Uçak Bileti

Meksika Gran Cenote, seyahate ve dünyaya biraz merakınız varsa mutlaka bir belgeselde ya da gezi programında karşınıza çıkmıştır. Beni inanılmaz heyecanlandıran bu yer altına gizlenmiş saklı hazineler yani cenoteler biraz gizemli biraz da ürpertici. Ancak mükemmel bir yüzme deneyimi yaşatıyor.

Meksika Gran Cenote, Yucatan Yarımadası’nda bulunan 6000’den fazla cenoteden yalnızca biri. Peki nedir bu cenote, nasıl oluşmuştur, türleri nelerdir ve ayrıca Gran Cenote hakkında tüm detaylı bilgileri yazı içerisinde sizinle paylaşacağım. O halde alın çayınızı, kahvenizi gelin. Oturduğunuz yerden Meksika’nın gizemli yer altı dünyasını benimle keşfe çıkın.

Cenote Nedir?

meksika gran cenote

Ah bu dünyaya ait değilmişçesine masalsı bir güzellik sunan cenoteler. Resmen yerin altına gizlenmiş saklı cennetler bana göre. Peki cenote nedir ve nasıl oluşmuş yakından bakalım. Bir buçuk milyon yıl önce, buzul dönemlerinde ortaya çıkmış cenoteler. Kireçtaşı ana kayanın ya da bir yeraltı mağarasının tavanının çökmesiyle oluşmuş ve yeraltı sularını açığa çıkarmış. Böylece mağaraların içinde doğal havuzlar meydana gelmiş.

İzlemesi bile ayrı keyif veren cenoteler gezginler ve doğa tutkunları için keşfedilmesi gereken bir yeryüzü cenneti. Yüzme ve dalış yapılabilecek doğa harikası cenoteler Meksika’nın turizmine can katan, dünyanın dört bir yanından turistlerin buraya gelmesini sağlayan önemli yerler.

Mobil Uygulama

Mayalar İçin Cenotelerin Önemi

meksika gran cenote

Günümüzde turistik amaçla kullanılan, içindeki havuzlarda yüzebildiğimiz ve yer altı dünyasını keşfe çıkabildiğimiz cenoteler Mayalar için geçmişte de günümüzde de hala çok önemli yerler. Maya inanışına göre Yağmur tanrısı Chaak bu yer altı mağaralarında yani cenotelerde yaşarmış.

Kuraklık ve veba gibi dertlerle uğraşan Mayalar tanrıya yakarmak için birçok insanı ve hatta çocukları adak olarak bu kuyulara atarmış. Kurban kuyusu olarak kullanılan cenoteler Mayalar için çok kutsal yerler. Günümüzde bile hala çiftçiler yağmur duası ediyor ve yağmur tanrısı Chaak’a başvuruyor. Neyse ki kurban verme inancı asırlar öncesinde kalmış.

Meksika Gran Cenote Hakkında Tüm Bilgiler

Meksika Gran Cenote Nerede?

meksika gran cenote

Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda 6000’den fazla cenote olduğu biliniyor. Bunların bazıları turizme kazandırılmış ve ziyaret edilip içinde yüzülebiliyor. Açıkçası hepsine gitmeye vakit de bütçe de yetmiyor. Emin olun Meksikalılar bile birçoğuna gitmemiştir. Fayda maliyet analizi ile en görmek istediklerinizi belirleyip ona göre planlama yapabilirsiniz.

Meksika Gran Cenote en bilindik ve en güzel cenotelerden biri. Tulum şehrinde yer alıyor. Cancun uçak bileti alarak 2 saat mesafedeki Tulum’a rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Cenoteler 3 farklı coğrafi oluşum şeklinde ortaya çıkmış. Kapalı, yarı açık ve açık cenote çeşitleri bulunuyor. Gran Cenote ise yarı açık bir mağara cenote.

Gran Cenote’ye Nasıl Gidilir?

meksika gran cenote

Tulum merkeze oldukça yakın konumda bulunan Gran Cenote’ye turla ya da bireysel olarak gidebilirsiniz. Turlar aynı gün içinde farklı yerlere de götürdüğü ve öğle yemeği de dahil olduğu için tercih edilebilir.

Bireysel gitmek isterseniz de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tulum merkezden 4 km uzaklıkta bulunan Gran Cenote’ye araçla giderseniz otopark için ekstra bir ücret ödemiyorsunuz. Bisiklet kiralayarak da rahatlıkla gidebilirsiniz.

Gran Cenote’de Dikkat Etmeniz Gerekenler

meksika gran cenote

Gran Cenote’de dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Maddeler halinde bir bakalım.

  • Cenote’ye girmeden önce duş almak zorunlu.
  • Güneş kremi sürmek yasak.
  • Şnorkel kiralanabiliyor ama herkesin ortak kullandığı şnorkeller olduğu için hijyenik olmayabilir.
  • Ekstra ücret ile emanet dolabı kiralayabilirsiniz ve değerli eşyalarınızı buraya koyabilirsiniz.
  • Yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmanızda fayda var.
  • Giriş ücreti kredi kartı ile ödenmiyor. Yanınızda mutlaka nakit bulundurun.
  • İçeride bir restoran bulunuyor ama ekstra harcama yapmak istemezseniz yanınıza atıştırmalık ve içecek alabilirsiniz.
  • Cenote 2 ayrı bölümden oluşuyor. İlk merdivenlerden indikten sonra ikinci kısma yüzerek geçebilirsiniz.
  • En güzel fotoğraflar 2. kısımdaki merdivenlerden çıkıyor.

Gran Cenote Giriş Ücreti

Meksika Gran Cenote giriş ücreti 500 Pezo. Evet bir giriş ücreti için gerçekten çok yüksek. Ama bu parayı hak etmiyor, gitmeyin diyemem. Bu özel yeri görmek ve burada yüzme deneyimini yaşamak için bence değer.

Gran Cenote Ziyaret Saatleri

Kaplumbağalarla ve balıklarla birlikte yüzebileceğiniz, şnorkelle mağaranın ürkütücü ama bir o kadar da heyecan verici şekillerini izlemek mükemmel bir deneyim. Bu deneyimi yaşamak için çok sayıda ziyaretçi her gün Gran Cenote’yi ziyaret ediyor. Ve öğleden sonra aşırı kalabalık olabiliyor. O nedenle ne kadar erken giderseniz o kadar tenha yakalar ve tadını çıkarırsınız. Meksika Gran Cenote her gün sabah saat 08.00 ile 16.45 arası açık.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here