Uçak Bileti

Floransa, tarihi sokaklarıyla sizi zamanda yolculuğa çıkaran, her köşesi sanatla dolu bir Ortaçağ kenti. İtalya‘nın Toscana bölgesinde yer alıyor. Rönesans’ın doğduğu, tarih, kültür ve sanat alanında oldukça önemli bir yere sahip şehir, İtalyanca Firenze olarak isimlendiriliyor.

Michelangelo ve Machiavelli, Donatello ve Dante, Rönesans ve romantizm Floransa’nın her köşesinde. Sanat ve mimarinin sergilendiği, dünyanın en sanatsal şehirlerinden biri, heykelleri, tarihi kiliseleri ve sarayları, güzel sokaklarıyla başlı başına bir açıkhava müzesi.

Ancak bu sadece tarih içinde zamanı durdurulmuş olan bir şehir değil. Sanat galerilerinin ve lezzetli pizzacılarının yanında kaliteli butikler, marka dükkanlar ve canlı kafeleriyle de oldukça enerjik bir şehir.

Floransa Gezilecek Yerler

1. Duomo

floransa gezi rehberi

Floransa’da her şey 13. yüzyıldan kalma İtalya’nın en büyük kilisesi olan Duomo’nun etrafında döner. Tepesinde bir döneme kadar yapılan ‘en büyük kubbe’ ünvanını taşıyan gösterişli kubbesini görebilir ve buradan şehrin 360 derecelik görüntüsünü izleyebilirsiniz. Üstünde dükkanların bulunduğu meşhur Ortaçağ köprüsü olan Ponte Vecchio’yu buradan görebilirsiniz.

Mobil Uygulama

2. Uffizi Galerisi

Uffizi Galerisi

Uffizi Galerisi, dünyanın en eski ve en önemli müzelerinden biri. Doğal olarak Leonardo Da Vinci, Michelangelo ve Raphael gibi sanatçıların en önemli eserleri de burada bulunuyor ancak en yoğun sezon olan yazın gidecek olursanız saatlerce sıra beklemeniz gerekebilir. Bu yüzden biletlerinizi önceden almaya bakın ve mümkünse hafta içi sabah erken saatlerde ziyaret etmeye çalışın.

3. Accademia Galerisi

accademia floransa

Floransa’ya her gelenin mutlaka uğradığı bir diğer nokta ise Michelangelo’nun Davud heykelinin bulunduğu Accademia Galerisi (Galeri Akademisi). İlk zamanlar güzel sanatlar alanında öğretim yeri olan galeri, Napolyon’un desteğiyle 18. yüzyılın sonlarına doğru büyük bir koleksiyona sahip olmuş.

4. Palazzo Pitti

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti, Arno nehrinin güneyinde yer alan, Floransa’nın muazzam saraylarından biri. Yine olağanüstü bir çok eseri burada bulabilirsiniz. Bu Rönesans sarayı olan Palazzo Pitti şehirdeki en geniş müze ve içerisinde yüzlerce Rönesans dönemine ait resim çalışmaları bulunuyor.

Sarayın içinde çok sayıda müze ve çeşitli temalara ayrılmış galerilerden oluşuyor. Palazzo Pitti’nin önündeki Boboli bahçeleri ise Floransa’nın en göz kamaştırıcı yerlerinden.

5. Santa Croce Bazilikası

Michelangelo’nun mezarının bulunduğu Santa Croce Bazilikası, Duomo’nun yaklaşık 800 metre güneyinde, kendiyle aynı adı taşıyan meydanda yer alıyor Floransa müthiş sanat eserleriyle meşhur olsa da kiliseleri de aynı güzellikte etkileyici. Santa Croce Bazilikası dünyadaki en büyük Fransiskan kilisesi.

6. Piazza Della Signoria

Piazza Della Signoria

En devasa anıtlardan biri olan Piazza Della Signoria şehrin tam göbeğinde bulunuyor. Davud heykelinin bir kopyasını da bulabileceğiniz bu yer şehrin en popüler buluşma noktası. Diğer göz alıcı heykellerle birlikte bu heykel de meydana bir açık hava müzesi atmosferi katıyor. Turist gruplarının pek çoğu Floransa2yı gezmeye bu meydandan başlıyor.

7. Cappella Brancacci Şapeli

Bir diğer şaheser de Cappela Brancacci. İlk zamanlarında Sistin Şapeli olarak da bilinen yer, Santa Maria del Carmine Kilisesi içinde bulunuyor. Duvarlardaki tabloların yarattığı ambiyans kaçırılmamalı. Ziyaret sadece şapelin olduğu bölüme yapılıyor, kilise bölümüne ziyaretçi kabul etmiyorlar.

8. San Lorenzo Kilisesi

San Lorenzo Kilisesi

Şehirdeki en eski kiliselerden biri San Lorenzo Kilisesi. 15. yüzyılda döneminin en radikal mimarlarından biri olan Filippo Brunelleschi tarafından inşa edilmiş. Kilise aynı zamanda İtalya’da sanata olan desteğiyle bilinen Medici ailesinin kabir mekanı. 59 metre yüksekliği ve sekizgen yapısı ile dikkat çeken Medici Şapeli’de kilisenin içinde. Şapel Michelangelo tarafından 14 yıl gibi bir sürede tamamlanmış.

9. Santa Maria Novella Bazilikası

Santa Maria Novella Bazilikası, süslemeleri ve ihtişamıyla hemen fark ediliyor. Burası hem kilise hem de müze olarak ziyaretçilere açık. 13. yüzyılda Dominika mezhebine mensup kişiler tarafından yaptırılmış.

Aynı ismi taşıyan tren garının karşısında yer aldığı için ulaşımı kolay. Özellikle Orta Çağ’da ve Rönesans döneminde Giotto, Brunelleschi, Masaccio, Michelangelo, Ghirlandaio, Botticelli ve Vasari gibi pek çok sanatçıya da ev sahipliği yapmış.

10. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Floransa’nın en bilinen simgesi olan Ponte Vecchio, zarif kemerleriyle bir çok dükkana ev sahipliği yapan şehrin en güzel yerlerinden biri. Arno Nehri üzerindeki köprüde çok sayıda hediyelik eşya dükkânı bulunuyor. Kentin yetenekli kuyumcuları tarafından üretilmiş göz kamaştırıcı mücevherlerin sergilendiği köprü, kuyumcuların geleneksel mekanı olarak biliniyor.

Yerel hayatın daha fazla içine karışmak isteyenler Mercato Centrale’ye gitmeli. 19. yüzyıldan ait olan yapı cam ve demirden yapılmış rengarenk bir pazar yeri. Tüm şehri panaromik olarak görebileceğiniz Piazzale Michelangelo turistlerin sıkça gittiği ve en güzel Floransa fotoğraflarının çekildiği bir tepede bulunuyor.

Floransa’da Nerede Kalınır

Katedral, Vaftizhane, Ciotti’nin Çan Kulesi’nden, Pitti Palace Müzesi ve Bahçeleri’ne kadar, Arno Nehri’nin karşı tarafında Floransa’nın turistik alanlarına yürüme mesafesinde konaklama alanları bulunuyor. Tarihi merkezlerde ise fazlasıyla konaklama yerleri mevcut.

Tarihi binasının yakın bir zamanda yenilendiği Otel Burnelleschi, Katedrale ve en iyi alışveriş caddelerinden bazılarına bitişik olup üstün hizmet, DUOMO manzarası ve ücretsiz kahvaltı imkanlarıyla cazip bir otel.

Gezilecek yerlere yakın olup ancak turist kalabalığının dışında kalan bir lokasyonda, dört sezon hizmet veren Otel Firenze’ninse odalarından tüm Floransa manzarası ve bahçeleri görülebiliyor.

Uffizi Galerisi’nin bir blok arkasında yer alan ve misafirlerine özel hizmeti ile tanınan Portrit Firenze, Arno Nehri kıyısında, Ponte Vechio’ya bakıyor.

Katedralin sağ tarafında bulunan ve Santa Maria Novella İstasyonuna yakın olan konuma sahip olan Otel Spadai balkonlu odalarıyla tanınıyor. Otel Berchielli ise, ücretsiz kahvaltıyla birlikte Arno Nehri ile Ponte Vechio manzarasına davet ediyor.

Ücretsiz kahvaltı ve verandası olan ancak asansörü bulunmayan Otel Davanzati, Piazza della Signoria ve kadetralin yakınında yer alan bir aile işletmesi.

Misafirperver aileler tarafından işletilen Otel Casci, San Lorenzo, Medici Palazzo Riccardi ve çok sayıda restorana yakın olan bir otel. Santa Croce ve Piazza della Signoria arasındaki tarihi bir bina olan Otel Santa Croce cappuccino ise, asansörü olmasa da personelin bagaj taşımada yardımcı olduğu ve ücretsiz kahvaltı da sunan bir konaklama mekanı.

16’ıncı yüzyılda inşa edilen binada yer alan Otel Europa’nın geniş odalarının bazıları katedral manzarasına sahip olmakla birlikte San Lorenzo, Palazzo Riccardi ‘ye de çok yakın.

Floransa Yeme-İçme ve Alışveriş

Floransa’da herhangi bir yerde, özellikle Piazza della Signoria tarafında, dünyanın en iyi dondurmasını bulabilir, bir fincan kahve yada sıcak çikolatayla rahatlayabilir ve Tuskan mutfağının en leziz yemeklerini tadabilirsiniz. Fiyatlar normal ile çok pahalı arasında gidip gelir. Ancak şehrin dört bir yanında her bütçeye uygun güzel İtalyan pizzası bulabilirsiniz.

Floransa’da sandviç içine yerleştirilmiş işkembe sıra dışı bir deneyim. Pizza, bir sandviç türü olan panini, espresso, makarna ve peynir çeşitleri de birer İtalya klasiği. Tiramisu da Floransa’da denemesi gereken bir lezzet. 1733’te açılan Gilli şehrin en eski ve en ünlü pastanesi ve tiramisuları gerçekten çok lezzetli.

İtalya’da dev markaların mağazalarına bakmadan durmak imkansız ve Floransa’da bunların çoğu Via Tornabuoni’de bulunuyor. Tüm büyük mağazaları gezdikten sonra çevresindeki sokaklara baktığınızda yine birbirinden çekici camekanlar göreceksiniz.

Rönesans’tan bu yana güzel işçiliğin mekanı olarak bilinen Oltrarno, deri, mermer, kağıt ve diğer dekoratif ürünlerle birlikte cilt, altın kaplama ve değerli taşlardan oluşan mozaikleri ile tanınıyor. Hala uygulanmakta ve değerini korumakta olan bu işçilik, nehrin öteki yakasında Oltrarno Mahallesi’nde sürdürülüyor.

Pitti Palace ve Piazza Sato Spirito arasındaki sokaklarda, atölyelerdeki kadar iyi iş çıkaran sanatçıları iş başında izleyebilir, bunları satan küçük dükkanlarda diğer güzel işçilikleri bulabilirsiniz.

Floransa’nın gıda pazarı olan Mercato Centrale, kentin açıkhava müzesi olmasından endişelenmeye başlayanlar için iyi bir adres. Floransalıların günlük rutinlerine döndüğü bu büyük gıda pazarında, ucuz plastikten tutun da otantik İtalyan el sanatlarına kadar her şeyi bulabileceğiniz tezgahlarındaki ürünlerin çoğu Asya’dan geliyor.

Ancak dikkatli olun. Pazarın içinde taze otların, çiçeklerin ve bahçe ürünlerinin kokusu arasında alışverişe çıkan bayanlarla dirsek dirseğe alışveriş yapabilirsiniz.

Floransa’ya nasıl gidilir

İtalya’nın her yerinden Floransa’ya tren ile ulaşılabilir. Son durak olan Santa Maria Novella İstasyonundan sadece 10 dakikalık bir yürüyüşle Duomo’ya ulaşılabiliyor. Ancak uçakla geliyorsanız Amerigo Vespucci Havaalanına ineceksiniz ve oradan da SITA otobüsünü kullanarak şehir merkezine gelebilirsiniz.

Turna.com uçak bileti sayfasında en uygun Floransa uçak bileti seçeneklerine göz atın. Kampanyaları değerlendirerek, seyahat planınız için ilk adımı atabilirsiniz.

Türkiye’den Floransa’ya direkt uçak seferi yok. İstanbul’dan Lufthansa, KLM, Air France ve British Airways aracılığı ile Münih veya Frankfurt aktarmalı olarak 6,5 saatte ulaşım mümkün. Yaklaşık 3 saati uçuşla, diğer yarısı ise havalimanı bekleme ve aktarma süresi olarak geçen yolculuk sonunda, ulaşacağınız Floransa Peretola Havalimanı, şehir merkezinin 5 km kuzeybatısında bulunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here