzu besleyebilirsiniz. Safranbolu gezilecek yerler listemizde müzeler, manzara noktaları, harika doğa oluşumları bulunuyor.

Bozulmamış tarihi dokusuyla Safranbolu zamanda yolculuğun adresi. 1994 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor. Safranbolu adını dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safrandan alıyor.

Osmanlı sivil mimarisinin güzide örneklerine, nefes kesici kanyonlara ve nice güzelliğe ev sahipliği yapan Safranbolu gezilecek yerler listemize geçelim.

Safranbolu Hakkında

Safranbolu Nerede ?

Safranbolu, Karabük ilinin bir ilçesidir. Şehir merkezine 8 km uzaklıkta yer alıyor. Safranbolu, içinde barındırdığı tarihi yerler ve doğal oluşumları ile zengin bir ilçedir.

Mobil Uygulama

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir ?

Safranbolu’ya uçakla ulaşım: Safranbolu’ya en yakın havalimanı 136 km mesafedeki Kastamonu Havalimanı. Buradan da araç kiralayarak kara yolu ile ilçeye ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’ya otobüsle ulaşım: Türkiye’deki birçok şehirden Safranbolu’ya direkt otobüs seferleri bulunuyor. Direkt seferler ile kolaylıkla ilçeye gidebilirsiniz. Safranbolu’ya otobüs bileti satın almak için https://www.turna.com/otobus-bileti adresini ziyaret edebilirsiniz.

  • İstanbul-Safranbolu arası 410 km.
  • Ankara-Safranbolu arası 227 km.

Safranbolu’nun Neyi Meşhur ?

Safranbolu Gezilecek Yerler Safranbolu'nun neyi meşhur

Safranbolu’nun neyi meşhur sorusunun en popüler cevabı Safran olabilir. Safran ile üretilen birçok ürünü ilçede bulabilirsiniz. Safranlı zerde, safran çayı, safran lokumu… Burada bulunan lokumcuların önünden geçeceksiniz ve size ikram edecekler. Mutlaka tadına bakın ve sevdiklerinize de alın.

Ayrıca Safranbolu’da ne yenir derseniz Peruhi, Göbü, Bükme, Kuyu Kebabı, Cevizli Yayım, Safranbolu Baklavası, Bağlar Gazozu, Bütün Et, Tereyağlı Uzun Pakya Fasulye, Cimitli ve Cimitsiz Simit, Safranlı Zerde, Kiren Şerbeti gibi birçok lezzet tatmanız için sizi bekliyor.

Safranbolu Konaklama

Ben seyahatlerimde konaklama seçimlerime özenirim. Varsa yöreye has bir mimari, tarihi bir doku, ya da farklı bir konaklama deneyimi mutlaka onu tercih ederim. Safranbolu’da da bölgenin ruhunu hissedebileceğiniz çok güzel konaklar bulunuyor. Klasik bir şehir otelindense böyle bir evde konaklamanızı tavsiye ederim.

Safranbolu’da Gezilecek En Güzel 12 Yer

Safranbolu Evleri

Safranbolu Gezilecek Yerler safranbolu evleri

Safranbolu gezilecek yerler listemize ikonik Safranbolu Evleri ile başlayalım. Sokakları arşınlayalım, bol bol fotoğraflayalım. Tarihe dokunmak muazzam hissettiriyor. Safranbolu’nun yamaçlarına bembeyaz birer inci gibi dizilmiş bu evler.

Safranbolu evleri, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent mimarisinin günümüze kadar korunduğu bölgenin genel adı aslında. UNESCO tarafından 94 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınmış. Safranbolu evlerinin harcının yumurta akından yapıldığı ve uzun süre depreme dayandığı rivayet ediliyor. Bu evler birbirinin önünü kapatmayacak şekilde yapılmışlar.

Konum burada.

Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu Gezilecek Yerler kent tarihi müzesi

Kent tarihi müzesi, eski kalenin bulunduğu tepenin üzerinde bulunuyor. Kapısının üzerinde bulunan yazıta göre 1904’de Kastamonu Valisi Enis Paşa ve kentin Kaymakamı Mir Ahmet Beylerin gayretleri ve halkın da masraflarına katılımıyla yapılmış.

Bina 1976’ya kadar ilçenin Hükümet Binası görevini yapmış. Geçirdiği bir yangından sonra restore edilmiş ve müze olarak hizmet vermeye başlamış. Müzede Safranbolu’nun günlük yaşamından örnekler sunuluyor.

  • Kent Tarihi Müzesi giriş ücreti 10 TL. Müze kart burada geçerli değil.
  • Konum burada.

Kaymakamlar Gezi Evi

Safranbolu Gezilecek Yerler kaymakamlar gezi evi

Kaymakamlar Gezi Evi 18. ve 19. yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimini yansıtan Safranbolu Evleri arasında önemli örneklerden. 19. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin ediliyor.

Neden adı Kaymakamlar Evi derseniz, evin Sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendiymiş. Hacı Mehmet Efendi’ye yarbay karşılığı olan ‘Kaim -Makam’ denilmesi nedeniyle evleri de halk arasında bu isimle söylenmeye başlamış.

Evin bahçesinde soluklanıp bir şeyler içebileceğiniz bir kafesi de bulunuyor.

  • Kaymakamlar Gezi Evi giriş ücreti 10 TL. Müze kart burada geçerli değil.
  • Konum burada.

Cinci Han ve Hamam

Safranbolu Gezilecek Yerler cinci hanı

Çin’den Anadolu’ya uzanan tarihi İpekyolu üzerinde kurulmuş irili ufaklı yüzlerce kervansaraydan biri de Safranbolu’daki Cinci Han. Cinci Han Safranbolulu Karabaşzade Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından 1645 yılında yapılmış.

İpekyolu’nun etkinliğini yitirmeye başladığı 20’nci yüzyıla kadar kervansaray olarak kullanılmış Cinci Hanı. Günümüzde otel olarak hizmet veriyor. Safranbolu gezilecek yerler içinde görebileceğiniz tarihi yerlerden biri.

Cinci Hamamı kadınlar ve erkekler kısımlarından oluşuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen hamam günümüzde halen hizmete açık.

Safranbolu Demirciler Çarşısı

Safranbolu Gezilecek Yerler demirciler çarşısı

İzzet Mehmet Paşa Camisi altından geçen Akçasu deresinin iki yakasına kurulmuş Demirciler Çarşısı. Sıcak, soğuk demircilik el sanatlarının üretildiği yaşayan tek lonca çarşısı. Bakırcı ve kalaycı esnafları da bu çarşı içerisinde çalışıyor. Bu kalan son ustalarla tanışmak, çalışmalarını izlemek için Safranbolu’da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Yemeniciler Arastası

Safranbolu Gezilecek Yerler yemeniciler arastası

Köprülü Mehmet Paşa Camisi’ne bitişik konumda bulunuyor Yemeniciler Arastası. Çarşıda 48 ahşap dükkan yer alıyor. Yemeni dediğimiz ayakkabının yapıldığı eski lonca çarşısı burası. 1950 ‘lerin sonuna kadar yemenicilik Safranbolu’da önemli bir iş kolu olmuş.

Milli mücadele sırasında ordumuzun ayakkabı ihtiyacını karşılamış Yemeniciler Çarşısı. Ayrıca çarşıda Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi bulunuyor.

Yörük Köyü

Safranbolu Gezilecek Yerler yörük köyü

Safranbolu gezi rehberimize Yörük Köyü ile devam ediyoruz. Safranbolu’ya 11 km uzaklıkta bulunuyor. Gerçek bir Türk-Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle Kültür Bakanlığı tarafından 1997’de koruma altına alınmış. Bu müze köyde 93 tescilli eser bulunuyor.

Konum burada.

Hıdırlık Tepesi

Safranbolu’ya gelen ilk Türkler Hıdırlık Tepesi‘nde konuşlanmış. Burası yağmur duası ve Hıdırellez kutlamalarının yapılmış olduğu önemli bir mekan. Hıdırlık Tepesi’nde Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi (1845), Hızır (Hıdır) Paşa’nın mezarı, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın (1955) anıt mezarı ve iki adet namazgah bulunuyor. Şehrin kuş bakışı en güzel izlenebileceği yerlerden biri bu tepe Safranbolu gezilecek yerler listenizde olmalı.

Kristal Teras

Safranbolu Gezilecek Yerler

Karabük’ün turistik ilçelerinden biri olan Safranbolu’da Tokatlı Kanyonu üzerine yapılan Kristal Cam Teras harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Cam terasın yüksekliği 80 m, genişliği ise 11 m. Yerli yabancı tüm turistlerin ilgiyle ziyaret ettikleri kristal teras Safranbolu’nun simgelerinden biri.

  • Safranbolu Kristal Teras giriş ücreti 8 TL.
  • Konumu burada.

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu Gezilecek Yerler

Tokatlı Kanyonu Safranbolu gezilecek yerler içinde en huzur dolu, oksijen deposu nokta benim için. Sincap, at, kaz gibi hayvanları görebilirsiniz bu şahane kanyonda. Ayrıca paintball, at binme gibi aktivitelere de katılabilirsiniz. Yaklaşık 9 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunan kanyonda Safranbolu’nun muhteşem doğasına karışın.

Tokatlı Kanyonu Hızar Çayı yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması sonucunda oluşmuş. İncekaya Su Kemeri ve  cam teras da bu kanyonda bulunuyor.

İncekaya Su Kemeri

Safranbolu Gezilecek Yerler

İncekaya Su Kemeri‘nin ilk inşa tarihi net olarak bilinmiyor. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yenilenerek kente kazandırılmış. Bu tarihi su kemeri 1794-1798 tarihlerinde tamirat geçirmiş. 116 metre uzunluğundaki su kemerinin yerden yüksekliği yaklaşık 60 metre.

Buradan geçen su Asmazlar Konağı’nın bahçesinde bulunan su terazisinden kentte bulunan çeşmelere dağıtılıyor. Dağıtılan bu suya halk arasında paşa suyu deniliyor.

Bulak (Mencilis) Mağarası

Safranbolu Gezilecek Yerler

Bulak Mağarası ismini sınırları içerisinde yer aldığı Bulak Köyü’nden almış. Bulak (Mencilis) Mağarası’nın girişi dik kayalar üzerinde bulunuyor. 6.5 kilometre uzunluğundaki mağaranın 2.5 kilometrelik kısmı haritalanmış. 380 metrelik kısmında ise elektrik ve yürüyüş parkuru yapılarak turizme açılmış.

Burası halen hidrolojik olarak aktif bir mağara. Mağaranın içinde yer altı nehirleri, göletler, şelaleler ve sarkıt ve dikit oluşumları bulunuyor. “Doğal Varlık” olarak tescil edilen mağaranın ilginizi çekeceğine eminim.

  • Bulak Mağarası giriş ücreti 10 TL.
  • Konum burada.

Safranbolu gezilecek yerler listem umarım işinize yarar. Aklınıza takılan bir detay olursa lütfen yorumlarda benimle paylaşın. 😊 Mutlu seyahatler.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here