Uçak Bileti

Floransa, olağanüstü tarihi geçmişi ve neredeyse kusursuz sanatı ve estetik dokusu ile Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Her noktasından sanat fışkıran bambaşka bir yer. Köprülerine çıkıp sokak manzaralarını izlediğiniz zaman, üzerinden ne kadar vakit geçerse geçsin her zaman gözlerinizi kapatınca orayı hatırlarsınız.

İtalya’da hemen her şehir, sanatı altın bir tepside önünüze sunuyor ancak Floransa tam manasıyla sanatla yoğrulmuş. Floransa’da Rönesans mimarisinin en güzel örneklerine tanıklık ederken, müze ve kiliselerde pek çok önemli ressam ve heykeltıraşın eserleri ile karşılaşıyorsunuz.

floransa gezilecek yerler

İtalya‘da Rönesans’ın doğduğu yer olarak anılan ve dünyanın en ünlü sanatçılarından Da Vinci ve Michelangelo’nun da yetiştiği bir sanat şehri olan Floransa, dünyanın dört bir yanından gelen sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor.

Görkemli tarihi yapıları, birbirinden etkileyici eserlerin sergilendiği sanat merkezleri ve müzelerin yanı sıra doğal güzellikleriyle de baş döndüren şehir, İtalya’nın en çok ziyaretçi çeken yerleşim yerleri arasında yer alıyor. İşte, masal diyarlarını andıran bu şirin ve büyülü şehirde görülecek yerlerden bazıları.

Floransa Gezilecek Yerler

İtalya’nın en güzel şehirleri arasındaki Floransa’yı doyasıya yaşamak için Duomo Katedrali’nin görkemli mimarisini dolaşmak, Uffizi Galerisi’ndeki eserleri incelemek, Rönenans heykelleriyle dolu San Miniato al Monte Kilisesi’ne tırmanmak ve Santa Croce’nin sokaklarında yürümek yeterli değil ne yazık ki.

Gerçek olamayacak kadar büyüleyici olan bu kentte her şeyi görmek, her yeri gezmek için haftalar gerekiyor. Çoğu gezilecek yerleri bir arada sunan şehir merkezini yürüyerek keşfetmek en güzeli.

Sanat eserlerinin zenginliği ve mimarisi ile göz dolduran Ufizzi Galerisi; şehrin simgesi Santa Maria del Fiore Katedrali, bunun tam karşısında yer alan, göz kamaştırıcı kapılarıyla Battistero (vaftizhane), adeta açık hava müzesi görünümündeki Piazza della Signoria Floransa’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Ponte Vecchio olarak bilinen Eski Köprü; Santa Croce Kilisesi; belediye sarayı olarak kullanılan Palazzo Vecchio; Michelangelo, Machiavelli ve Galileo gibi Floransalı ünlülerin de mezarının yer aldığı Santa Croce Kilisesi görülmeye değer.

Tek seferde bu muhteşem yerlerin hepsini görmek mümkün olmadığından mutlaka tekrar gelmek isteyeceksiniz. Acele etmeyin, Duomo ve Uddizi Galerisi’nin bulunduğu tarihi mekanı ziyaret edin ve geri kalan vakitleri de arka sokaklarda damak tadınıza uygun restoranları keşfetmekle geçirin.

1. Piazza Del Duomo

Duomo Meydanı (Piazza del Duomo), Floransa’nın en hareketli noktası. İsmini ünlü Floransa Katedralinden alan meydan şehrin zengin tarihi geçmişinin sembolü olan çok sayıda yapıyla çevrili. Meydan, aynı zamanda Floransa’yı keşfetmek isteyen turistler için de iyi bir başlangıç noktası.

Meydan ve çevresindeki yapıların oluşturduğu gruba Santa Maria del Fiore Katedral kompleksi deniyor. Küçük bir alanda sanat eserleri ile bezeli bu alanın içerisinde Vaftizhane, çan kulesi, katedral ve müzenin yanı sıra Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Giotto ve Michelangelo gibi ünlü sanatçıların baş yapıtlarını görebiliyorsunuz. Büyüleyici görünümü ile dikkat çeken bu meydan, turistlerin vazgeçilmez ziyaret yerlerinden.

2. Uffizi Galerisi

Uffizi Galerisi, dünyanın en eski ve en önemli sanat galerilerinden biri. Floransa tarihine damgasını vuran şehrin en ünlü ailelerinden Medici Ailesinin sanat koleksiyonunun sergilendiği galeride Rönesans dönemine ait çok sayıda heykel ve resim bulunuyor.

Sandro Boticelli’nin ‘The Birth of Venus and Primavera’ adlı eseri ve Titian’ın ‘Venus of Urbino’ adlı çalışması gibi onlarca değerli koleksiyonu burada görebilirsiniz.

3. Accademia Galerisi

Akademia Galerisi (Galleria dell’Accademia), Floransa’nın en ünlü sembolü olarak kabul edilen Michelangelo’nun David Heykelinin sergilendiği müze. Eserin orijinalinin sergilendiği müzede sanatçının birçok farklı eserini de görmek mümkün. Roma’da mezar taşı olarak tasarladığı ancak tamamlayamadığı ‘Dört Köle’ eseri, galeride David heykelinden sonra en çok ilgi gösterilen parça.

4. Floransa Katedrali

13. yüzyıldan günümüze kadar uzanan muhteşem bir mimariye sahip olan Floransa Katedrali‘nin renkli mermerleri göz alırken, bu tarihi yapının 463 basamaklı kubbesine çıkarak, şehir manzarasını izlemek de mümkün.

Tamamlandığı 1359 yılından bu yana şehrin görünümünü süsleyen Giotto’nun Çan Kulesi, 414 basamakla çıkılan yaklaşık 85 metre yüksekliğinde bir yapı. Kulenin seyir terasına çıkıp manzara izlemek isteyenlerin burada asansör olmadığını bilmesinde yarar var.

5. Medici Şapeli

Medici Şapeli (Cappelle Medicee), soylu Medici Ailesinin Floransa’ya en büyük armağanlarından biri. Ailenin gücünü gözler önüne seren şapelin Prensler Şapeli bölümünün duvarları yarı değerli taşlarla süslü.

Michelangelo tarafından tasarlanan New Sacristy bölümü ise sanatçının ünlü heykellerinden Dawn and Dusk, Night and Day ve Madonna and Child gibi önemli eserlerine ev sahipliği yapıyor.

6. Piazzale Michelangelo

Konuklarına yemek ya da kahve molası için küçük bir kaçamak yapma şansı sunan Piazzale Michalegelo (Michalegelo Meydanı), panaromik şehir manzarası izlemek isteyenler için de eşsiz bir görünüme sahip.

7. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti (Palazzo Pitti), Arno Nehrinin kıyısında yer alan Floransa’nın en görkemli yapılarından. Saray içerisinde ihtişamlı bir sanat galerisi, Medici Sarayı, müze, tarihi kraliyet daireleri ve prömiyer bir bahçe bulunuyor.

Rönesans döneminde inşa edilen Pitti Sarayında Medici Ailesinin tabloları, mücevherleri ve günlük hayatta kullandıkları eşyalar sergileniyor. Sarayın arkasında ise muazzam güzellikte Boboli Bahçeleri yer alıyor.

8. Piazza Della Signoria

Piazza Della Signoria (Signoria Meydanı), Floransa’nın tam göbeğinde yer alan bir meydan. Davud heykelinin bir kopyasını da bulabileceğiniz bu yer şehrin en popüler buluşma noktası. Diğer gözalıcı heykellerle birlikte bu heykel de meydana bir açık hava müzesi atmosferi katıyor.

Floransa’da 14. yüzyıldan beri gücün sembolü olan meydanda Neptün havuzu ve havuzda da Neptün heykeli; diğer yanında ise halen Hükumet Binası olarak kullanılan Palazzo Vecchio bulunuyor.

Meydanın bir ucundaki Uffizi duvarındaki Loggia dei Lanzi heykel galerisinde, Benvenuto Cellini’nin en tanınmış eseri olan Medusa başlı Perseus Heykeli sergileniyor. Michelangelo Davidi kopyası ise Palazzo Vecchio önünde yer alıyor.

9. Vecchio Köprüsü

Vecchio Köprüsü

Floransa’nın en bilinen simgesi olan Ponte Vecchio, zarif kemerleriyle bir çok dükkana ev sahipliği yapan, şehrin en güzel yerlerinden biri. Arno Nehri üzerindeki köprüde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı bulunuyor.

Kentin yetenekli kuyumcuları tarafından üretilmiş göz kamaştırıcı mücevherlerin sergilendiği köprü, kuyumcuların geleneksel mekanı olarak biliniyor.

Medici ailesinin Ponte Vecchio’daki ofislerinden, Piti Palace’teki daireleri arasında, halka karışmadan gidip gelmelerini sağlamak için Arno Nehrinin iki yakasını birleştiren bir koridor yer alıyor. Aile tarafından görevlendirilen mimar Vasari’nin inşa ettiği bu koridorun resmi adı Prensin Koridoru olsa da daha çok Vasari Coridor olarak biniyor.

Koridorun yüksek duvarlarında, Rembrandt, Leonardo da Vinci, Raphael, Michelangelo ve Velasquez gibi sanatçıların yaptığı değerli portreler ve önemli bir portre koleksiyonu yer alıyor. Floransa gezilecek yerler arasında yer alan Ponte Vecchio köprüsüne ve üzerindeki dükkanlara zaman ayırın.

10. Santa Croce Bazilikası

Santa Croce Bazilikası, Michelangelo’nun mezarının bulunduğu, şehrin en çok ziyaret edilen yapılarından biri. Dünyadaki en büyük Fransiskan kilisesi unvanına da sahip olan bazilika, Floransa’nın sanat eserleriyle dolu en ünlü yerlerinden biri.

Bu eserler arasında Rönesans dönemine ait, Giotto’nun freskleri, Capella Bardi’ni ile Masaccio ve Michelangelo’ya ilham kaynağı olan Cappella Peruzzi yer alıyor. Donatello’nun İsa’nın Çarmıha Gerilişi ve Cappella Baroncelli’deki fresklerini mutlaka görün.

11. San Lorenzo Kilisesi

San Lorenzo Kilisesi, Floransa’nın en eski kilisesi. Medici Ailesinin mezarının da bulunduğu yapı, Medici Ailesinin isteğiyle kilise bölümü Brunellesch, mezarlık şapeli ise Michelangelo tarafından inşa edilmiş.

Her iki sanatçının ölümüyle yarım kalan yapı, planına uygun bir şekilde tamamlanmış. Kilisede, Eski Kutsal, Yeni Kutsal, Prensin Şapeli ve Laurenziana Kütüphanesi ile birlikte Donatello ve Lippi gibi Rönesans ustalarının eserlerini görebilirsiniz.

12. Boboli Bahçeleri

1500’lü yıllardan sonra inşa edilen ancak halkın kullanımına açılması 19. yüzyılı bulan Boboli Bahçeleri‘nde, ihtişamlı güzelliğiyle nefes kesen bitki örtüsünün yanı sıra pek çok antik eser ve tarihi yapı da yer alıyor.

13. Santa Maria Novelia Bazilikası

Santa Maria Novelia Bazilikası, zarif kıvrımlı mimari tasarımı ile şehrin göz alıcı eserlerinden biri. Bazilikanın dış tasarımı kadar içerisindeki freskler de oldukça ünlü.

Bazilikanın freskleri Masaccio, Ciotto, Dominico Ghirlandaio, Lippi, Paolo Uccello gibi ustalar tarafından yapılmış. Bazilikanın mermer minberi ve ahşap haçı görülmeye değer. Manastırın tarihi eczanesinde ise bitkisel ilaçlar ve çeşitli bitkilerden elde edilen losyonlar satılıyor.

En ucuz Floransa uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here