Uçak Bileti

Ankara’nın şehre yakınlığıyla ama şehirden kaçış havasıyla en sık ziyaret edilen ilçelerinden biri Gölbaşı. Şehir merkezine 20 km mesafede bulunuyor bu turistik ilçe. Gölbaşı gezilecek yerler, tarihi yapıları, doğa köyleri, doğa harikası gölleri, tarihi konakları ile Ankara’da keyifli bir gezi destinasyonu olarak sizi bekliyor.

Gölbaşı’na gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında; Mogan Parkı, Atatürk Sahil Parkı, Bezirhane Köyü, Müze Evliyagil bulunuyor. Ankara’da değil de bir sahil kasabasında gibi hissedebileceğiniz Gölbaşı’nı mutlaka ziyaret edin.

Hemen Ankara uçak bileti fırsatlarına göz atın.

Gölbaşı Gezilecek Yerler

Gölbaşı Gezilecek Yerler Listesi

Mobil Uygulama
  • Mogan Gölü
  • Mogan Parkı
  • Eymir Gölü
  • Müze Evliyagil
  • Atatürk Sahil Parkı
  • Beynam Atatürk Ormanları
  • Tulumtaş Mağarası
  • Bezirhane Köyü

Mogan Gölü

mogan gölü

Mogan Gölü, Gölbaşı gezilecek yerler listemizin ilk durağı. Burası bir set gölü. Ankara için önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı Mogan Gölü. Sahip olduğu flora ve fauna bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesi.

Mogan Gölü efsanesine göre; eski zamanlarda gölün yakınlarında bir köyde yaşayan Monza ve Ganey isimli iki genç varmış. Bu gençler birbirine aşık olmuş ancak aileleri bu birlikteliğe karşı çıkmış. Kavuşma ümidini kaybeden gençler, gölün farklı yakalarında bulunan iki tepeye kaçıyorlarmış. Hiç durmadan ağlayan aşıkların gözyaşları birike birike göl olmuş. Halk bu göle Monza ve Ganey‘in hecelerinden oluşan “Mogan” ismini vermiş.

Göl ve çevresi, belirli mevsimlerde pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği için mükemmel bir yer. Gölde kayıkla turlamak da burada yapabileceğiniz aktivitelerden.

Mogan Parkı

mogan parkı

Mogan Parkı 644 bin 979 m² genişliğinde bir alan üzerine kurulu. Mogan Gölü çevresinde konuşlanmış. Burada ahşap kıyı yolu, koşu ve yürüyüş yolları bulunuyor. Ankara’nın şehir havasından bunalanlar bir başka sahil kasabası havası alabilmek için buraya gidiyor.

Mogan’da; piknik alanları, asma köprülerle ulaşımın sağlandığı sevgi adası, çocuklar için parklar, koşu pisti, tenis kortu, futbol ve basketbol sahaları yer alıyor. Parkta yemek yemek ya da bir şeyler içmek isterseniz çok sayıda restoran ve kafe olduğunu da belirteyim. Keyifli bir gün geçirmek için Mogan Parkı mutlaka listenizde olmalı.

Eymir Gölü

eymir

Gölbaşı ilçe merkezinin kuzey tarafında bulunuyor Eymir Gölü. ODTÜ kampüsünün sınırları içerisinde bulunan Eymir Gölü’nde restoranlar ve büfelerin yanı sıra yürüyüş yolları ve piknik alanları da var.

eymir gölü

Kış aylarında göl donduğunda görsel bir şölen sunuyor. Yaz aylarında ise birçok kuşa ev sahipliği yapıyor Eymir Gölü. Ankara’da yaşayanların hafta sonu kaçış noktası oluyor. Eğer tarihleriniz müsaitse hafta içi daha sakinken gitmenizi öneririm. Göl kenarında kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca burada bisiklet sürmek de oldukça keyifli.

Göle girişler üniversite girişinden yapıldığı için araçla giriş yapılamıyor. Aracınızı dışarıdaki otoparka bırakıp, yürüyerek devam edebilirsiniz.

Müze Evliyagil

gölbaşı müze evliyagil

Müze Evliyagil, Gölbaşı gezilecek yerler lsitesinde bulunan bir sanat müzesi ve sergi evi. İş insanı Sarp Evliyagil tarafından 2015 yılında kurulmuş. Müzede 750 m²’lik bir sergi alanı, üç boyutlu sanat eserlerinin sergilendiği bahçe, film salonu ve kütüphane yer alıyor. Aslında müze yerine oldukça kapsamlı bir kültür kompleksi desek daha doğru olur.

gölbaşı

Ayrıca müzenin İstanbul Beyoğlu’nda Evliyagil Dolapdere isminde bir şubesi bulunuyor. Müzede belli dönemlerde farklı sanatçıların sergileri ve caz konserleri düzenleniyor.

  • Müze Evliyagil girişi ücretsiz.
  • Çarşamba günleri hariç 11.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Müze Evliyagil konumu burada.

Atatürk Sahil Parkı

Atatürk Sahil Parkı, sahip olduğu bitki çeşitliliği, temiz havası, göl manzaraları, sakin ve huzurlu ortamı ile vakit geçirebileceğiniz güzel yerlerden. Doğada vakit geçirmek, yürüyüş yapmak, piknik ve mangal gibi aktiviteler için burayı tercih edebilirsiniz.

  • Atatürk Sahil Parkı konumu burada.

Beynam Atatürk Ormanları

gölbaşı gezilecek yerler

Beynam Ormanları başkentlilerin gözde piknik alanlarından biri. Ankara’ya 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Modern bir mesire alanı olan ormanda, kır gazinosu, tuvalet, çocuk oyun alanı ve otopark bulunuyor.

Beynam Ormanları’nda, Roma döneminden kalma hamam da görülebileceğiniz tarihi bir değer. Bir de Atatürk’ün Ankara’ya gelmeden önce Bala’da konakladığı, Beynam Atatürk ve Kültür Evi’ni de ziyaret edebilirsiniz. 419 çeşit bitkiyi içinde barındıran Beynam’da bulunan yürüyüş parkuru ve manzara terasları keyifli vakit geçirmeniz için sizi bekliyor.

Tulumtaş Mağarası

gölbaşı gezilecek yerler

Tulumtaş Mağarası 1992’de, Ankara Çevre Yolu yapımı sırasına taş ocağı olarak kullanılan alanda, dinamitle yapılan patlatma sonucu ortaya çıkmış. Burası Ankara Gölbaşı tarihi yerler içinde bulunan doğal bir mağara. Mağaranın toplam uzunluğu 549 metre. Fosil mağara denilen bir türde.

Mağarada  sarkıt, dikit ve sütunlar bulunuyor. Dinamit patlamaları sebebiyle mağaranın bir kısmı ve bazı damla taş oluşumları tahrip olmuş.

3. derece doğal sit alanı ilan edilen ve koruma altına alınan mağarası restorasyon süreci geçiriyor. Sonrasında ziyarete açılacak olan alanda  kafe, hediyelik eşya bölümü, sinevizyon gösterim alanı, bilet gişesi, otobüs ve otomobil otoparkı, mescit ve tuvaletler yer alacak.

  • Tulumtaş Mağarası konumu burada.

Bezirhane Köyü

Bezirhane, Gölbaşı’na 37 kilometre uzaklıkta yer alan bir yamaç köyü. Bu köyün ismine dair iki farklı söylenti var.

İlk söylentiye göre köy ismini, Bezir Han olarak bilinen ve bu köyde bulunmuş olan kişiden almış. Diğer rivayete göre ise, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde bu köyde bezir adında lamba yağı üretimi yapılırmış. Bundan dolayı Bezirhane ismi verilmiş. 

Köyde en ilgi çekici yapı Bezirhane Camii. Caminin inşası Geç Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanıyor. Camii 2002 yılında koruma altına alınmış.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here