Uçak Bileti

Dünya mutfağı içinde kendine taht yapmış bir ülke İtalya. Yemekleri, pişirme teknikleri, kullandıkları malzemeler bir çok ülkenin mutfak kültürünü dahi etkilemiş. Dünyanın neresine giderseniz gidin mutlaka İtalyan yemekleri yiyebileceğiniz bir yer bulursunuz. Bazı yemekleri evde bile yapmanız mümkün. Gidenlerin İtalya özlemini tavan yaptıracak, gitmeyenlere İtalya bileti aldıracak dillere destan lezzetlere birlikte göz atalım.

En Güzel İtalyan Yemekleri

Dünyanın en zengin mutfaklarından biri İtalyan mutfağı. İtalya yeme içme kültürü bölgelere göre önemli farklılıklar gösteriyor. İtalyan Rivierası’nda daha çok deniz mahsulleri ve zeytinyağı ön plana çıkıyor. Ülkenin kuzeyinde ise balık, patates, pirinç, peynir çeşitleri yemeklerde en çok kullanılan malzemeler oluyor. İşte her lokmada sizi İtalya’ya götürecek, ülkenin en sevilen 10 yemeği…

En Lezzetli İtalyan Yemekleri

  1. Pizza
  2. Risotto
  3. Pasta (Makarna)
  4. Lazanya
  5. Minestrone
  6. Bruschetta
  7. Gnocchi
  8. Gelato
  9. Tiramisu
  10. Calzone

Pizza

İtalya pizza

Pizzayı her kim bulduysa ruhu şad olsun! Allah’ım o ne güzel icattır öyle. 😍 Sevmeyeni olmayan, yediden yetmişe tüm dünyanın hayran olduğu bir lezzet. İncecik hamuruyla, muhteşem sosuyla peynire doyuran pizza İtalyan yemekleri denilince ilk akla gelen lezzet oluyor. İtalya’nın hangi şehrine giderseniz gidin en şık restoranlarda ya da daha salaş yerlerde dilim şeklinde satılan leziz pizzalar bulacaksınız. Türkiye’de de İtalya’yı aratmayacak kadar başarılı pizza yapan mekanlar var. Ayrıca evde de damak tadınıza göre bir çok ürünü dahil ederek müthiş pizzalar yapabilirsiniz. Şarküteri ya da et ürünleri, deniz mahsulleri, ya da sebzeler ile harikalar yaratabilirsiniz.

Mobil Uygulama

Risotto

İtalyan yemekleri risotto

İtalya’nın meşhur yemekleri içinde ilk sıralarda gelen bir lezzet risotto. Bir pilav türü diyebiliriz risotto için. Ama ipeksi ve kremsi kıvamda, farklı malzemelerle bütünleşerek son derece yaratıcı ve şaşırtıcı olabilen eşsiz bir pilav. Pirincin lapa kıvam alması sağlanarak tereyağı ile pişiriliyor. İyi bir risotto için en önemli etken pirinç seçimi. İtalya’nın kuzeyinde yetiştirilen arborio türü pirinç ile gerçek bir risotto yapabilirsiniz. İkinci püf noktası pirinci yıkamamanız gerektiği. Böylece nişastası ortaya çıkacak ve olması gereken kıvamı alacak. Bu çok sevilen yemeğin en çok tüketilen türü mantarlı risotto.

Pasta (Makarna)

İtalya fettucine

İşte yine İtalya sınırlarını çoktan aşmış, global bir lezzet haline gelmiş bir yemek: makarna! Tabi biz evlerimizde marketlerde satılan paketli makarnaları kullansak da gerçek bir İtalyan makarnası için biraz uğraşmayı göze almalı ve taze makarna yapmalıyız. Leziz soslarla birleşince yüzünüze yayılan o kocaman gülümseme tüm yorgunluğu unutturuyor zaten. 😋 İtalya’da bir çok restoranda inanılmaz lezzetli makarnalar yiyebilirsiniz. Benim en sevdiklerim fettucine alfredo ve spagetti bolonez. İçi dolgulu makarnalar da harika. Tortellini ve ravioli mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

Lazanya

lazanya

Garfield’ın favori yemeği lazanyayı kim sevmez? Makarna grubuna dahil etmeyip ayrı bir başlık açmayı hak edecek özel bir yemek. Her katından lezzet fışkıran bir fırın yemeği kendisi. Kare şeklinde kesilmiş taze makarnalar fırın kabına diziliyor. Üzerine beşamel sos, kıymalı harç ve peynir konularak kat kat çıkılıyor. Fırında ağır ağır pişiyor ve damak çatlatıyor.

Minestrone

İtalyan yemekleri minestrone

İtalyan mutfağı öyle bir çeşitliliğe sahip ki burada yazdıklarım yüzlerce yemeğin içinde yalnızca bir kaçı. Çorbalar yönünden de oldukça zengin olan İtalya’nın en popüler çorbası minestrone diyebilirim. İtalya içinde yöreden yöreye farklılıklar gösteren çorba sebze karışımından yapılıyor. Fasulye, soğan, kereviz, havuç, yapraklı sebzeler, et suyu, parmesan peyniri ve domates bu çorbanın ana malzemeleri.

Bruschetta

bruschetta

İtalya’nın yemek kültürü içinde atıştırmalıklar sınıfının en bilineni ve en sevileni bruschetta. 15. yy’dan beri yapılıyor bu özel lezzet. Ekmek dilimlerinin üstüne sarımsak, zeytinyağı, peynir çeşitleri, sebzeler ve domates eklenerek hazırlanıyor. Tabi şefin yaratıcılığına bağlı olarak çok çeşitli şekillerde de görüyoruz. Siz de evde davetsiz misafirler için özellikle ekmekleri değerlendirmek adına kolayca nefis bruschettalar yapabilirsiniz.

Gnocchi

İtalyan yemekleri gnocchi

Aslında bir çeşit patates makarnası gibi düşünebilirsiniz gnocchiyi. Patates ve irmik unu ile hazırlanan küçük makarnalar parmesan ve muskat ile birleşiyor. Haşlanan gnocchiler domates sosla buluşuyor. Yapımı meşakkatli ama ortaya çıkan sonuç tam bir başyapıt. 😍

Gelato

italya gelato

İtalya’nın meşhur şeyleri denilince yine aklıma ilk gelen şeylerden biri dondurmaları. Yani Gelato! Tuzlulardan tatlılara hızlı bir geçiş yapsak da tatlılar ağırlaşmadan bir kaç top dondurmayla hafif bir şekilde başlayalım istiyorum tatlı yolculuğumuza. Sıcak yaz aylarında İtalya’daysanız her köşe başında bulabileceğiniz bir dükkana dalın en lezzetli serinletici görevi üstlenen Gelato’lardan yiyin. Birbirinden farklı çeşitleri arasında seçim yapmakta zorlanabilir, hepsinin tadına bakmak isteyebilirsiniz.

Tiramisu

tiramisu

İtalyan tatlıları arasında yine en sevilen lezzetlerden biri tiramisu. Son yıllarda Danilo şeften öğrendiğimiz üzere kelime anlamı al beni yukarı demek. Gerçek anlamda daha ilk lokmada damakta yarattığı his ve salgılattığı endorfin ile mutluluk damarlarınızda dolaşmaya başlıyor. Ve evet alıyor sizi yukarı göklerde uçuruyor. 😊 Kedidili bisküvi, mascarpone peyniri ve espresso ile hazırlanan bu mükemmel lezzeti İtalya’da yemeden dönmeyin. Evde de hazırlayabileceğiniz güzel tarifler var internette.

Calzone

Calzone İtalyan Yemekleri

Calzone için İtalyan pidesi ya da pizzanın kapalı hali diyebilirim. Bizim kapalı pideye benziyor dediğinizi duyar gibiyim. 😄 İçerisine salam, pastırma, sebze, mozzarella, ricotta gibi peynirler konuyor. Bölgeden bölgeye değişebilen iç harcı konusunda oldukça esnek bir tarif. Hatta Türkiye’de Nutella’lı tatlı versiyonunu da yemiştim.

Tüm bu lezzetleri yerinde tatmak isterseniz İtalya uçak bileti seçeneklerine göz atmayı unutmayın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here