Uçak Bileti

New York, Amerika’nın hem kültürel hem de ticari anlamda en önemli şehirlerinden biri. Bunu da 100 yıl gibi kısa bir sürede başardı. Doğal parkları, ilginç konseptli müzeleri, tarihi sembolleri, alışveriş merkezleri ve gece hayatıyla milyonlarca turistin akın ettiği bir şehir olup çıktı.

Uyumayan şehir olarak bilinen New York, Hudson Nehri’nin hemen ağzında, Hollandalılar tarafından ‘New Amsterdam’ adıyla koloni yerleşimi olarak dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üstüne kurulmuş.

New York Gezilecek Yerler

ABD’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan New York gezilecek yerler açısından çok geniş alternatifler sunuyor. New York’a iki kez gitme fırsatı buldum. Sizin için hazırladığım New York gezi rehberi yazımda bir çok konu hakkında bilgi vermeye çalıştım. New York’ta gezilecek yerler çok fazla olduğu için en az 4 veya 5 gün kalmanızı öneririm.

New York’ta gezilecek yerler listesini, kalmak istediğiniz süreye göre şekillendirmeniz çok önemli. Aşağıdaki konu başlıklarında New York’ta mutlaka görülmesi gereken yerleri listeledik. Yürüyerek gezmeyi planlıyorsanız en az 5 günlük bir program yapın. Bütçenize göre metro, taksi veya araç kiralayarak bu süreyi kısaltmanız mümkün.

New York Gezilecek Yerler

Empire States Building’e mutlaka çıkın, Brooklyn Bridge köprüsünden mutlaka yürüyerek karşıya geçin. Wall Street Bölgesi’ni ve Özgürlük Anıtı’nı ziyaret edin. Times Square’de gece ve gündüz dolaşın. Soho, Little Italy ve China Town bölgelerini gezi programınıza ekleyin. Central Park’ta yürüyüş yapın. Broadway’de bir müzikale gidin.

New York için en güzel zamanlar bahar ayları; Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim diyebiliriz. Kış ayları çok zor olabilir. Kışın yoğun kar yağışları olabiliyor. Yaz aylarında da fazla sıcak ve nemden rahatsız olabilirsiniz.

1. Times Square

Times Square

Times Square için New York’un en merkezi noktası diyebiliriz. Times Square Meydanı, New York fotoğraflarında en çok görülen yerlerden biri. Renkli ve ışıklı reklam panoları, yüksek binaları ve her zaman kalabalık insan topluluğu ile turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor.

Özellikle yaz aylarında giderseniz dans, müzik ve akrobasi gösterisi yapanlara rastlayabilirsiniz. Times Square’in ortasında kurulan merdivenlerde bir fotoğraf çekmeden New York’tan dönmemenizi tavsiye ederiz.

2. Central Park

Central Park

Central Park, New York’un gezilecek yerleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Central Park’ın tamamını yürüyerek gezmek isterseniz, yaklaşık bir gününüzü alabilir. Central Park aynı Londra Hyde Park, Tokyo Ueno Park, San Francisco Golden Gate Park gibi New York’un simgeleşmiş yerlerinden biri.

Central Park yılda yaklaşık olarak 37.500.000 kişi tarafından ziyaret ediliyor. Parkın içinde göller, yürüyüş yolları, köprüler, evcil hayvanlar için özel yerler, spor alanları var.

Göllerde tekne ile gezebilirsiniz. Kış aylarında göller donuyormuş ve buz pateni yapılabiliyor. Central Park’ta gezerken bu parkın ne kadar çok sinema filmi ve dizide gördüğümüzü hatırlıyoruz. Evde Tek Başına, Wall Street, Hayalet Avcıları, Dr. Who ilk aklımıza gelenler.

Yürüyerek gezmek zor gelirse, bisiklet veya fayton kiralayarak da Central Park’ı gezmeniz mümkün. Parkın girişinde bu tür kiralama noktaları göreceksiniz.

3. Özgürlük Heykeli

Liberty-Statue-New-York

ABD’nin ve New York’un en bilinen sembollerinden biri olan Özgürlük Heykeli 1886 yılında, ABD’nin kuruluşunun 100. yılı anısına dikilmiş. Heykeli Fransız heykeltraş Frederic Auguste tasarlamış.

Heykelin yapımını ise Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ünlü Eyfel Kulesi’ni de yapan Gustave Eiffel’in şirketi üstlenmiş. Özgürlük Heykeli’nin elinde bulunan kitapta ABD’nin bağımsızlık gününü temsilen 4 Temmuz 1776 tarihi yazılıdır.

Özgürlük Heykeli’nin Osmanlı İmparatorluğu ile bağlantılı ilginç bir hikayesi var. Süveyş Kanalı’nın açılışı için Mısır Hıdivi Said Paşa, Fransa’ya bir heykel siparişi vermiş. Bu heykelin Süveyş Kanalı’nın girişine konulması planlanmış.

Heykel yapıldıktan sonra Osmanlı Sultanı Abdülaziz ve Said Paşa heykeli çok büyük bulmuşlar ve beğenmemişler. Bu büyüklükte bir heykelin müslüman halkı rahatsız edeceğini düşünmüşler. Heykelin parasını ödemişler ama Paris’e geri göndermişler.

Daha sonra Fransa tarafından ABD’ye 100. yıl hediyesi olarak bir heykel verilmek istenince zaten hazır olan bu heykel akıllara gelmiş. Üzerinde bir kaç küçük değişiklik yapılmış ve New York’un simgelerinden biri olmuş. Özgürlük Heykeli’ni ziyaret etmek isterseniz, Batery Park – Liberty Island arasında çalışan teknelere binebilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında tekneye girişte çok uzun kuyruklar oluyor ve uçaklardaki gibi sıkı güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. Yine dönüşte de tekneler çok kalabalık oluyor. Buraya giderseniz en az 3 saatiniz gidebilir.

4. Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Köprüsü, New York’ta görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri. Brooklyn Bridge Köprüsü üzerinden yürüyüş yaparak karşı kıyıya geçmenizi tavsiye ederiz. Manhattan ve Brooklyn semtlerini birbirine bağlayan köprü şehrin simge yapılarından biri ve 1883 yılında yapılmış.

Brooklyn Bridge Köprüsü, tel kabloyu bulan John A. Roebling’in şirketi tarafından yapılmış. Şirket o zamanlarda Dünya’nın en büyük şirketlerinden biriymiş. Telgraf, elektrik, asansör, köprü telleri yapan şirket, ihaleyi alınca John A. Roebling en büyük hayallerinden birini gerçekleştirmiş. Fakat köprünün yerini tespit etmek amacıyla yapılan çalışmalardan birinde ayağından kaza geçiren Roebling 2 hafta içinde ölmüş.

Yerine oğlu Washington Roebling geçmiş. O da köprünün ayakları inşa edilirken bir kaza geçirmiş ve yatalak kalmış. Köprü inşaatını yatağından kontrol etmeye devam etmiş ve talimatlarını karısı aracılığıyla iletmiş.

Brooklyn Bridge Köprüsü günümüzde turistlerin en çok sevdiği yerlerden biri. Üzerinden yürüyerek karşı kıyıya geçebiliyorsunuz. Karşıya geçerken Manhattan’ın Wall Street bölgesinin çok güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

5. Empire State Binası

Empire State

New York sokaklarında gezerken bir çok gökdelen göreceksiniz. Empire States Building 1931 yılında tamamlanmış ve 381 m yüksekliği ile Dünya’nın en yüksek binası olmuş.

Yılda milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Empire States Binası’na çıkmak isterseniz, uzunca bir süre kuyrukta beklemek zorunda kalacağınızı unutmayın. Hava iyi değilse çıkmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Paranıza ve ayırdığınız zamana yazık olur. Üst katlardan hiçbir şey göremezsiniz.

6. Rockefeller Center

Rockefeller Center, Manhattan’da çok özelliği olmayan bir yer ama yılbaşı zamanında giderseniz mutlaka uğrayın. Yılbaşı için hazırlanan çam ağacı çok ünlü.

7. Little Italy

New York’ta gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz yerlerden biri de Little Italy. Little Italy özellikle yeme içme konusunda oldukça zengin bir bölge. Burada yan yana sıralanmış bir çok İtalyan restaurantı ve cafesi göreceksiniz.

Kendinizi aç ve yorgun hissettiğiniz ve bir zamanda bu bölgeye uğramanızı tavsiye ederiz. Zevkinize uygun bir yerde biraz mola vererek, enerjinizi toplayabilirsiniz.

8. New York Chinatown

New York Chinatown

ABD’nin bir çok şehrinde olduğu gibi New York’ta da Çin Mahallesi var. Özellikle hediyelik eşya konusunda bu bölge tam bir cennet. Çin yemeklerini seviyorsanız, burada deneyebilirsiniz. Chinatown ve Little Italy birbirine çok yakın yerler. Gezi planınızı yaparken bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

9. SoHo

New York Manhattan’ın en farklı köşelerinden biri de SoHo bölgesi. SoHo’da Times Square’deki gibi gökdelenler ve çılgın insan kalabalığı yok. Sokaklar en fazla üç veya dört katlı binalar ile dolu.

Bunların giriş katları Dünya’ca ünlü moda markalarına ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında sanat galerileri, design tasarımlar, küçük cafeler ve restaurantlar var. Burada insanlar daha sakin ve rahat.

10. Wallstreet

Wallstreet için Dünya’nın finans merkezi desek yalan olmaz. Buraya akşam saatlerinde gelirseniz Stone Street’e uğramanızı tavsiye ederiz. Gündüz yoğun tempoda çalışanlar, işten sonra bu bölgedeki restaurantlarda vakit geçirip, stres atıyorlar. Özellikle Meksika restaurantlarını deneyebilirsiniz.

11. 5. Cadde – 5th Avenue

New York 5. Cadde, Dünya’ca ünlü markaları bir arada görebileceğiniz yerlerden biri. Dünya’nın en pahalı caddelerinden biri olan 5. Cadde (5th Avenue) her zaman çok kalabalık. Kaldırımlarında sürekli bir insan seli arasında yürüyorsunuz.

12. Bryant Park

Bryant Park

Manhattan’ın en canlı yerlerinden biri de Bryant Park. New York Public Library’nin hemen yanında bulunan Bryant Park dinlenmek ve vakit geçirmek için en güzel yerlerden biri. Parkın bazı yerlerinde küçük cafeler var.

13. Korean Town

Manhattan’da Korea stili yemekleri bulabileceğiniz bir bölge. Ayrıca korelilerin ünlü güzellik kremlerini ve malzemelerini de burada bulabilirsiniz.

14. Broadway

Broadway Street üzerinde ünlü gösterilerin sergilendiği bir çok tiyatronun yer aldığı bir cadde. Burada müzikal seyretmek isterseniz, internet üzerinden önceden bilet satın alabilirsiniz.

Times Square merdivenlerinin altında da biletler satılıyor ama her zaman kuyruk oluyor. Burada satılan biletlerin son dakika biletleri olduğunu ve oldukça uygun fiyatlı olduğunu belirtelim.

New York yeme ve içme

New York yeme içme açısından hiç zorluk çekmeyeceğiniz yerlerden biri. New York’ta ne yenir ? derseniz, seçenekler o kadar fazla ki; özellikle Little Italy ve Soho Bölgesi’nde bir çok yer göreceksiniz.

New York’ta hangi restaurantlara gidilir? Özellikle Wall Street Bölgesi bu konuda çok geniş alternatifler sunuyor. Stone Street’te çok farklı lezzetleri deneyebilirsiniz.

New York’ta konaklama için şehir merkezini tercih edebilirsiniz. New York’ta nerede kalınır ? derseniz, Times Square çevresine yakın olmasını öneririm. New York’ta otel önerileri için çeşitli web sitelerine bakabilirsiniz. New York’un çok pahalı bir şehir olduğunu unutmayın. Kişi başı yaklaşık gecelik 100$ otel maliyeti çıkıyor.

New York alışveriş açısından tam bir cennet diyebiliriz. Alışveriş yapmak isterseniz başta New York 5th Avenue olmak üzere 6th Avenue ve 7th Avenue caddelerini dolaşmanızı tavsiye ederiz.

New York’ta alışveriş için diğer uğrayabileceğiniz bölge Soho. Burada Dünya’ca ünlü bir çok marka var. New York dışında New Jersey’de Westbury Outlet mağazalarına gidebilirsiniz. New York City’den servisleri var. Bunun dışında Century 21 mağazalarında oldukça hesaplı ürünler bulabilirsiniz. T.J. Maxx mağazaları da alışveriş için uygun yerlerden biri.

New York neredeyse 24 saat uyumayan bir şehir. New York gece hayatı da çok renkli ve eğlenceli. New York’ta barlar, clublar çok renkli ve çeşitli. Bunun dışında Broadway’deki muhteşem gösterilerden birine gidebilirsiniz. Rengarenk ışıklar altındaki Times Square meydanında gezmek de yapabileceğiniz şeyler arasında.

Hooters, Tonic East ve Tonic: Manhattan’da bir şeyler yemek ve içmek için uğrayabileceğiniz mekanlardan bazıları.

Mercury Bar : Manhattan Hell’s Kitchen’daki barda, yemekler ve müzik çok iyi tavsiye ederiz. Applebee’s ve Olive Garden yemek için uğrayabileceğiniz yerlerden bazıları.

New York’ta Ulaşım

New York’ta metro ile ulaşım çok kolay ve hızlı. New York metrosu hakkında bilmeniz gereken çok pis ve eski olması. Çoğu istasyonda yürüyen merdiven veya asansör göremiyorsunuz.

Elinizde mümkün olduğunca ağır bavul veya çanta olmaması önemli. Merdivenleri yürüyerek çıkarken zorluk yaşayabilirsiniz. Metro vagonları da çok eski. Yine de ulaşım için kullanabilirsiniz.

En uygun Amerika uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

New York’ta JFK Uluslarası Havaalanı ve Newark Uluslararası Havaalanı’ndan şehir merkezine metro ile ulaşım çok kolay ama havaalanına giden havaray için extra ücret ödüyorsunuz ve normal metro hattından daha pahalı. Şehir içindeki belediye otobüslerini de ulaşım için kullanabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here