Uçak Bileti

İstanbul Boğazı’nın her iki yakasını süsleyen, kimileri şehri korumak kimileri ise boğazdan geçen gemileri kontrol etmek için inşa edilen hisarlar günümüzde kentin en önemli tarihi mirasları arasında bulunuyor.

Yüzyıllara meydan okuyan tarihi yapılar, İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin olduğu kadar şehirde yaşayan yerli halkın da gözdesi.

Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’da stratejik öneme sahip olan İstanbul Boğazı, kentin güvenliği için çok büyük önem taşıyordu. Boğaz savunmasını etkili kılmak şehri korumak anlamına geldiğinden şehri yöneten komutanlar boğaz boyunca çok sayıda savunma duvarı inşa etti.

Roma İmparatoru II. Theodosius’un inşa ettirdiği surlar ve Ceneviz Kalesi’nin yanı sıra Türkler İstanbul’u fethetmeden önce de İstanbul Boğazı’nın giriş ve çıkışını kontrol edebilmek için çok sayıda kale inşa edildi.

Osmanlı’nın İstanbul’u fethiyle beraber bu yapılar İstanbul’u koruyan sembol merkezler haline geldi.

Mobil Uygulama

İstanbul uçak bileti seçeneklerine göz atın.

İstanbul’un Tarihi Hisarları

1. Anadolu Hisarı

Boğazın en dar noktasında yer alan Anadolu Hisarı, Güzelcehisar ve Yenicehisar isimleriyle de anılıyor. 7 bin metrekarelik bir alana kurulu olan hisar, Osmanlı’nın dördüncü padişahı Yıldırım Beyazid tarafından 1395 yılında inşa ettirilmiş. Hisarın inşa edilmesinin sebebi İstanbul Boğazı’ndaki geçişleri kontrol etmek.

Anadolu Hisarı, Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü noktada bulunuyor. Hemen karşısında ise Rumeli Hisarı var. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli Hisarı’nı inşa ettirirken Anadolu Hisarı’na dış surlar eklettirerek güçlendirmiş.

2. İmros Kalesi

Cenevizlilerden İstanbul’a hatıra kalan İmros Kalesi, Karadeniz’in sert dalgalarına ve rüzgarlarına direnen, muhtemel saldırılara karşı stratejik öneme sahip bir yapı. Sarıyer’in sırtlarında yer alan kaleden Garipçe Köyü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tepe noktaları, deniz feneri ve köy camisi görülüyor.

İmros Kalesi’nin karşı kıyısında Yoros Kalesi ve Rumeli Kavağı görünüyor. Osmanlı döneminde 17. yüzyıl başlarında 4. Murat tarafından bir kez daha inşa ettirilen kale, Cumhuriyet Dönemi’nde askeri karakol olarak da kullanılmış.

Kalenin serin havası muhteşem manzarası görülmeye değer.

3. Rumeli Hisarı

Boğaziçi’nin göz bebeği olarak da adlandırılan Rumeli Hisarı’nın çevresi kahvaltı mekanları ve kafelerle çevrili. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmek için inşa ettirdiği Rumeli Hisarı, İstanbul denildiğinde akla gelen ilk yapılar arasında.

1452’de inşa ettirilen kale, boğazdan gelebilecek saldırıları önleme amacı taşıyormuş. 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan yapı, boğazın en dar noktasında olduğundan boğaz kesen olarak da adlandırılıyor. Bir dönem konserlere de ev sahipliği yapan Rumeli Hisarı’nın sahne bölümünde geçmişte de orada yer alan mescit inşa edildikten sonra hisardaki konser dönemi sona erdi.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here