Uçak Bileti

Kolezyum (Colosseum), Roma tarihinin en ihtişamlı ve en muhteşem yapıtlarından biri. Roma’ya gidenlerin ilk uğradıkların yerlerden biri olan Kolezyum’un asıl adı Flavian Amfitiyatrosu. Bu muazzam yapı aynı zamanda dünyanın en büyük amfitiyatrosu.

Yapılış amacı, gladyatör dövüşleri, hayvan avı, tiyatro ve eski savaşların temsili gösterilerini yapmak ve halka muhteşem bir eğlence sunmaktı. Beklenildiği gibi de oldu ve Kolezyum halk tarafından fazlasıyla sevildi.

Kolezyum hakkında bilgiler

Colosseum’un bulunduğu yerde önceleri İmparator Neron’un sarayı bulunuyordu. Neron’un gösterişli sarayı savurganlığı halkın isyanına neden oldu. Roma, Neron’un ölümünden sonra kanlı savaşlar yaşadı ve saray da yakıldı. Ardından gelen imparator Vespasion, Colosseum’u işte sarayın bulunduğu alana inşa ettirdi. İnşaat 10 yıldan fazla sürdü.

Kolezyum, Roma

Roma’nın tam ortasında MS 70-72 yılları arasında yapımına başlandı ve MS 80 yılında Vespasion’un oğlu İmparator Titus döneminde tamamlandı. 100 gün ve gece süren açılış oyunlarında 5 binin üzerinde hayvan ve yüzlerce insan kurban edildi.

50,000 izleyici kapasiteli olan bu muhteşem yapı yıllar boyunca maruz kaldığı deprem ve yangın gibi doğal afetler yüzünden çok zarar gördü. Restorasyon için birçok projeler ve iyileştirmeler yapıldı fakat kirlilik ve insan trafiği içine zarar vermeye devam etti.

Mobil Uygulama
Kolezyum-Italya
Kolezyum, İtalya

Yapının dış kısmında sayısız kemerler ve bu kemerlerin bazılarında da içeriye doğru devam eden koridorlar bulunuyor. Üst katlardaki kemerlerin hepsinde gladyatör figürleri bulunuyor. İçerde ise tahta bir yer kaplamanın üzerine kurulmuş bir sürü oda ve pasajlar bulunuyor. Burada gladyatörler ve hayvanlar şov öncesinde bekletiliyordu.

Arenanın girişindeki kapı ise gladyatör ve hayvanların sahneye açılan kapısı oluyor. Kolezyum’daki izleyicilerin yerleri ise sosyal statülere göre değişiyordu. İşçi sınıfı ve halk arenaya en uzak yer olan en tepelerde otururken, Senato üyeleri ve diğer önemli insanlar sahneye en yakın yerlerde oturuyordu.

Kolezyum
Kolezyum, Roma

Köle, mahkûm ve savaşçılar arasından seçilen gladyatörlerin birbirleriyle ve vahşi havanlarla kıyasıya dövüştürülmesi, halkın ateşli tezahüratları ve kanlı ölümler yüzyıllarca sürmüş ve MS. 404’te gladyatör dövüşlerinin, MS. 523’te de havyan avlarının sona ermesiyle, Kolezyum’un kentin 450 yıllık eğlence merkezi olma görevi sona ermiş.

Roma imparatorluğu sınırları içindeki en büyük amfiteatr olan Kolezyum’da, güç kapışmasını izleyen halkın sosyal statüsüne göre oturma düzeni belirleniyormuş.

Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken konu şüphesiz burada yapılmış tarihi gladyatör dövüşleri ve akıtılan kan. Havaalanından Kolezyuma ulaşım taksi veya otobüs kullanarak oldukça kolay fakat asıl zor kısım içeriye girmek.

Adres: Piazza del Colosseo, Roma, İtalya
Ulaşım: 60, 75, 85, 87, 271, 571, 175, 186, 810, 850 ile C3 No’lu otobüsler, metronun “Colosseo” durağı, 3 No’lu tramvay hattı
Ziyaret Bilgileri: Pazartesi-Cumartesi 09:00-19:00, resmi tatillerde kapalı.
Giriş ücreti: 18 Avro
Roma Pass: 3 gün şehri içi ücretsiz ulaşım, ücretsiz 2 müze ziyareti.

Özellikle yaz döneminde inanılmaz uzun sıralar beklemek zorunda kalınabiliyor. Hemen girmeyip başka bir zaman gelmek dışında bu kuyruklardan kurtulmanın farklı yolları da var. Roman Forum yada Via de San Gregorio’dan biletlerinizi alabilirsiniz ve genellikle buralarda çok sıra olmaz.

Hatta bu biletleri internetten alma şansınız da var. Ayrıca dilerseniz Roma’da görülecek ana mekanların hepsinin içinde olduğu tek bir kombo bilet de alabilirsiniz. Kolezyum’a sıra beklemeden girmek için yapılabilecek bir başka seçenek de bir tur grubuna katılmak. Bu antik kente yolunuz düşerse Kolezyum’u muhakkak Roma gezilecek yerler listenize ekleyin.

Kolezyum’a yakın gezilecek yerler: Roma Forumu, Palatino Tepesi, Constantine Takı. En uygun Roma uçak bileti için uçuşları turna uçak bileti sayfasını ziyaret edin.

Kolezyum, Forum ve Palatino Tepesi tek bölge şeklinde Antik Roma olarak gezilebiliyor. Roma Pass ücretsiz müze hakkınızın ilkini burada kullandığınızda aynı bilet 24 saat süreyle Palatino Tepesi için de geçerli oluyor. Foro Romano ise ücretsiz. Dolayısıyla her üçünü de tek bilet hakkı kullanarak Roma Pass ile gezebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here